Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Θολά σημεία στον εκκλησιασμό των μαθητών στα σχολεία

Ένα νέο πεδίο έντασης δημιουργείται στο χώρο της Παιδείας, αυτή τη φορά σε ότι έχει να κάνει με τον εκκλησιασμό των μαθητών του Δημοτικού.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν για το Προεδρικό Διάταγμα του Κώστα Γαβρόγλου, ότι στο θέμα του εκκλησιασμού των μαθητών του Δημοτικού, όπως είναι διατυπωμένη η σχετική διάταξη «επιτρέπει την χωρίς κριτήρια παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού», ενώ έδωσαν το «πράσινο» φως στην κλήρωση των σημαιοφόρων με κλήρωση, η οποία θα γίνεται δύο φορές, αφού οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες θα πρέπει να κληρώνονται δύο φορές το χρόνο σε περίπτωση που λόγω ασθένειας, δεν καταφέρει κάποιος μαθητής να παρευρεθεί.

Αναλυτικότερα, στο άρθρο 3 στην παράγραφο 7, το διάταγμα Γαβρόγλου αναφέρει:

«Εκκλησιασμός πραγματοποιείται κατά σχολείο ή τάξη με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών ύστερα από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων».

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας απαντούν στον υπουργό Παιδείας: «Η ρύθμιση του άρθρου 3 παρ. 7 σύμφωνα με την οποία εκκλησιασμός πραγματοποιείται κατά σχολείο ή τάξη με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών ύστερα από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, είναι ατελής, δεδομένου ότι δεν προσδιορίζονται οι ημέρες ή τα γεγονότα επ΄ ευκαιρία των οποίων είναι ενδεδειγμένο ή δυνατό να πραγματοποιείται εκκλησιασμός» και υπογραμμίζουν οι δικαστές: «Η έλλειψη σχετικής πρόβλεψης και εν γένει απουσία καθορισμού συγκεκριμένων κριτηρίων για τη λήψη της απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων, καθιστά αόριστη την ρύθμιση, διότι επιτρέπει είτε χωρίς κριτήρια παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού είτε, αντιθέτως την πραγματοποίηση εκκλησιασμού καθ΄ υπέρβαση του εκπαιδευτικώς προσηκόντως μέτρου. Επομένως, η ρύθμιση αυτή πρέπει να συμπληρωθεί, ώστε να καταστεί ορισμένη».

Παράλληλα, στο άρθρο 18 του διατάγματος προβλέπεται ότι «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν.

Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική. Ο διευθυντής του σχολείου ή ο αναπληρωτής του ή ο διδάσκων εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και τη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα».

Δεν καταργείται ο εκκλησιασμός των μαθητών του δημοτικού, επιμένει το υπουργείο Παιδείας

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι το «ΣτΕ όπως ομολογούν πια όλα τα ΜΜΕ, ενέκρινε τη διάταξη για την κλήρωση του σημαιοφόρου» και στρεφόμενο κατά ΜΜΕ σημειώνει πως «αφού συντήρησαν για λίγες μέρες το ένα ψέμα σήμερα αρχίζει νέο σίριαλ με νέο ψέμα περί δήθεν κατάργησης του εκκλησιασμού εκ μέρους του υπουργείου».

«Ας το επαναλάβουμε: το Προεδρικό Διάταγμα που εκσυγχρονίζει και εκδημοκρατίζει τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων, αντικαθιστώντας ένα αναχρονιστικό Π.Δ. του 1998. Το Π.Δ., όπως άλλωστε όλα τα Προεδρικά Διατάγματα, ελέγχονται από το ΣτΕ, τις νομικές υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κιτρινισμοί προφανώς στόχο έχουν όχι μόνον τον Υπουργό Παιδείας αλλά και τους πολιτειακούς και κρατικούς θεσμούς.Το παιχνίδι του κιτρινισμού όταν εμπλέκει τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα και το Ανώτατο Δικαστήριο, απειλεί ευθέως την Δημοκρατία. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

localStorage.clear();


Πηγή