Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καζακστάν: Επανεκλογή για τον Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ που… έπαιζε μόνος του -Με ποσοστό πάνω από 80%

Ο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στην προεδρία του Καζακστάν.

Το exit poll έδειξε άνετη επικράτηση του Τοκάγεφ στην ηγεσία του Καζακστάν κατά τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη μεγαλύτερης χώρας της κεντρικής Ασίας.

Ο 69χρονος, σύμφωνα με το exit poll που πραγματοποιήθηκε από την κρατική ραδιοτηλεόραση, έλαβε το 82,45% των ψήφων. Στην ψηφοφορία αυτή, πάντως, αντιμετώπισε πέντε υποψήφιους-ανδρείκελα, μάλλον άγνωστους στην κοινή γνώμη.

Καζακστάν: Πρόωρες προεδρικές εκλογές έπειτα από μια μαύρη χρονιά

Σχεδόν 12 εκατομμύρια εκλογείς μετέβησαν την Κυριακή (20/11) στα εκλογικά κέντρα της χώρας, που άνοιξαν στις περισσότερες περιοχές στις 03:00 και έκλεισαν στις 15:00 (ώρες Ελλάδας).

Πάντως, πέντε δυτικές περιφέρειες του Καζακστάν, άλλοτε σοβιετικής δημοκρατίας με πλούσιο υπέδαφος, σταυροδρόμι στρατηγικών εμπορικών οδών, άρχισαν να ψηφίζουν στις 04:00.

Το Καζακστάν βυθίστηκε στο χάος τον Ιανουάριο, όταν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής στη χώρα εκτραχύνθηκαν σε ταραχές, προτού κατασταλούν με βαρβαρότητα. Ο «μαύρος» απολογισμός ήταν 238 νεκροί.

Το τραύμα της χώρας από την κρίση αυτή δεν έχει επουλωθεί, Μάλιστα, οι αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη (17/11) πως συνέλαβαν επτά οπαδούς εξόριστου αντιπολιτευόμενου, που κατηγορούνται για υποκίνηση «πραξικοπήματος».

Πώς άλλαξε το προφίλ του Τοκάγεφ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα

Ο Τοκάγεφ, που για χρόνια καλλιεργούσε την εικόνα του γλυκομίλητου διπλωμάτη, μεταμορφώθηκε φέτος σε αδυσώπητο ηγέτη, διατάσσοντας τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ εναντίον των ταραχοποιών των Ιανουάριο, συλλαμβάνοντας πρόσωπα προσκείμενα στον προκατόχο και μέντορά του, του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ή ακόμη σηκώνοντας κεφάλι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τασσόμενος εναντίον της εισβολής του Ρωσικού Στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν έκανε εκστρατεία προβάλλοντας το σχέδιό του για τη δημιουργία «νέου Καζακστάν», πιο δημοκρατικού, λιγότερο άνισου. Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες συνεχίζονται· όπως και τα αυταρχικά αντανακλαστικά.

Κατέλαβε την εξουσία το 2019, εξασφαλίζοντας σχεδόν το 71% των ψήφων, μετά την απροσδόκητη παραίτηση του πανίσχυρου Ναζαρμπάγεφ, έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.

Μολονότι θεωρείτο για πολλά χρόνια άνθρωπος του χεριού του προκατόχου του, ο Τοκάγεφ άρχισε να κόβει τα δεσμά, αδράχνοντας την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε όταν ξέσπασε η κρίση του Ιανουαρίου. Τάχθηκε υπέρ του εκδημοκρατισμού και του αγώνα εναντίον του ολιγαρχικού συστήματος.


Πηγή