Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Η ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου είναι ένα θετικό βήμα, όμως δεν αρκεί» – Newsbeast


Στην εκδήλωση του Athens Pride με τίτλο: «Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+: Προκλήσεις και φιλοδοξίες στην ΕΕ και την Ελλάδα» συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνάρτηση με την πιο ενεργή και αποτελεσματική άσκηση όσων απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTI+) καθώς και για τη διασφάλιση ότι κανένα άτομο δεν υφίσταται καμία είδους διάκριση.

Αναφερόμενος σε πρόσφατες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την πρόθεση της Κομισιόν και της αρμόδιας Επιτρόπου, Ελ. Ντάλι, να δρομολογήσει μια ισχυρότερη και πληρέστερη στρατηγική στην ΕΕ για τους ΛΟΑΤΚΙ+ όσο και για την ομόφωνη ψήφιση το 2019 από το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου της επονομαζόμενης ‘’Έκθεσης Παπαδημούλη‘’ στην οποία περιγράφεται αναλυτικά ένας χάρτης πορείας όσον αφορά τον τρόπο θετικής ενσωμάτωσης και προώθησης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο παραμένει ανοιχτό, προοδευτικό και πρότυπο για άλλες διοικήσεις.

Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί στο «θετικό βήμα» που έγινε στην Ελλάδα με την ψήφιση το 2015 του νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, τονίζοντας ωστόσο πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. «Η βάναυση δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου συγκλόνισε τη συνείδηση της χώρας μας και ανέδειξε ξεκάθαρα τα προβλήματα που ακόμα υπάρχουν» υπογράμμισε.


Πηγή