Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Η Ρωσία σχεδιάζει επίθεση-προβοκάτσια σε πυρηνικό σταθμό της Λευκορωσίας -Για να κατηγορήσει ΝΑΤΟ ή Ουκρανία

Η Ρωσία σχεδιάζει να οργανώσει μια ψεύτικη τρομοκρατική επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο της Λευκορωσίας, για την οποία θα κατηγορήσει την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκαν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου.

Σύμφωνα με την έκθεση της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας (GUR MOU), οι δυνάμεις του Πούτιν σκοπεύουν να στοχοποιήσουν το εργοστάσιο Astravets στην περιοχή Γκρόντνο καθώς και τις υποδομές στη Βρέστη.

Ανησυχία στην Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για κίνδυνο πυρηνικού δυστυχήματος στον σταθμό της Ζαπορίζια

Ανησυχία: Στη Ρωσία «στα κρυφά» 100 πύραυλοι από Λευκορωσία -Φόβοι για επίθεση μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία

Το κρατικής ιδιοκτησίας εργοστάσιο αξίας 9 δισεκατομμυρίων λιρών βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία και μόλις 25 μίλια από την πρωτεύουσά της, το Βίλνιους, που σημαίνει ότι οποιοδήποτε πιθανό χτύπημα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις, με διαρροή ραδιενέργειας σε χώρα του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία ή το ΝΑΤΟ για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Λευκορωσίας»

Καθ’ όλη τη διάρκεια του άγριου πολέμου στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορείται ότι προετοιμάζει προβοκάτσια για να δικαιολογήσει μια τεράστια κλιμάκωση.

«Είναι γνωστό ότι στο εγγύς μέλλον σχεδιάζονται ορισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Λευκορωσίας, προκαλώντας τεχνητά καταστροφές σε κρίσιμα αντικείμενα υποδομής», ανέφερε η έκθεση της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail, και πρόσθεσε:

«Ο τόπος των εικαζόμενων συμβάντων είναι το έδαφος που βρίσκεται κοντά στα σύνορα των χωρών της ΕΕ και της Ουκρανίας, ιδίως με τις περιφέρειες Γκρόντνο και Βρέστη. Ένας από τους κύριους στόχους είναι ο πυρηνικός σταθμός της Λευκορωσίας Astrovets».

Η έκθεση σημειώνει, επίσης, ότι η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ για τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι οι δράστες θα είναι μεταμφιεσμένοι με λευκορωσικές στρατιωτικές στολές. «Η τρομοκρατική επίθεση θα επισπεύσει την ένταξη της Λευκορωσίας στον πόλεμο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Νέοι βομβαρδισμοί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια -Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Η έκθεση αυτή έρχεται στο φως σήμερα, λίγο αφότου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να εγγυηθούν την προστασία των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας από το ρωσικό σαμποτάζ. Χθες, το εργοστάσιο που ελέγχεται από τη Ρωσία στη Ζαπορίζια υπέστη νέα σοβαρά πλήγματα από σφοδρούς βομβαρδισμούς.

«Όλα τα έθνη ενδιαφέρονται για να μην έχουμε κανένα επικίνδυνο επεισόδιο στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις. Όλοι χρειαζόμαστε εγγυημένη προστασία από το ρωσικό σαμποτάζ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις», είπε ο Ζελένσκι μέσω βίντεο στην συνέλευση του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν σταματά τις προκλήσεις προκειμένου να εγείρει την απειλή μιας καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια».


Πηγή