Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η Ζιλιέτ Μπινός «καταλαβαίνει» τα κίτρινα γιλέκα

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός δήλωσε πως καταλαβαίνει την κίνηση διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» στη χώρα της και επέκρινε την περιβαλλοντική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή της στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

«Καταλαβαίνω τους ανθρώπους που διαδηλώνουν, έστω κι αν σοκαρίστηκα από τις βίαιες συγκρούσεις. Όμως στο μεγάλο μέρος τους εξεγείρονται επειδή δεν μπορούν πια να ζήσουν από τον μισθό τους», εκτιμά η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ που αρχίζει την Πέμπτη στο Βερολίνο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094950449-0’); });

«Ξέρω τι σημαίνει οικονομικές δυσκολίες, τις έζησα η ίδια στην αρχή της καριέρας μου», διευκρινίζει στη συνέντευξη αυτή που δημοσιεύεται στα γερμανικά.

Εκτός από τη δική της εμπειρία, η ηθοποιός, η οποία κέρδισε Όσκαρ το 1997 για τον ρόλο της στην ταινία «Ο Άγγλος ασθενής», επικαλείται και την εμπειρία της μητέρας της, μοδίστρας και μαγείρισσας, αλλά και των γονιών της, που έπρεπε «να ζήσουν με λίγα».

Η Ζιλιέτ Μπινός επικρίνει την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων, η οποία έδωσε το έναυσμα για το κίνημα διαμαρτυρίας.

«Το κράτος δεν μπορεί να αυξάνει από τη μια μέρα στην άλλη τους φόρους στη βενζίνη και στο ντίζελ», παρόλο που «είναι ουσιαστικά δικαιολογημένη η θέση ότι πρέπει να τελειώνουμε με το ντίζελ», εκτιμά. «Για ορισμένα “κίτρινα γιλέκα“, αυτό σημαίνει πράγματι πως στο τέλος του μήνα έχουν 10 ευρώ για να ζήσουν».

Ο αρχηγός του κράτους «Εμανουέλ Μακρόν έχει ασφαλώς ικανότητες, αλλά η περιβαλλοντική πολιτική του δεν είναι προσαρμοσμένη στη σημερινή κατάσταση», εκτιμά η ηθοποιός.

Αποτελεί «αποστολή της κυβέρνησης να συνοδεύει και να προβλέπει τέτοια μέτρα, να προβλέπει οικονομικές αρωγές και μεταβατικές λύσεις. Όμως αυτό δεν έγινε», τονίζει.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή