Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Η Κομισιόν απαντάει στο νέο άρθρο του Πολ Τόμσεν

Την ορθότητα των δεδομένων που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα έναντι της κριτικής του ΔΝΤ υπερασπίστηκε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Κληθείσα να σχολιάσει το νέο άρθρο του Πoλ Τόμσεν, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, η ίδια ανέφερε: «Συνεχίζουμε να είμαστε βέβαιοι για τις πηγές των δεδομένων μας και πιστεύουμε ότι οι ουσιώδεις συζητήσεις για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων είναι πιο χρήσιμο να γίνονται στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων».

Ο Τόμσεν πάντως επιμένει στις θέσεις του για μείωση του αφορολόγητου και των κύριων συντάξεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως «περισσότεροι από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου ατομικού εισοδήματος στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης (με εξαίρεση την Ελλάδα) που είναι 8%».

Στο κείμενο – προσθήκη στο πρόσφατο άρθρο των Mορίς Όμπστφελντ και Πολ Τόμσεν στο blog του Ταμείου, επισημαίνεται ακόμη ότι «απόρροια αυτής της στενής φορολογικής βάσης στη φορολογία ατομικού εισοδήματος είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι μη-βιώσιμα υψηλοί σε όλο τους το φάσμα, περιλαμβάνοντας όχι μόνον στη φορολογία του εισοδήματος, αλλά επίσης και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και άλλους φορολογικούς συντελεστές (ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος Εταιρειών, κλπ).

Γίνεται επίσης λόγος για ένα «γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα». «Οι γενναιόδωρες απαλλαγές από την πληρωμή φόρου εισοδήματος και οι πολύ υψηλές δαπάνες για συντάξεις επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και εμποδίζουν την εισαγωγή καλά στοχευμένων επιδομάτων, ειδικά για τις ομάδες εκείνες που είναι οι πιο ευπαθείς και έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση», αναφέρεται επίσης στο κείμενο.


Πηγή