Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κίνα: Ανησυχία για τον πραγματικό αριθμό νεκρών από κορωνοϊό -Σάλος με ανεξήγητους θανάτους διάσημων

Ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων διάσημων προσώπων στην Κίνα έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους πολίτες, που τον συνδέουν με το ξέσπασμα Covid στη χώρα.

Οι ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για το ενδεχόμενο υποτίμησης του πραγματικού αριθμού των νεκρών λόγω της Covid-19 στην Κίνα εντείνονται περισσότερο, καθώς βγαίνουν στη δημοσιότητα θάνατοι διασημοτήτων -χωρίς επαρκή στοιχεία για το πώς έχασαν τη ζωή τους-, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Ο θάνατος Κινέζας σοπράνο πυροδότησε αντιδράσεις για τα δεδομένα των θανάτων λόγω Covid

Τον περασμένο μήνα, ο θάνατος της Chu Lanlan, μιας 40χρονης τραγουδίστριας στην όπερα, σόκαρε πολύ κόσμο, καθώς ήταν πολύ νέα σε ηλικία. Η οικογένειά της δήλωσε ότι είναι λυπημένη για τον απότομο θάνατο, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με την αιτία του.

Οι ειδήσεις των θανάτων διάσημων προσώπων στην Κίνα έρχονται ενώ στη χώρα έχουν αποσυρθεί τα αυστηρά μέτρα «μηδενικής Covid» και έχει προκύψει ένα «κύμα» θανάτων, νοσηλειών και κρουσμάτων.

Ρεπορτάζ και αναφορές πολιτών στα social media κάνουν λόγο για «πλημμυρισμένα» νοσοκομεία και κρεματόρια, εξαιτίας του τεράστιου αριθμού νεκρών από κορωνοϊό.

Ωστόσο, η Κίνα δεν έχει παραδεχτεί ότι βρίσκεται σε τόσο δύσκολη κατάσταση, και έχει ανακοινώσει επίσημα μόνο 22 θανάτους από κορωνοϊό από τον Δεκέμβριο, καθώς έχει αυστηροποιήσει τα κριτήρια αναφοράς των θανάτων και πλέον καταγράφει ως νεκρούς Covid μόνον όσους πεθαίνουν από αναπνευστικές ασθένειες, όπως πνευμονία.

Εξάλλου, την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Κίνα δεν παρουσιάζει την πλήρη εικόνα και υποτιμά σημαντικά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη χώρα -ιδίως όσον αφορά στην καταμέτρηση των νεκρών.

Όμως, ο θάνατος της Chu Lanlan και άλλων διασημοτήτων στην Κίνα πυροδοτεί αντιδράσεις και εικασίες για έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με τον επίσημο.

Σύμφωνα με τον ειδικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Operawire, η Chu Lanlan ήταν σοπράνο που ειδικεύτηκε στην Όπερα του Πεκίνου -μια θεατρική τέχνη στην οποία οι ερμηνευτές χρησιμοποιούν λόγο, τραγούδι, χορό και πολεμικές τέχνες για να πουν ιστορίες- και συμμετείχε επίσης σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Κι άλλοι διάσημοι Κινέζοι πέθαναν σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να εξηγηθούν οι θάνατοι

Την Πρωτοχρονιά, η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Gong Jintang σόκαρε πολλούς Κινέζους χρήστες του Διαδικτύου.

Ο Gong, 83 ετών, ήταν γνωστός για την ερμηνεία του στη μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά της χώρας, In-Laws,Out-Laws και είχε συναρπάσει τους θεατές για περισσότερες από δύο δεκαετίες από τότε που η εκπομπή πρωτοεμφανίστηκε το 2000.

Η αιτία του θανάτου του είναι ασαφής, αλλά πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη συνέδεσαν με τους πρόσφατους θανάτους άλλων ηλικιωμένων.

«Σε παρακαλώ θεέ, σε παρακαλώ φέρσου καλύτερα στους ηλικιωμένους», έγραψε ο συμπρωταγωνιστής του Hu Yanfen στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

«[…] Αυτό το κύμα έχει πραγματικά στοιχίσει τη ζωή πολλών ηλικιωμένων, ας φροντίσουμε να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους στις οικογένειές μας», έγραψε ένας χρήστης στο Weibo.

Ο καταξιωμένος σεναριογράφος Ni Zhen ήταν επίσης μεταξύ των πρόσφατων θανάτων. Ο 84χρονος ήταν διάσημος για τη δουλειά του στην ταινία του 1991 Raise the Red Lantern, η οποία θεωρείται ευρέως ως μια από τις καλύτερες κινεζικές ταινίες από τους κριτικούς.

Εν τω μεταξύ, ο Hu Fuming, διάσημος πρώην δημοσιογράφος και συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου Nanjing, πέθανε στις 2 Ιανουαρίου σε ηλικία 87 ετών.

16 επιστήμονες της Κίνας πέθαναν σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με ΜΜΕ

Σύμφωνα με καταμέτρηση κινεζικών Μέσων Ενημέρωσης, 16 επιστήμονες από τις κορυφαίες ακαδημίες επιστήμης και μηχανικής της χώρας πέθαναν μεταξύ 21 και 26 Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε το BBC σε ρεπορτάζ του.

Κανένας από αυτούς τους θανάτους δεν συνδέθηκε με την Covid, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τις εικασίες στο Διαδίκτυο.

«Πέθανε κι αυτός από ”κακή γρίπη”;» γράφει ένα από τα σχόλια με την υψηλότερη βαθμολογία κάτω από την είδηση του θανάτου του Ni.

«Ακόμα κι αν ψάξετε εξονυχυστικά σε ολόκληρο το Διαδίκτυο, δεν μπορείτε να βρείτε καμία αναφορά στην αιτία του θανάτου του», είπε ένας άλλος χρήστης του Διαδικτύου.

Οι κινεζικές Αρχές γνωρίζουν ότι υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις και εικασίες, αλλά συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα αυτού του κύματος Covid που σαρώνει τη χώρα.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Ασθενειών του Πεκίνου παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των θανάτων ηλικιωμένων μέχρι στιγμής αυτό τον χειμώνα ήταν «σίγουρα περισσότεροι» απ’ ό,τι τα περασμένα χρόνια.

Αυτή την εβδομάδα η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, προέτρεψε τους πολίτες να εργαστούν για μια «τελική νίκη» επί της Covid και απέρριψε την κριτική για την προηγούμενη πολιτική «μηδενικής Covid».


Πηγή