Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

ΗΠΑ: «Διαφαίνεται συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, αλλά είναι επείγουσα»

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι μια συμφωνία με το Ιράν για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος «είναι στον ορίζοντα», την παραμονή της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.

«Παρά την πρόοδο» που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, οι συνομιλίες «έφτασαν σε ένα στάδιο όπου μια σύναψη καθίσταται επείγουσα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Μια συμφωνία που απαντά στις βασικές ανησυχίες όλων των μερών είναι στον ορίζοντα, αλλά αν δεν επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες, η πυρηνική πρόοδος του Ιράν θα καταστήσει αδύνατη την επιστροφή μας» στο κείμενο του 2015, πρόσθεσε.

Ο Μακρόν ζητεί «να επιταχυνθούν» οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

ΗΠΑ και ΕΕ αισιοδοξούν για λύση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν -Τι είπαν Μπλίνκεν και Λαβρόφ

Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ρομπ Μάλεϊ επρόκειτο να επιστρέψει σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην επανέναρξη των συνομιλιών σήμερα, Τρίτη, την οποία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ρόλο συντονιστή σε αυτήν τη διπλωματική άσκηση υψηλού κινδύνου.

Στόχος είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός για να διασωθεί η συμφωνία που αποσκοπεί στο να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ατομική βόμβα. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, επαναφέροντας όλες τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Τεχεράνη, με τη σειρά της, αποδεσμεύτηκε από πολλούς βασικούς περιορισμούς στις πυρηνικές της δραστηριότητες. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από την περασμένη άνοιξη στη Βιέννη μεταξύ των Ιρανών και των άλλων χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία), με την έμμεση μόνο συμμετοχή των Αμερικανών.

«Υποστηρίζουμε εδώ και καιρό ότι θα ήταν πιο παραγωγικό να μιλάμε απευθείας με το Ιράν», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας. «Ωστόσο, οι συνομιλίες θα παραμείνουν έμμεσες, κατόπιν αιτήματος του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν σε καμία απευθείας συνάντηση με το Ιράν», πρόσθεσε.


Πηγή