Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Ιράν: Σάλος με βίντεο σεξουαλικής επίθεσης αστυνομικών σε γυναίκα, εν μέσω διαδηλώσεων

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει Ιρανούς αστυνομικούς να επιτίθενται σεξουαλικά σε μια διαδηλώτρια, ενώ προσπαθούν να τη συλλάβουν.

Χρήστες παγκοσμίως εξέφρασαν την οργή τους, με πολλούς να ζητούν «δικαιοσύνη» και την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας.

Παρά τους αποκλεισμούς σε συγκεκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ιρανοί εξακολουθούν να καταφέρνουν να μοιράζονται εικόνες από τις διαδηλώσεις, καθώς η χώρα κλονίζεται από τις πιο έντονες αναταραχές των τελευταίων δεκαετιών.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν τον περασμένο μήνα για τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής, Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί. Οι αξιωματούχοι λένε ότι πέθανε από υποκείμενο νόσημα, αλλά η οικογένειά της λέει ότι πέθανε, αφού ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία ηθικής.

Σεξουαλική επίθεση σε διαδηλώτρια στο Ιράν

Πολλά βίντεο από τις διαμαρτυρίες έχουν γίνει viral, τόσο εντός όσο και εκτός Ιράν. Το πιο πρόσφατο από αυτά, δείχνει ένα συμβάν στην πλατεία Αρτζεντίνα της Τεχεράνης την περασμένη Τετάρτη, όπου μια ομάδα αστυνομικών με προστατευτικό εξοπλισμό και κράνη περιτριγυρίζουν μια γυναίκα σε έναν κεντρικό δρόμο.

Ένας από αυτούς την αρπάζει από το λαιμό και την οδηγεί σε ένα πλήθος περίπου είκοσι αστυνομικών, πολλοί από τους οποίους είναι σε μοτοσυκλέτες.

Ενώ η γυναίκα πιέζεται να πάει προς τα εκεί, ένας άλλος αστυνομικός την πλησιάζει από πίσω και τη θωπεύει.

Στη συνέχεια, η γυναίκα σκύβει στο έδαφος, καθώς περισσότεροι αστυνομικοί την περικυκλώνουν. Μια γυναικεία φωνή πίσω από την κάμερα ακούγεται να λέει: «Της τραβούν τα μαλλιά».

Οδηγοί σε οχήματα δίπλα στο σημείο του συμβάντος αρχίζουν να πατούν τις κόρνες τους, ως διαμαρτυρία σε όσα βλέπουν.

Η γυναίκα, η οποία φαίνεται να μην φορά χιτζάμπ, στη συνέχεια να στέκεται όρθια και τρέχει μακριά από τους αστυνομικούς.

Σε αυτό το σημείο ακούγεται η ίδια φωνή στο κλιπ να λέει: «Κοίτα τον [αστυνομικό], γελάει».

Δείτε το βίντεο από τα επεισόδια στο Ιράν:

Το βίντεο έχει επαληθευτεί από την περσική υπηρεσία του BBC.

Το γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Αστυνομίας της Τεχεράνης είπε ότι το περιστατικό διερευνάται, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας δεν δίνει λεπτομέρειες για το τι συνέβη, αλλά αναφέρει ότι «εχθροί που χρησιμοποιούν ψυχολογικό πόλεμο προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδια και να υποκινήσουν τη βία».

Το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη δημόσια οδήγησε τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναρωτηθούν τι μπορεί να κάνουν οι δυνάμεις ασφαλείας πίσω από κλειστές πόρτες.

«Έχετε βγάλει την παρενόχληση των κοριτσιών αυτής της γης από τις φυλακές στους ανοιχτούς δρόμους με σκοπό να διαλαλήσετε την αισχρότητα, τη μιζέρια και τη βρωμιά σας;», δημοσίευσε ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα Atefeh.

Η κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης, έχει αναφερθεί από πολλούς κρατούμενους.

Πολλοί Ιρανοί σχολίασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το βίντεο από την Τεχεράνη τούς έκανε πιο αποφασισμένους να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, με ένα άτομο να λέει ότι σκοπεύει «να κάνουν πράξη την οργή του».


Πηγή