Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η πρώτη κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης από τη νέα του θέση

Μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου αποσύρει το σχέδιο νόμου για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους δικηγόρους, με στόχο να το μελετήσει εκ νέου.

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση του κ. Καλογήρου από τη νέα του θέση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία εκτιμάται ότι εγκαινιάζει μία διαφορετική προσέγγιση σε κρίσιμα θέματα που είχαν φέρει σε ευθεία αντιπαράθεσή τον προκάτοχό του Σταύρο Κοντονή με δικηγόρους ή δικαστές.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται να επιδιώκει άμεσα να κλείσει ένα μέτωπο που είχε ανοίξει τους τελευταίους μήνες με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας μετά την «αμετάκλητη», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο κ. Κοντονής, απόφασή του για τριχοτόμηση του μεγαλύτερου Πρωτοδικείου της χώρας.

Μία απόφαση στην οποία μάλιστα ήταν αμετακίνητος παρά το σχεδόν καθολικό «όχι» των δικηγόρων, όπως αυτό εκφράστηκε στο δημοψήφισμα που πραγματοποίησαν με ένα ποσοστό 90,68% να τάσσεται κατά. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Βερβεσός είχε κατηγορήσει μάλιστα τον κ. Κοντονή ότι προχωρά χωρίς διάλογο σε μία ενέργεια που «εξυπηρετεί μόνο τους μεγαλοδικηγόρους» που οι οποίοι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ταυτόχρονη λειτουργία τριών Πρωτοδικείων στην Αττική .

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία τον ενημερώνει πως αποσύρει το νομοσχέδιο προκειμένου να μελετήσει τη συγκεκριμένη διάταξη (Ευελπίδων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής). Το νομοσχέδιο που αποσύρεται και περιλαμβάνει τη διάταξη για την τριχοτόμηση, αφορά την κύρωση οδηγίας για την μείωση της ποινής κατηγορουμένων των οποίων το τεκμήριο αθωότητας έχει προσβληθεί από δηλώσεις δημοσίων λειτουργών.

Μάλιστα, η πρώτη θεσμική συνάντηση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης έγινε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό.

Η επίσκεψη αυτή είχε για τους δικηγόρους , όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τους, πρωτίστως συμβολικό χαρακτήρα, ενόψει του νέου δικαστικού έτους. Μάλιστα ο κ. Καλογήρου προτίθεται, όπως σημειώνει ο ΔΣΑ, να ξαναδεί το θέμα της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, το οποίο είχε φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση τον κ. Κοντονή με τις δικαστικές ενώσεις και το δικηγορικό κλάδο.

Στην ανακοίνωση του ΔΣΑ αναφέρεται:

Ο υπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή συμβολικά, καθώς είναι ο ίδιος από ετών μέλος του Συλλόγου. Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός δήλωσε ότι αποτελεί πρώτιστο μέλημά του η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αγαστής συνεργασίας με το δικηγορικό σώμα. Στο πλαίσιο αυτό έκανε γνωστό ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για την δημιουργία τριών Πρωτοδικείων στην Αττική, έχει ήδη αποσυρθεί, ενόψει και του ανασχηματισμού, και θα ακολουθήσει διάλογος για το ζήτημα.

Ενόψει του νέου δικαστικού έτους, ο Υπουργός θα προβεί σε άμεσες ενέργειες ούτως ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον ν. 4512/2018, από τις 17.10.2018.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, συνεχάρη τον Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέφρασε την ευαρέσκειά του εκ μέρους του δικηγορικού σώματος για την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς και για την πρόθεση του Υπουργού να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαμεσολάβησης. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ δήλωσε πεπεισμένος ότι το δικηγορικό σώμα θα είναι συνοδοιπόρος σε όποια προσπάθεια του υπουργείου συμβάλλει στην αναβάθμιση της δικηγορίας και της Δικαιοσύνης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα της τρέχουσας καθημερινότητας των δικηγόρων, και ιδίως αυτά της καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων και των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Συμφωνήθηκε για τα υπόλοιπα μείζονα θέματα που αφορούν την Δικαιοσύνη και τη δικηγορία, να ακολουθήσει θεσμικός διάλογος.

Τέλος, ο υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί και να συμμετάσχει στην προσεχή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, που θα πραγματοποιηθεί στην Ζάκυνθο στις 12-14 Οκτωβρίου 2018.»

Ο κ. Καλογήρου είχε σήμερα εθιμοτυπική συνάντηση και με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ενώ θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες τις επισκέψεις του στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.

localStorage.clear();


Πηγή