Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Ισπανία: Νέες εκλογές το πιθανότερο σενάριο, λέει η JP Morgan – Λόγω του εκβιασμού των Καταλανών αυτονομιστών στον Σάντσεθ

Σε νέες εκλογές ωθεί την Ισπανία ο εκβιασμός των Καταλανών αυτονομιστών προς τον Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου να τον στηρίξουν για να παραμείνει στην εξουσία, αφού θα είναι δύσκολο να συναινέσει στις αξιώσεις τους το Σοσιαλιστικό κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, εκτιμά η JPMorgan Chase & Co.

O Σάντσεθ προσπαθεί ακόμη να εξασφαλίσει ικανή υποστήριξη για να μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών του Ιουλίου στην Ισπανία, που ναι μεν δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή, αλλά φαίνεται ότι άφησε περιθώρια στον πρωθυπουργό για να παραμείνει στην εξουσία. Η στρατηγική του εναπόκειται στη σύναψη συμφωνίας το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts per Catalunya, ο αυτοεξόριστος ηγέτης του οποίου και πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, έχει αναδειχθεί σε πρόσωπο κλειδί στη διαδικασία.

Το αίτημα των Καταλανών αυτονομιστών για αμνηστία

Ο Πουτζντεμόν έθεσε ως όρο για να στηρίξει τον Σάντσεθ την ψήφιση ενός νόμου αμνηστίας για πολιτικά εγκλήματα, από τον οποίο θα επωφεληθεί ο ίδιος και εκατοντάδες άλλοι συνεργάτες του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν νομικές κυρώσεις για την εμπλοκή τους στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία το 2017. Ο Πουτζντεμόν ζητά επίσης να αναγνωριστεί το «νόμιμο δικαίωμα» της Καταλονίας για ανεξαρτησία και θέλει να αναγνωριστεί η καταλανική ως μία από τις επίσημες γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ισπανία: Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος ζήτησε από τον Σάντσεθ να τον στηρίξει για δύο χρόνια στην πρωθυπουργία

«Κατά την άποψή μας μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τον Δεκέμβριο, ή πιθανότερα τον Ιανουάριο, είναι τώρα το πιθανότερο αποτέλεσμα καθώς τα καταλανικά αιτήματα δείχνουν πολύ σκληρά για να επιτευχθεί συμφωνία», ανέφερε ο αναλυτής της JPMorgan, Μάρκος Πρωτόπαπας.

Το δίλημμα του Σάντσεθ

Τα αιτήματα των
Καταλανών αυτονομιστών μπορούν να
πυροδοτήσουν συγκρούσεις με το δικαστικό
σώμα και το Συνταγματικό Δικαστήριο
της Ισπανίας, αλλά και προκαλέσουν
ευρύτερες κοινωνικές συγκρούσεις,
εκτιμά ο αναλυτής της JPMorgan. «Γι’
αυτό και το χάσμα μεταξύ των δύο
στρατοπέδων «δείχνει πολύ μεγάλο για
να γεφυρωθεί», έστω και αν οι προβλέψεις
είναι «οριακές», προσθέτει.

Στο μεταξύ ο βασιλιάς Φελίπε Δ΄της Ισπανίας ανέθεσε στον νικητή των εκλογών, τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (PP) Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, να κάνει την πρώτη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Φειχό, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν θα εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία της 26ης και 27ης Σεπτεμβρίου, αφού δεν κατάφερε να συνάψει συμφωνίες που θα του έδιναν την πλειοψηφία στη Βουλή και θα του επέτρεπαν να αναλάβει την εξουσία.


Πηγή