Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την ίδρυση ναυπηγείου από τον ΟΛΠ

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την ίδρυση ναυπηγείου από τον ΟΛΠ – Newsbeast

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας τον κίνδυνο της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου από την τυχόν ίδρυση ναυπηγείου από τον ΟΛΠ.

Με πρώτους υπογράφοντες τους τομεάρχες Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Ανάπτυξης – Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Ναυτιλίας- Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, αναφέρουν ότι η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ «η οποία κυρώθηκε με το νόμο 4404/16 στηρίχθηκε και στην πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ 186/2020), η οποία ουσιαστικά δεν επιτρέπει στην ΟΛΠ ΑΕ την ίδρυση και λειτουργία ναυπηγείων».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να τους ενημερώσουν εάν θα επιβάλλουν την εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης, η οποία δεν επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ναυπηγείου από την ΟΛΠ Α.Ε. ή εάν προτίθενται να προχωρήσουν σε τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, γενικά, και ειδικά ως προς το σκέλος που αφορά στη μη δυνατότητα της ΟΛΠ Α.Ε. να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία ναυπηγείου.

Μάλιστα, καλούν τους δύο υπουργούς της κυβέρνησης να τοποθετηθούν, ασχέτως με τις διατάξεις της σύμβασης παραχώρησης, εάν συμμερίζονται την άποψη πως η ίδρυση και λειτουργία ναυπηγείου από την ΟΛΠ ΑΕ θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου καθώς και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας των απασχολούμενων σε αυτές;

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή τους, υπενθυμίζουν πως η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων(ΕΣΑΛ), κατά τη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε απορρίψει την πρόταση της ΟΛΠ ΑΕ για δημιουργία ναυπηγείου Mega Yachts, καθώς και για την ίδρυση ναυπηγείου γενικότερα στο λιμάνι, αναφέροντας με σαφήνεια ότι η λειτουργία ναυπηγείου είναι αντίθετη με το νόμο 4404/16.

Επίσης και η περιφέρεια Αττικής, με την προηγούμενη διοίκησή της, απέρριψε το αίτημα της ΟΛΠ ΑΕ να λάβει άδεια ναυπηγείου, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε προσφυγή του ΟΛΠ κατά της απορριπτικής απόφασης, δεν απεφάνθη δηλώνοντας αναρμοδιότητα.


Πηγή