Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Η Ρόδος υποχωρεί στις προτιμήσεις των μαθητών για τις πενθήμερες εκδρομές

Οι μαθητές της Ελλάδας ψηφίζουν τα Χανιά για τις πενθήμερες εκδρομές τους. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου ήταν αυξημένες ενώ η Ρόδος υποδέχθηκε μετά βίας μικρά γκρουπ τριών σχολείων από τη Βόρειο Ελλάδα και την Αττική.

Του ανταποκριτή μας από το dimokratiki.gr στη Ρόδο

Όπως σημειώνουν τουριστικοί πράκτορες, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη αεροπορικών θέσεων στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Ρόδος, γεγονός που καθιστά αδύνατη την πρόσβαση των μαθητών στο νησί μας και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων γκρουπ άνω των 100 ατόμων. Υπολογίζεται ότι η Ρόδος θα δεχθεί 2.000 μαθητές συνολικά, ενώ τις παλιές καλές εποχές φιλοξενούσε έως και 40.000!

«Δυστυχώς χάσαμε τα πρωτεία στον μαθητικό τουρισμό εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν έρθει κάποια σχολεία στη Ρόδο το Δεκέμβρη και κανείς δεν πήρε είδηση.

Είναι τόσο λίγοι οι μαθητές που δύσκολα αντιλαμβάνεται πλέον κανείς την παρουσία τους. Και ενώ στη Ρόδο βλέπουμε πλέον τους μαθητές με το…κιάλι, στα Χανιά πήγαν 55 σχολεία. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι τα Χανιά έχουν μεγαλύτερη ζήτηση επειδή είναι οικονομικότερο το πακέτο.

Οι τιμές είναι ίδιες.

Είναι πολλά πράγματα τα οποία παίζουν ρόλο. Θα πρέπει όλοι μαζί να υποστηρίξουμε αυτή τη μορφή τουρισμού, εάν θέλουμε να δούμε να ανακάμπτει κάποια στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Ρόδου Κώστας Κατσίβας.

Σύμφωνα με την κα Ευαγγελία Ιωακιμείδου από το Choice Travel στη Θεσσαλονίκη, τα μεγάλα γκρουπ είναι αδύνατο να φθάσουν στη Ρόδο. «Καθώς οι πληρότητες στις πτήσεις είναι αυξημένες, δεν είναι εύκολο να ταξιδέψουν τα σχολεία και δη τα μεγάλα γκρουπ.

Μπορεί οι ναύλοι να είναι οικονομικοί και να υπάρχει διάθεση από την αεροπορική εταιρεία να εξυπηρετηθούν οι μαθητές, οι θέσεις όμως δεν επαρκούν. Έτσι λοιπόν δεν είναι εύκολο να στείλουμε σχολεία από τη Βόρειο Ελλάδα στη Ρόδο, όπως π.χ. ένα γκρουπ 140 ατόμων που είχε επιλέξει το νησί και τελικά δεν κατάφερε να έρθει», είπε η κα Ιωακιμείδου.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ρόδου ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές για την ενίσχυση των μαθητικών εκδρομών. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του αντιδημάρχου Τουρισμού, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Ταρασλιά και του προεδρείου των τουριστικών πρακτόρων στο πλαίσιο της στρατηγικής που καταστρώνεται και θα εφαρμοστεί για την προσέλκυση περισσότερων μαθητών στη Ρόδο.

Ήδη ο κ. Ταρασλιάς έχει στείλει επιστολή στα σχολεία της χώρας (δεκαπενταμελή συμβούλια γυμνασίων και λυκείων) με την οποία προσκαλεί τους μαθητές να προτιμήσουν τη Ρόδο για την πενθήμερή τους εκδρομή και να ανακαλύψουν όλα όσα έχει να προσφέρει ο προορισμός!

Η επιστολή του κ. Ταρασλιά έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ως δημοτική αρχή ότι η Ρόδος, το νησί του Αιγαίου που έχει συνδέσει, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, το όνομά του με τον τουρισμό, είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί, όπως κάθε χρόνο τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια, έτσι και φέτος, χιλιάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η Ρόδος είναι ένας από τους πρώτους – σε πανευρωπαϊκό, αν όχι σε παγκόσμιο, επίπεδο – τουριστικούς προορισμούς.

Είναι ένα νησί με ιστορία 4000 χρόνων, που αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.

Ο επισκέπτης του νησιού, όπου και να περπατήσει θα βρεθεί ανάμεσα σε μνημεία που αποτυπώνουν τη μακραίωνη ιστορία του.

Η Ρόδος συνδυάζει, όπως θα διαπιστώσετε και όσοι από εσάς έρχεστε για πρώτη φορά στο νησί μας, το απαράμιλλο φυσικό κάλλος με την ιστορία και τον πολιτισμό χιλιετιών.

Από τη Μεσαιωνική Πόλη, μία από τις ωραιότερες πόλεις της Μεσογείου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλλο), ένα μεγαλειώδες μνημείο της εποχής των Ιωαννιτών Ιπποτών και το Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι την Ακρόπολη της Λίνδου, την αρχαία Κάμειρο και τα κάστρα του Αρχαγγέλου, του Μονολίθου και της Κρητηνίας, κάθε γωνιά της Ρόδου είναι ένας περίπατος στους διάφορους πολιτισμούς που κατοίκησαν στο νησί.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το διάσημο Ξενοδοχείο των Ρόδων, το Ενυδρείο, να περιηγηθείτε στη Δημοτική Πινακοθήκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πινακοθήκη της Ελλάδας μετά από αυτή της Αθήνας και στην Πινακοθήκη Νεοελληνικής Τέχνης – Νεστορίδειο Μέλαθρο στις Εκατό Χουρμαδιές.

Ανακαλύψτε επίσης την άλλη Ρόδο με τα τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους, όπως η γνωστή σε όλο τον κόσμο Κοιλάδα των Πεταλούδων, οι Επτά Πηγές, τα δάση του Προφήτη Ηλία, το Πρασονήσι, τη Φιλέρημο.

Οι φυσικές ομορφιές του νησιού, το θαλάσσιο περιβάλλον του, οι ιδεώδεις καιρικές συνθήκες, ο πολιτισμός, οι πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με θεατρικά δρώμενα, μουσικά σχήματα και εικαστικές εκθέσεις, η τοπική γαστρονομία, καθώς και οι άρτιες τουριστικές υποδομές, καθιστούν τη Ρόδο ως έναν από τους πιο δημοφιλείς και φιλικούς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Ευχόμαστε να ανακαλύψετε και εσείς κάθε γωνιά που έχει να προσφέρει στους επισκέπτες του ο ευλογημένος αυτός τόπος και να γίνετε και εσείς, όπως χιλιάδες άλλοι πριν από εσάς, οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ρόδου.

Για περισσότερες πληροφορίες, πέραν και του ενημερωτικού υλικού που σας αποστέλλουμε, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου, στα τηλέφωνα: 22410 35240 και 22410 35945 ή στο email: [email protected]».


Πηγή