Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Η οργή της φύσης: Τα ορμητικά νερά ποταμού παρασέρνουν έπαυλη στην Αλάσκα [βίντεο]

Το γύρο του Διαδικτύου κάνουν οι εικόνες, που κατέγραψε drone στην Αλάσκα, με την κατάρρευση μιας διώροφης έπαυλης σε ποταμό, λόγω των παγετωδών πλημμυρών που πλήττουν την αμερικανική πολιτεία.

Στα πλάνα διακρίνεται η στιγμή που τα νερά του ποταμού Μέντενχολ παρασέρνουν το κτίριο στην πρωτεύουσα της Αλάσκας, Τζούνο.

Τα ορμητικά νερά κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο κτίρια και προκάλεσαν διάβρωση στις όχθες του ποταμού το Σαββατοκύριακο, αλλά άρχισαν να υποχωρούν τη Δευτέρα. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους.

Οι Αρχές της πρωτεύουσας της Αλάσκα απομάκρυναν τους κατοίκους των σπιτιών ενός δρόμου. Τέτοιες πλημμύρες συμβαίνουν όταν λιώνουν παγετώνες -ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής – και χύνονται τεράστιες ποσότητες νερού σε κοντινές λίμνες.

Η στάθμη των υδάτων της λίμνης Μέντενχολ έφτασε σχεδόν τα 4,6 μέτρα νωρίς το πρωί της Κυριακής, μια αύξηση κατά 91 εκατοστά σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2016 και κατά 1,5 μέτρο πάνω από τα «μέτρια» επίπεδα πλημμύρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι τέτοιες πλημμύρες αποτελούν κίνδυνο για περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, οι περισσότεροι εξ’ αυτών στην Ινδία, το Πακιστάν, το Περού και την Κίνα.


Πηγή