Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Δώδεκα Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα αρνηθούν την επικύρωση της νίκης Τζο Μπάιντεν

Επικυρώθηκε η εκλογική του νίκη – Newsbeast

Αναγνωρίστηκε και επισήμως από το αμερικανικό Κογκρέσο ως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, με την επικύρωση της εκλογικής του νίκης να βάζει τέλος στη δίμηνη περίοδο αμφισβήτησης του αποτελέσματος από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Με φόντο και όσα πρωτοφανή συνέβησαν χθες, με την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, το αμερικανικό Κογκρέσο επικύρωσε την εκλογική νίκη του Μπάιντεν με αποφάσεις και των δύο σωμάτων, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα μέλη των οποίων απέρριψαν και τις τελευταίες ενστάσεις από λίγους οπαδούς του απερχόμενου προέδρου. 

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν , έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η διαδικασία διακόπηκε για πολλές ώρες μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, την πολιορκία της αίθουσας της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, των πρωτοφανών εικόνων και των τρομακτικών επεισοδίων, που οδήγησαν στη φυγάδευση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και την τραγωδία της απώλειας τεσσάρων ζωών. 

Αφότου οι αρχές ανέκτησαν τον έλεγχο του χώρου του Καπιτωλίου, το Κογκρέσο επανήλθε στη συνεδρίασή του το απόγευμα της Τετάρτης- ώρα Αμερικής- και με δύο γύρους ψηφοφοριών επικύρωσε και με τον πιο επίσημο τρόπο πως ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.


Πηγή