Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ιταλία: Συνελήφθη ένας από τους δουλεμπόρους του σκάφους που παρέσυρε 45 μετανάστες στον θάνατο

Στη σύλληψη του ενός εκ των δουλεμπόρων του σκάφους που βούλιαξε ανοικτά της Καλαβρίας και παρέσυρε στον θάνατο 45 μετανάστες, προχώρησαν οι Αρχές της Ιταλίας.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αναφέρθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (26/2) με γραπτό μήνυμά του στο πολύνεκρο ναυάγιο, σημειώνοντας: «Πενθώ για τους νεκρούς, εκφράζω την εγγύτητά μου στους ναυαγούς- στους οποίους πρέπει να εγγυηθούμε μια κατάλληλη υποδοχή- και θέλω να ευχαριστήσω τους διασώστες».

Ο Ματαρέλα ζήτησε παράλληλα να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο να απαλειφθούν οι αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, όπως οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι διωγμοί, η τρομοκρατία και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

«Είναι άλλο τόσο αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει με συγκεκριμένο τρόπο, επιτέλους, την ευθύνη της διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, ώστε να αφαιρέσει τον έλεγχό του από τους διακινητές ανθρώπων, καταβάλλοντας απευθείας προσπάθεια στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και της στήριξης της συνεργασίας για την ανάπτυξη των χωρών από τις οποίες οι νέοι αυτοί αναγκάζονται να απομακρυνθούν εξαιτίας έλλειψης προοπτικών».

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, συνελήφθη στην Καλαβρία ένας από τους δουλεμπόρους που είχαν οργανώσει το ταξίδι αυτό διακοσίων και πλέον μεταναστών και προσφύγων, το οποίο κατέληξε σε τραγωδία.


Πηγή