Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Θάνατος χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο: Φιλόζωοι εξουσιοδότησαν τον Αλέξη Κούγια για διερεύνηση ποινικών ευθυνών

Συνέχεια δίνουν οι φιλόζωοι στο θλιβερό περιστατικό θανάτωσης του χιμπάτζη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αναζητώντας πια «ποινικές ευθύνες».

Συγκεκριμένα, η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού δια του Προέδρου της Κωνσταντίνου Σισμανίδη και του Γενικού Γραμματέως της Γιάννη Κάραλη εξουσιοδότησε τον γνωστό ποινικολόγο Αλέξη Κούγια για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για την εκτέλεση του χιμπατζή.

«Στους εντολείς μου έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά ερωτηματικά για την επιλογή της εκτελέσεως του δυστυχούς ζώου αντί της αναισθητοποιήσεως του από τους αρμοδίους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου», αναφέρει ο Αλέξης Κούγιας στην ανακοίνωσή του.

Το Iefimerida.gr επικοινώνησε με τον γνωστό για τη φιλοζωική του δράση, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Κάραλη, ο οποίος μας ανέφερε ότι ο λόγος για αυτή την πρωτοβουλία έγκειται στο ότι «πιστεύουμε πως υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να διερευνηθούν, σχετικά με κατά πόσο ήταν αναπόφευκτη η θανάτωση με όπλο του άτυχου χιμπατζή. Θα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν και οι συνθήκες των μέτρων ασφαλείας. Τι θα συνέβαινε αν εκείνη την ώρα βρίσκονταν εκεί 100 παιδιά από σχολείο και κινούταν προς τα εκεί ο χιμπατζής; Θα πυροβολούσε ο φύλακας ανάμεσα στα παιδιά για να τα προστατέψει»;

Ο Γιάννης Κάραλης καταλήγει λέγοντας ότι θεωρεί πως οι ιθύνοντες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου θα έπρεπε να έχουν δράσει προληπτικά, από τη στιγμή που είχαν παρατηρηθεί συγκρούσεις μεταξύ των χιμπατζήδων που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

Η ανακοίνωση της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού:

«Το 2018 δυο αιλουροειδή διέφυγαν από περιφραγμένο χώρο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και θανατώθηκαν.

Πριν λίγες ημέρες θανατώθηκε χιμπατζής στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, από τους υπευθύνους του, επειδή το ζώο κατάφερε να διαφύγει από τον χώρο φύλαξής του.

Τα δυο θλιβερά περιστατικά φέρνουν στην επιφάνεια εύλογα ερωτήματα όπως αν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει αδειοδοτηθεί από αρμόδια αρχή, εάν πληροί τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, αν έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές η νομιμότητα κατοχής και η προέλευση των ζώων, αν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας των ζώων σύμφωνα µε την ΕΑΖΑ (European Association of Zoo and Aquarium) και τέλος αν υφίσταται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής δραπέτευσης ζώων.

Προς αυτή την κατεύθυνση χαιρετίζουμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των αρμόδιων Υπηρεσιών για την πλήρη διεύρυνση των πραγματικών περιστατικών θανάτωσης του άτυχου ζώου.

Πέρα αυτών, είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι η κοινωνία μας έχει εξελιχθεί ως σύστημα αξιών και αρχών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο σεβασμός και η προστασία των ζώων.

Η αιχμαλωσία ενός ζώου είναι ένα γεγονός τραυματικό και δεν θα έπρεπε να γίνεται για κανένα λόγο.

Όσο
ωραίο ενδιαφέρον και εμπλουτισμένο και
αν γίνει ένα κλουβί , θα είναι πάντα ένα
κλουβί. Και κανένα άγριό ζώο δεν είναι
φτιαγμένο για να μείνει κλεισμένο σε
ένα κλουβί στον ζωολογικό κήπο η
οπουδήποτε αλλού.

Η απόφαση απαγόρευσης ίδρυσης και λειτουργίας ζωολογικών κήπων θα αποτελέσει γενναία απόφαση και δείγμα πολιτισμού.

Επίσης το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι πως προστατεύεται η άγρια ζωή όταν είναι εμφανές ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι και κατ’ επέκταση ανεπαρκείς.

Είναι αδήριτη ανάγκη η διυπουργική και διεπιστημονική (κτηνίατρων , βιολόγων κτλ) συνεργασία αλλά και η αποτελεσματική δραστηριοποίηση και στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία της αγρίας ζωής αλλά και την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου άγριων ειδών που διενεργείται από οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες».

Αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να γίνει αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, κατόπιν εντολής του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, μετά το τραγικό συμβάν, από αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας και της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Στο μεταξύ έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη σύγκλιση της Επιτροπής από το αρμόδιο κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος για τις συνθήκες διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πατούλης ζήτησε να διερευνηθούν οι συνθήκες διαφυγής και θανάτωσης του άτυχου ζώου, καθώς και το κατά πόσο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο εφαρμόζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Ζαν Ζακ Λεσουέρ: «Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για επισκέπτη»

Το Iefimerida.gr μίλησε μετά το συμβάν με τον ιδρυτή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ο οποίος ήταν απόλυτος στις εξηγήσεις του:

«Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για οποιονδήποτε επισκέπτη του πάρκου, με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε το περιστατικό. Τα αντανακλαστικά μας και τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν ήταν άμεσα».

Η θανάτωση, δε, «ήταν επιβεβλημένη, διότι η διαδικασία της νάρκωσης δεν λειτουργεί σε ζώο σε αυτή την κατάσταση πανικού. Θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 λεπτά για να πιάσει, ενώ το ίδιο, βλέποντας ότι το χτύπησαν άνθρωποι, θα στρεφόταν εναντίον τους», αναφέρει.

«Το προσωπικό μας είναι άρτια εκπαιδευμένο για όλα τα σενάρια, ενώ κάνουμε συχνά τέτοια ασκήσεις για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών. Μάλιστα, 6-7 έτομα έχουν ειδικό πιστοποητικό και στη χρήση των όπλων, όσο και στον εξοπλισμό της νάρκωσης», ξεκαθαρίζει.


Πηγή