Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Η συνταγή του αρχαιότερου ψωμιού στον κόσμο

Τη συνταγή για το αρχαιότερο ψωμί στον κόσμο που έχει ηλικία περισσότερα από 14.000 χρόνια, υποστηρίζουν ότι έχουν βρει επιστήμονες.

Για να το φτιάξει κάποιος πρέπει να πάρει αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, ανακατεμένο με κονιορτοποιημένες ρίζες φυτών και νερό και μετά απλώς να το ψήσει. Στη μορφή του θα έμοιαζε με πίτα και η γεύση του θα ήταν σαν του σύγχρονου ψωμιού με πολλά δημητριακά, λένε οι επιστήμονες.

Όπως αναφέρει το BBC, οι πρόγονοί μας θα χρησιμοποιούσαν το ψωμί για να τυλίγουν το ψητό κρέας. Και αυτό θα ήταν μάλλον το αρχαιότερο σάντουιτς.

Ο καθηγητής Ντόριαν Φούλερ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτές είναι οι πιο πρώιμες ενδείξεις που έχουμε από αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε αληθινή κουζίνα, ένα προϊόν δηλαδή ανάμειξης υλικών. Είχαν πίτες, είχαν ψητές γαζέλες και ούτω καθεξής, και αυτά τα χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν ένα πλήρες γεύμα».

Το ψωμί υπήρχε ως στοιχείο της βασικής μας διατροφής από πολύ παλιά. Αλλά ξέρουμε πολύ λίγα για την προέλευσή του. Μέχρι τώρα, τα αρχαιότερα στοιχεία που είχαμε για το ψωμί προέρχονται από την Τουρκία πριν από 9.000 χρόνια.

Το πιο πρόσφατο εύρημα από έναν αρχαιολογικό χώρο στη Μαύρη Έρημο στην Ιορδανία, πηγαίνει πιο πίσω τα πρώτα στοιχεία για την Παρασκευή ψωμιού κατά τουλάχιστον 5.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο κτίρια, που το καθένα περιείχε μία μεγάλη κυκλική εστία φωτιάς μέσα στην οποία βρέθηκαν καψαλισμένα ψίχουλα ψωμιού.

Αφού τα ανέλυσαν με μικροσκόπιο, τα δείγματα του ψωμιού «μαρτύρησαν» σημάδια αλέσματος, κοσκινίσματος και ζυμώματος.

Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η οποία ανακάλυψε τα υπολείμματα του ψωμιού, τόνισε ότι αυτό ήταν το τελευταίο που περίμεναν να βρουν στο σημείο. «Το ψωμί είναι ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ της κουλτούρας φαγητού στο παρελθόν και στο παρόν. Μας συνδέει με τους προϊστορικούς προγόνους μας».

Θεωρείται ότι το ψωμί θα φτιαχνόταν σε αρκετά στάδια, συμπεριλαμβανομένου «του αλέσματος δημητριακών και βολβών για να φτιαχτεί καλό αλεύρι, του ανακατέματος του αλευριού με νερό για να φτιαχτεί η ζύμη και του ψησίματος της ζύμης σε καυτές στάχτες σε τζάκι ή σε καυτή πέτρα» εξήγησε.

localStorage.clear();


Πηγή