Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Ποιες είναι οι θέσεις των πολιτικών ομάδων για την ενεργειακή κρίση στην ΕΕ

Εκ μέρους όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, τοποθετήθηκαν οι ευρωβουλευτές για την ενεργειακή κρίση που χτυπάει την πόρτα στην ΕΕ.

Στη συζήτηση με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής, στις 24 Μαρτίου, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη λήψη ισχυρών μέτρων για τη διασφάλιση του εφοδιασμού των Ευρωπαίων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της αύξησης των τιμών ενέργειας.

Κομισιόν

Η συζήτηση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου αποτελεί συνέχεια του σχεδίου δράσης “REPowerEU” της Επιτροπής, το οποίο στοχεύει να διασφαλίσει τη μείωση της ζήτησης της ΕΕ για ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του 2022 (και συνολικά έως το 2030), την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα και την εξασφάλιση προσιτής, ασφαλούς και βιώσιμης ενέργειας.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε το δικό μας ενεργειακό μέλλον και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε τρίτες χώρες να αποσταθεροποιούν τις αγορές μας ούτε να κατευθύνουν τις ενεργειακές μας επιλογές».

Συμβούλιο

Ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Κλεμάν Μπον, τόνισε τη σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ και της πράσινης μετάβασης: «Είναι αναγκαίο η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. […] Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες αποδέσμευσης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα, τελεία και παύλα· ξεκινώντας προφανώς με το φυσικό αέριο. Η διαφοροποίηση των πηγών και η μετάβαση προς καθαρές, πράσινες μορφές ενέργειας είναι απαραίτητη».

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΛΚ

Σύμφωνα με τον Μάρκους Πίπερ (ΕΛΚ, Γερμανία), ο μετριασμός των υψηλών τιμών ενέργειας προϋποθέτει τη μείωση της σχετικής φορολογίας στα κράτη μέλη και τον τερματισμό της εξάρτησης από τη Ρωσία. Ζήτησε, επίσης, την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «η παραμέριση κάθε ανταγωνιστικότητας στις ενεργειακές αγορές θα δυσχέραινε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τη διαχείριση της μεταπολεμικής κατάστασης. Η εγκατάλειψη μιας αγοράς είναι πιο εύκολη από την επαναφορά του ανταγωνισμού».

Σοσιαλιστές

Από την πλευρά του, ο Νταν Νίκα (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ρουμανία) είπε ότι το σχέδιο REPowerEU είναι «καλύτερο από το τίποτα» και χαιρέτισε την πρόταση για την θέσπιση υποχρέωσης αποθήκευσης φυσικού αερίου. Επέκρινε, επίσης, την κερδοσκοπία στις αγορές και ζήτησε τη φορολόγηση των απρόσμενων κερδών («windfall tax»). «Είναι απαράδεκτο ότι υπάρχουν ακόμα κράτη μέλη, όπως η Ρουμανία, που επιτρέπουν την πώληση της ενέργειας 10 φορές πάνω από την αντικειμενική της αξία».

Renew

Ο Μόρτεν Πέτερσεν (Renew, Δανία) είπε: «Είναι καιρός να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε. Πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια στη βιομηχανία, στα κτίρια… Πρέπει να χαμηλώσουμε τους θερμοστάτες μας, να φορέσουμε ίσως πιο ζεστά ρούχα και να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που να εξηγεί στους πολίτες τα πλεονεκτήματα εξοικονόμησης ενέργειας». «Πρέπει να επιταχύνουμε την παράκτια και υπεράκτια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τόσο υπεράκτιες όσο και παράκτιες», πρόσθεσε.

Πράσινοι

Ο Βίλε Νινίστο (Πράσινοι, Φιλανδία) είπε: «Χρειαζόμαστε κοινές αγορές, καλύτερο συντονισμό και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών για να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και ενισχυμένες επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάλεσε τα κράτη μέλη να λάβουν περισσότερα μέτρα για την «στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, εφαρμόζοντας το υφιστάμενο πλαίσιο με ευελιξία, για παράδειγμα κάνοντας χρήση κουπονιών και άμεσων πληρωμών».

Ταυτότητα και Δημοκρατία

Ο Πάολο Μπόρκια (Ταυτότητα και Δημοκρατία, Ιταλία) χαιρέτισε την πρωτοβουλία αποθήκευσης ορισμένης ποσότητας ενέργειας, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για την περαιτέρω αύξηση των τιμών. «Όλα αυτά τα χρόνια, κάναμε τα πάντα για να καταστήσουμε την Ευρώπη εξαρτώμενη από τις εισαγωγές ενέργειας. Τώρα το τίμημα θα το πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις», τόνισε.

Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρθυμιστές

Ο Τζίσλαβ Κρασνοντεμπσκι (ΕΣΜ, Πολωνία) είπε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση – μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία και ταχύτερη ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας. Υπογράμμισε, ωστόσο, την απόκλιση μεταξύ των σχεδίων και της πραγματικότητας. «Σχεδιάζουμε να προβούμε από κοινού σε αγορές φυσικού αερίου, να ρυθμίζουμε τις υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου και να επιταχύνουμε τη μετάβασή μας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική – επί του παρόντος βλέπουμε να διεξάγεται αγώνας δρόμου για την αγορά ορυκτών καυσίμων».

Αριστερά

Η Επιτροπή επιτέλους συνειδητοποίησε ότι η ενεργειακή αγορά λειτουργεί με παράλογο τρόπο, καθώς προκαλεί αυξήσεις τιμών για τα νοικοκυριά και τεράστια κέρδη για τις επιχειρήσεις, είπε τέλος η Μανόν Ομπρί (Η Αριστερά, Γαλλία). «Γιατί να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χειμώνα αφού οι τιμές αυξήθηκαν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;».


Πηγή