Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Θεσσαλονίκη: Η ΠτΔ έφαγε σε μεζεδοπωλείο απεξαρτημένου στο Καπάνι -Επισκέφθηκε και το υπνωτήριο αστέγων

Στο παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο «Στου Μήτσου», στην αγορά Καπάνι της Θεσσαλονίκης, γευμάτισε το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το μεζεδοπωλείο ανήκει στον Δημήτρη, ο οποίος είναι απεξαρτημένος και έχοντας ζήσει τη δική του περιπέτεια, μετά από μια σκληρή μάχη για να σταθεί όρθιος, απασχολεί ως προσωπικό πρώην χρήστες ή πρώην κρατούμενους και γενικώς άτομα που έχει περιθωριοποιήσει η κοινωνία.

«Η χαρά που βλέπω στα μάτια των παιδιών όταν τους δίνω μια ευκαιρία να δουλέψουν εδώ δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα οικονομικό αντάλλαγμα», είπε στην κα Σακελλαροπούλου ο Δημήτρης. Διηγήθηκε ότι την πρώτη φορά που μαγείρεψε ήταν φακές, στη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη», και τότε ένιωσε διαφορετικά και «πήρε δύναμη», βλέποντας 60 άτομα να τον χειροκροτούν, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα άκουγε μόνο κριτική για τα λάθη του.

Η Σακελλαροπουλου ξεναγήθηκε στην έκθεση της Ghazel από το Ιράν

Τα ξίφη σε 60 νέους αξιωματικούς της ΣΣΑΣ επέδωσε η Σακελλαροπούλου

Έκτοτε ασχολήθηκε με τη μαγειρική και, όπως είπε, στο μεζεδοπωλείο δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει συνταγές της γιαγιάς του στον ξυλόφουρνο και στη μασίνα.

Σακελλαροπούλου: Μετά το γεύμα «Στου Μήτσου» βόλτα στην αγορά του Καπανίου και στην Αριστοτέλους

Την κ. Σακελλαροπούλου συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Σταμάτης. Οι δυο τους φωτογραφήθηκαν με τον Δημήτρη και τους εργαζόμενους στο μεζεδοπωλείο, συζήτησαν μαζί τους και οι προσωπικές ιστορίες τους προκάλεσαν τη συγκίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά το γεύμα η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε στα πλακόστρωτα της Αγοράς Καπάνι και στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαγαζάτορες και καταναλωτές.

Σακελλαροπούλου: Επίσκεψη στο Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης

Το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον κ. Σταμάτη και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, επισκέφθηκε το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη δυτική είσοδο της πόλης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα του ύπνου σε 65 άτομα.

Η κα Σακελλαροπούλου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Υπνωτηρίου.

Στον χώρο υποδοχής συναντήθηκε με άστεγους, άκουσε τις προσωπικές τους ιστορίες, τα προβλήματα τους και την αγωνία να βρουν μια μόνιμη στέγη και εργασία.

Το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει ως κύρια στόχευση την εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπολιτών που είναι άστεγοι.

Από το 2017 , όταν άρχισε η λειτουργία του, υπό την διαχείριση του Δήμου, έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 670 άτομα(μοναδικά).Αυτήν την περίοδο φιλοξενούνται 55 άστεγοι και η δυναμικότητα είναι 65 κλίνες. Είναι το μοναδικό Υπνωτήριο στη Βόρεια Ελλάδα Παρέχει απογευματινό φαγητό και πρωινό . Η φιλοσοφία της δομής και ο τρόπος λειτουργίας της εστιάζει στην σταδιακή επανένταξη των άστεγων και προσπαθεί να αποτελεί μια δομή μεταβατικής φιλοξενίας .

Η διάρκεια διαμονής ενός εξυπηρετούμενου είναι έως 6 μήνες και ανά περίπτωση εξετάζεται η επέκταση του χρονικού διαστήματος διαμονής .Υπάρχει λειτουργία κοινωνικής υπηρεσίας(κοινωνικοί λειτουργοί, Ψυχολόγος) καθώς και διοικητικής, ενώ απασχολούνται νοσηλευτές, φύλακες και προσωπικό καθαριότητας .

Το κτίριο στο οποίο λειτουργεί το Υπνωτήριο ανήκει στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης η οποία το παραχώρησε με μηδενικό ενοίκιο.


Πηγή