Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Επιπλέον πρόσβαση σε βάσης ζήτησαν από την Ελλάδα οι Αμερικάνοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Τζο Ντάνφορντ, ζήτησαν από την Ελλάδα την επέκταση της χρήσης των βάσεων στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4/9 μεταξύ του Αμερικανού ΑΓΕΕΘΑ με τον Έλληνα ομόλογό του Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο σε σχετική του ανακοίνωση, ο Ντάνφορντ «εξέφρασε το ενδιαφέρον (σ.σ. των ΗΠΑ) στην επέκταση της πρόσβασης στις βάσεις (της Ελλάδας).

Αυτή η πρόσβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού σε θέατρα επιχειρήσεων».

«Εκμεταλλευτήκαμε τη Σούδα που είναι μια κρίσιμη υποδομή στην περιοχή και η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο άνοιγμα εκπαιδευτικών ευκαιριών για τις δυνάμεις μας που σταθμεύουν στην Ευρώπη και ειδικά για εκπαίδευση μονάδων του αμερικανικού στρατού με ελικόπτερα» δήλωσε ο αμερικανός ΑΓΕΕΘΑ

Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν επίσης και για την εμβάθυνση των σχέσεων ως προς το πρόγραμμα ανταλλαγής μεταξύ στρατιωτικών σχολών

Από ελληνικής πλευράς ο Αμερικανός στρατηγός έγινε αποδέκτης της θεώρησης των εξελίξεων στην περιοχή από την οπτική της Αθήνας.

Η ανακοίνωση καταλήγει πως τόσο ο Ντάνφορντ όσο και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κοιτάζουν για μεγάλες βάσεις στην Ελλάδα. Το αμερικανικό αποτύπωμα στην χώρα θα παραμείνει μικρό αλλά πιθανότατα θα υπάρξει μεγαλύτερη εναλλαγή αμερικανικού προσωπικού στην χώρα.

localStorage.clear();


Πηγή