Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γιατί ο Μητσοτάκης έδιωξε τον Λιβανό από την κυβέρνηση -Η οργή για όσα είπε και τα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση

Με την αποπομπή Λιβανού από την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε μια διαχωριστική γραμμή με πρακτικές που έρχονται από το παρελθόν και ο ίδιος έχει αποδοκιμάσει σε κάθε ευκαιρία.

Επίσης, ο πρωθυπουργός στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς του ότι με τις δημόσιες εμφανίσεις τους οφείλουν να υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες που έχει θέσει για την διακυβέρνησή του και ανάλογα παραστρατήματα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά.

Αμεση αντίδραση παρά την προσωπική φιλία

Παρότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι προσωπικός φίλος του κ. Μητσοτάκη, η αντίδραση ήταν άμεση μόλις ήρθε σε γνώση του το σχετικό βίντεο και είδε τον κ. Λιβανό να επικροτεί και να ξεκαρδίζεται με τα όσα είπε ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο οποίος με τη σειρά του διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία.

Τι εξόργισε τον Μητσοτάκη

Η αλαζονική, χωρίς ενσυναίσθηση και κυνική ομολογία του κ. Δούκα ότι μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία η κυβέρνηση Καραμανλή μοίρασε λεφτά σε όποιον μιλούσε ελληνικά και έτσι «γύρισε» υπέρ του το παιχνίδι των εκλογών, εξόργισε, σύμφωνα με συνεργάτες του, τον πρωθυπουργό. «Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…», είπε ο κ. Δούκας. Τότε, ο κ. Λιβανός επικροτώντας τη λογική Μαυρογιαλούρου και ζηλεύοντας την δόξα του αδίστακτου κομματάρχη είπε ότι «υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».

Το οργισμένο τηλεφώνημα στον Λιβανό

Ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε ο ίδιος στον πρώην, πλέον, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και του ζήτησε εξηγήσεις, ανακοινώνοντάς του ταυτόχρονα ότι δεν έχει πλέον θέση στην κυβέρνηση.  Όπως έλεγαν συνεργάτες του, τα όσα διαδραματίζονται στο βίντεο «είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κυρίου Λιβανού στην κυβέρνηση».

Από την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποδοκιμάσει την πελατειακή σχέση κράτους πολίτη, πολλές φορές και με πολιτικό κόστος, επομένως συμπεριφορές υπουργών και στελεχών της ΝΔ που βάζουν σκιές σε αυτή την πολιτική αντίληψη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Εκτός αυτού, η άμεση αποδοκιμασία όσων  διημείφθησαν στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στις 2 Φεβρουαρίου στην Σπάρτη και καταγράφηκαν ήταν πολιτικά επιβεβλημένη. Τα αντανακλαστικά που επέδειξε το Μέγαρο Μαξίμου έκλεισαν πολύ γρήγορα ένα μέτωπο που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση και να πλήξει την κυβέρνηση για τον κυνισμό και την ασέβεια που επέδειξαν στα θύματα της τότε τραγωδίας, με περισσή αφέλεια, ένας υπουργός και ένα μέλος της ΝΔ.

Τι υποστήριξε ο Λιβανός -«Ηταν ειρωνική η παρέμβαση»

Ο κ. Λιβανός στην επιστολή παραίτησης του επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο υποστηρίζοντας την «εμφανώς ειρωνική μου διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του» του κ. Δούκα και υπέβαλλε την παραίτηση του «προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης».

Την θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναλάβει ο Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ η θέση που κατείχε ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν καλύπτεται.


Πηγή