Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Ιράν υπέρ Τουρκίας: Καταλαβαίνουμε την ανάγκη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δήλωσε τη Δευτέρα (27/6) στην Άγκυρα ότι «καταλαβαίνει» την ανάγκη μιας νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως πρόσθεσε, η Τεχεράνη αντιλαμβάνεται ότι, «μια ειδική επιχείρηση (στη Συρία) μπορεί να είναι αναγκαία», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απειλήσει επανειλημμένα από τα τέλη Μαΐου να ξεκινήσει μια νέα επίθεση εναντίον δύο τοποθεσιών της βόρειας Συρίας, με στόχο Κούρδους αντάρτες, τους οποίους αποκαλεί τρομοκράτες.

Γιατί η Τουρκία απειλεί τώρα με εισβολή στη βόρεια Συρία – Αναλυτές εξηγούν τους υπολογισμούς του Ερντογάν

Συρία: Η Τουρκία βομβαρδίζει τις βόρειες περιοχές της χώρας -Άμαχοι τρέπονται σε φυγή

«Θα ξεκινήσουμε μια νέα επιχείρηση στη Συρία μόλις ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες μας», δήλωσε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια επίθεση.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική πολιτοφυλακή την οποία θεωρεί τρομοκρατική, αλλά η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμμαχος της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, το Ιράν είχε ζητήσει στα τέλη του 2019 η Άγκυρα να θέσει τέλος το συντομότερο δυνατό σε μια επίθεση που μόλις είχε ξεκινήσει στη βόρεια Συρία.


Πηγή