Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Ιστορική στιγμή στις ΗΠΑ: Η πρώτη νοσοκόμα που έκανε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για τον κορονοϊό

Η πρώτη νοσοκόμα που έκανε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για τον κορονοϊό – Newsbeast

Η πρώτη εργαζόμενη σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης εμβολιάστηκε σήμερα Δευτέρα. Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech χορηγήθηκε στη νοσοκόμα εντατικής Σάντρα Λίντσεϊ και η διαδικασία του εμβολιασμού μεταδόθηκε ζωντανά και την παρακολούθησε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο στη Νέα Υόρκη αλλά και στις ΗΠΑ που κάνει το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με τη New York Post.

Μετά τον εμβολιασμό της η Σάντρα δήλωσε, σύμφωνα με το CNN: «Αισθάνομαι σήμερα ανακουφισμένη. Ελπίζω να σημαίνει το ξεκίνημα του τέλους μιας πολύ οδυνηρής περιόδου για τη χώρα μας.

Θέλω να τονίσω ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είμαστε σε μια πανδημία και όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να μπει ένα τέλος και να μην εγκαταλείψουμε γρήγορα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ αλλά χρειάζεται να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε αποστάσεις.

Πιστεύω στην επιστήμη. Ως νοσοκόμα η δουλειά μου καθοδηγείται από την επιστήμη. Ενθαρρύνω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο».

Ο εμβολιασμός της Σάντρα συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα. «Δεν νιώθω κάποια διαφορά από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο», είπε αμέσως μετά. «Αισθάνομαι καλά. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Επιχείρηση-μαμούθ για τη διανομή των εμβολίων

Φορτηγά και αεροπλάνα με τα πρώτα φορτία των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού έφυγαν από τα κέντρα της FedEx και της UPS στο Τενεσί και το Κεντάκι χθες Κυριακή, μεταφέροντας το πολύτιμο φορτίο τους σε σημεία διανομής σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι εμβολιασμοί χαρίζουν μια χαραμάδα ελπίδας στη χώρα όπου 2.400 ζωές χάνονται καθημερινά λόγω επιπλοκών της covid-19. Το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech έλαβε έγκριση για επείγουσα χρήση την Παρασκευή από την αρμόδια αρχή. Η τεράστια επιχείρηση άρχισε το πρωί της Κυριακής με φορτηγά που μετέφεραν τα εμβόλια μέσα σε ξηρό πάγο.

Οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και οι ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία είναι οι πρώτοι που εμβολιάζονται, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη.

Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ, μπορεί να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Μαρτίου. Ακόμα ωστόσο η χώρα θα έχει δρόμο μπροστά της για να πετύχει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, οπότε οι συστάσεις για χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων παραμένει σε ισχύ και θα παραμείνει για μήνες.

Έκκληση στις βιομηχανικές χώρες να μη συμπεριφερθούν εγωιστικά στο θέμα του εμβολίιου

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Χοσέ Άνχελ Γκουρία κάλεσε τις βιομηχανικές χώρες να μη συμπεριφερθούν εγωιστικά στο θέμα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, διότι η καταπολέμησή του μπορεί να γίνει μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ορισμένες χώρες θα έχουν υπερβολικά πολλά εμβόλια, άλλες δεν θα έχουν καθόλου. Ο Καναδάς έχει εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ΗΠΑ θα αγοράσουν 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για πληθυσμό λίγο πιο πάνω από 300 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Γερμανία επιδιώκει επίσης να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις εμβολίων από ό, τι οι κάτοικοί της, αν και η ανισομέρεια είναι μικρότερη από ό, τι των ΗΠΑ και του Καναδά. Γιατί δεν σκεφτόμαστε τα πέντε δισεκατομμύρια άτομα στις φτωχότερες χώρες; Το εμβόλιο πρέπει να διανέμεται πιο δίκαια. Αυτό θα ήταν σοφό για όλους. Αυτός ιός θα έχει καταπολεμηθεί μόνο όταν αυτό συμβεί παντού, σε όλον τον κόσμο», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών του Μεξικού, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Die Welt».

«Η πανδημία του κορονοϊού είναι σαφώς το μεγαλύτερο πολυμερές πρόβλημα που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα. Ωστόσο, έχουμε δραματικά παραδείγματα για το πώς η κρίση αντιμετωπίστηκε σε καθαρά εθνικό επίπεδο. Με τον επερχόμενο εμβολιασμό, έχουμε άλλη μια ευκαιρία να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα και να είμαστε πιο γενναιόδωροι», κατέληξε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ο οποίος αποχωρεί το Μάιο μετά από 14 χρόνια.




Πηγή