Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Η εκδίκηση του καθεστώτος του Ιράν: Ισοπέδωσαν το σπίτι της αθλήτριας που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ [βίντεο]

Σε νέα αντίποινα προχώρησε το καθεστώς του Ιράν κατά της Ελνάζ Ρεκαμπί, της Ιρανής αθλήτριας που παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες τον περασμένο Οκτώβριο αγωνιζόμενη χωρίς χιτζάμπ στους διεθνείς αγώνες αναρρίχησης στη Σεούλ.

Διαδηλωτές
στο Ιράν θεώρησαν τη Ρεκαμπί σύμβολο
της εξέγερσης, που διεκδικεί μεγαλύτερες
ελευθερίες για τις γυναίκες, αλλά
οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
εξέφρασαν φόβους για την ασφάλεια της
αθλήτριας.

Τώρα, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο το ειδησεογραφικό πρακτορείο IranWire που υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση, το σπίτι της οικογένειας της αθλήτριας αναρρίχησης κατεδαφίστηκε από υπαλλήλους του καθεστώτος του Ιράν. Εικόνες που κυκλοφόρησαν, δείχνουν το σπίτι να έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων και τα μετάλλια της Ρεκαμπί πεταμένα στο έδαφος.

Iράν: Υπό κατ’ οίκον περιορισμό η αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ στη Σεούλ

Ιράν: Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε την Ιρανή αθλήτρια Ελνάζ Ρεκαμπί που είχε αγωνιστεί χωρίς χιτζάμπ στη Σεούλ

Κοντά στα ερείπια που άφησε πίσω της η εκδικητική μανία του καθεστώτος διακρίνεται να κλαίει γοερά και ο αδελφός της Ρεκαμπί, Νταβούντ – κι εκείνος πρωταθλητής αναρρίχησης με δέκα χρυσά μετάλλια στο παλμαρέ του. Στο βίντεο ακούγεται ο άνδρας που τραβάει τα πλάνα λέει εκτος κάμερας: «Αυτή είναι η ζωή σε αυτή τη χώρα. Μια πρωταθλήτρια που μόχθησε σκληρά για να κάνει περήφανη τη χώρα της, βλέπει το σπίτι της να γκρεμίζεται…»

Ο τηλεοπτικός σταθμός “Iran International”, που εδρεύει στο Λονδίνο και πρόσκειται στην αντιπολίτευση του Ιράν, είχε χαρακτηρίσει «ιστορική» την κίνηση της Ρεκαμπί να αγωνιστεί χωρίς χιτζάμπ, ενώ στην πατρίδα της συνεχίζονταν οι διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία Ηθών του καθεστώτος επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα.

Γεννημένη το 1989 η Ρεκαμπί είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας το 2021 και την ένατη θέση στους Ασιατικούς Αγώνες στη Σεούλ, μια ανάσα από τον τελικό. Μετά την επιστροφή της στην Τεχεράνη στις 21 Οκτωβρίου, το BBC ανέφερε ότι η πρωταθλήτρια τέθηκε υπό «ανεπίσημο» κατ’ οίκον περιορισμό. 


Πηγή