Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Επιστήμονες ξύπνησαν έπειτα από 48.000 χρόνια «ιούς-ζόμπι» από το λιώσιμο των πάγων στη Σιβηρία

Γάλλοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη πανδημία, μετά την αναβίωση «ιών-ζόμπι» που είχαν παγιδευτεί κάτω από τους πάγους της Σιβηρίας.

Σύμφωνα με επιστημονικά έγγραφα, η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την αμετάκλητη τήξη τεράστιων περιοχών τού μονίμως παγωμένου εδάφους, το οποίο καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο του βόρειου ημισφαιρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την «απελευθέρωση οργανικής ύλης που ήταν παγωμένη για έως και ένα εκατομμύριο χρόνια», συμπεριλαμβανομένων δυνητικά επιβλαβών παθογόνων.

«Μέρος αυτής της οργανικής ύλης αποτελείται επίσης από αναζωογονημένα κυτταρικά μικρόβια, καθώς και από ιούς που παρέμειναν αδρανείς από την Προϊστορική εποχή», γράφουν ερευνητές.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Aix-Marseille, Ζαν Μισέλ Κλαβερί, ένας από τους συγγραφείς της σχετικής μελέτης, εξέδωσε προειδοποίηση προς τις ιατρικές αρχές σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης για τους «ζωντανούς» ιούς που είχαν παραμείνει παγωμένοι.

Προκειμένου να μελετήσουν αυτούς τους οργανισμούς που «αφυπνίζονται», οι επιστήμονες αναβίωσαν, ίσως παραδόξως, μερικούς από αυτούς τους λεγόμενους «ιούς-ζόμπι» της Σιβηρίας. Ο παλαιότερος -που ονομάστηκε «Pandoravirus yedoma» από τον μυθολογικό χαρακτήρα «Πανδώρα»- ήταν 48.500 ετών, ηλικία-ρεκόρ για παγωμένο ιό που επέστρεψε σε μια κατάσταση κατά την οποία έχει τη δυνατότητα να μολύνει άλλους οργανισμούς. Αυτό καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ένας ιός 30.000 ετών, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί από την ίδια ομάδα στη Σιβηρία το 2013.

Το νέο στέλεχος είναι ένας από τους 13 ιούς που περιγράφονται στη μελέτη, καθένας από τους οποίους διαθέτει το δικό του γονιδίωμα, αναφέρει το Science Alert. Ενώ ο pandoravirus yedoma ανακαλύφθηκε κάτω από τον πυθμένα μιας λίμνης στο Yukechi Alas στη Yakutia της Ρωσίας, άλλοι έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη: από τη γούνα μαμούθ μέχρι τα έντερα ενός λύκου της Σιβηρίας.

Απειλή για την παγκόσμια υγεία

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όλοι οι «ιοί-ζόμπι» έχουν τη δυνατότητα να είναι μολυσματικοί και ως εκ τούτου αποτελούν «απειλή για την υγεία». Υποθέτουν ότι θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες πανδημίες τύπου COVID-19 στο μέλλον, καθώς οι πάγοι που λιώνουν συνεχίζουν να απελευθερώνουν ιούς που είναι αδρανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Πρέπει λοιπόν να αναλογιστούμε τον κίνδυνο των αρχαίων ιικών σωματιδίων, που παραμένουν μολυσματικά», γράφουν. Παράλληλα, καθώς η οργανική ύλη απελευθερώνεται από τον πάγο, αποσυντίθεται σε διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, ενισχύοντας περαιτέρω το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επιταχύνοντας το λιώσιμο.

Όπως αναφέρουν, υπάρχουν πιθανώς περισσότεροι ιοί σε «χειμερία νάρκη», που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.


Πηγή