Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ζαχαριάδης: Δεν μπορεί να αποκλειστεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

«Το ζήτημα του θερμού επεισοδίου στις συνθήκες που ζούμε προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί είτε από πρόθεση είτε από μια δυσκολία πάνω στην μεγάλη ένταση» ανέφερε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Ωστόσο το ερώτημα σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη «δεν είναι αν φοβόμαστε κάτι αλλά τι προετοιμασία κάνουμε ώστε να αυξάνουμε το διπλωματικό, πολιτικό και άλλου είδους ρίσκο για την άλλη πλευρά που θα προκαλέσει μια τέτοια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη».

Χαρακτηρίζοντας το Τουρκολιβυκό μνημόνιο «άθλιο και παράνομο» ο κ. Ζαχαριάδης, ανέμενε, όπως είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, να είχαν γίνει περισσότερα πράγματα και στο επίπεδο της κινητικότητας και της διπλωματίας αλλά και στο επίπεδο των ενεργειών της Ελλάδας. «Όταν η χώρα επέκτεινε την ΑΟΖ προς δυσμάς και προς νότο κάνοντας την συμφωνία με την Αίγυπτο και την Ιταλία, υπήρχε ανοιχτό το ζήτημα να μπορέσει να γίνει μια αντίστοιχη επέκταση των 12 μιλίων ανατολικά της Κρήτης, όχι σε χώρο θαλάσσιο που η Τουρκία έχει εγείρει ζητήματα casus belli. Αυτό δεν έγινε. Οι προκλήσεις και η νευρικότητα δυστυχώς συνεχίζεται» συμπλήρωσε.

Δεν μπορεί να εφησυχάζει κανείς, υποστήριξε ο κ. Ζαχαριάδης. «Είμαστε ανήσυχοι και νομίζω ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Έχουμε περάσει πολλές περιόδους εντάσεων με την Τουρκία, φαίνεται ότι αυτή έχει και υψηλή ένταση και μακρά διάρκεια, άρα χρειάζεται από την δική μας την πλευρά και όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτό και εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση το κάνουμε, καλή προετοιμασία και μεγάλη εξωστρέφεια» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την συμβολή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εξωστρέφεια του ζητήματος, ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι «όταν ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διεθνές φόρουμ, στην προοδευτική πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη δεν κάνει αυτό που πρέπει και με το παραπάνω, σαν σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σαν αυριανός πρωθυπουργός». «Διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά και από την περίοδο 2015-2019 ότι ιδίως στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τα ευρωτουρκικά και ελληνοτουρκικά δεν είναι θέματα τα οποία αφορούν με τον στενό τρόπο μία κυβέρνηση, είναι θέματα τα οποία αφορούν την χώρα και με αυτή την έννοια βεβαίως πρέπει και το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και τα κόμματα της ελάσσονος, όταν βρισκόμαστε εκτός συνόρων να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συμβάλουμε σε αυτόν τον στόχο γιατί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτά είναι θέματα που τα βρίσκεις μπροστά σου. Όπως βρήκε ο κ. Μητσοτάκης έτοιμη την Συμφωνία των Πρεσπών και την Ρωσία και την Τουρκία έξω από τα Βαλκάνια γιατί εμείς είχαμε δρομολογήσει την λύση και είχαν μπει τα πράγματα σε μια ευρωπαϊκή πορεία, έτσι και ο επόμενος πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και ο μεθεπόμενος μετά τον Αλέξη Τσίπρα θα βρει αυτά τα οποία κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός και ο επόμενος» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως με δική του ευθύνη έχει εκτραχυνθεί η πολιτική ζωή της χώρας καθιστώντας αδύνατη την πολιτική επικοινωνία μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής.


Πηγή