Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καιρός: Έρχεται επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες, χαλάζι, ακόμα και χιόνια -Ποιες περιοχές θα πλήξει και πότε

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα την Τετάρτη 15 Μαρτίου, καθώς έρχονται βροχές και καταιγίδες, ενώ κατά τόπους τα φαινόμενα αναμένονται ισχυρά.

Λόγω της αλλαγής του σκηνικού, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού, προβλέποντας επιδείνωση από τις επόμενες ώρες έως και το μεσημέρι της Παρασκευής (17/3). Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, πιθανώς από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.

Το σκηνικό το επόμενο 24ωρο θα ξεκινήσει να είναι άστατο από τα δυτικά και μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Οι μπόρες και οι καταιγίδες θα είναι σύντομες και με περάσματα από διάφορες περιοχές.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή την Τετάρτη 15/3/23

Όπως αναφέρει στο δελτίο της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Τετάρτη 15 Μαρτίου προβλέπεται επιδείνωση με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά:

  • α) από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από το μεσημέρι στη δυτική Πελοπόννησο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • β) από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 14 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση προβλέπεται από αργά το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια 5 με 6 Μποφόρ που από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ στρεφόμενοι από αργά το βράδυ σε βόρειους.
  • Θερμοκρασία: Από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στη Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θράκη.
  • Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ στρεφόμενοι από αργά το βράδυ σε βόρειους της ίδιας έντασης.
  • Θερμοκρασία: Από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από το μεσημέρι στη δυτική Πελοπόννησο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 Μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση προβλέπεται από αργά το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα κεντρικά και νότια τοπικά 6 Μποφόρ που από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση προβλέπεται το βράδυ στα δυτικά.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα.
  • Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 Μποφόρ
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση προβλέπεται από αργά το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια 5 με 6 Μποφόρ που τη νύχτα θα στραφούν σε δυτικούς 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες την Τετάρτη 15/3/23 -Πού θα πέσει η θερμοκρασία

Οι καταιγίδες τοπικά στα δυτικά και ανατολικά είναι πιθανό να είναι ισχυρές. Πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις υπάρχει στα δυτικά, καθώς και σε τμήματα του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου.

Τις νυχτερινές ώρες προς πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (16/3) χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειώνονται και σε ημιορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας. Έως τις νυχτερινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, ωστόσο θα διατηρηθούν στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από -2 έως 16 βαθμούς, στην Ήπειρο από 0 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στα Επτάνησα από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα από 0 έως 15 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 16, και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 3 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, με σταδιακή στροφή τους σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 5-6 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ και στα νοτιοανατολικά έως 5-6 Μποφόρ, ενώ κατά τις απογευματινές ώρες αναμένεται στροφή των ανέμων σε δυτικούς με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά του νομού θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Έρχεται τριήμερο με περάσματα καταιγίδων σε όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου, τοπικές βροχές, μπόρες και καταιγίδες αναμένονται από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαρτίου στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και το Ιόνιο.

Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο, την Αττική και τη νοτιοανατολική Θεσσαλία. Πιθανότητα για τοπικές μπόρες θα υπάρχει και σε βόρεια Ελλάδα, νότια Κρήτη.

Για τις βραδινές ώρες καταιγίδες προβλέπονται για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τοπικές μπόρες στα δυτικά και χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας, σε υψόμετρα άνω των 1.200 μέτρων.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και αραιή συννεφιά, μετά το μεσημέρι όμως θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στα 5 με 7 Μποφόρ και η θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία αναμένονται από τις πρωινές ώρες συννεφιά και τοπικές μπόρες, ενώ προς το βράδυ θα επικρατήσει συννεφιά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 Μποφόρ.

Όσο για τις επόμενες ημέρες, την Πέμπτη (16/3) ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ προβλέπει βροχές και πάλι ανά διαστήματα, κυρίως στη δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και την Κρήτη, ενώ οι βοριάδες θα ρίξουν τη θερμοκρασία. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά από τα 1.000 μέτρα και πάνω με τη μορφή μπόρας.

Την Παρασκευή (17/3) οι βροχές θα εντοπίζονται στην Κρήτη και στην Εύβοια, με τον καιρό το Σαββατοκύριακο να βελτιώνεται και τη θερμοκρασία να παρουσιάζει εκ νέου άνοδο.

Μαρουσάκης: Έρχεται επικίνδυνη κακοκαιρία από αύριο -Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Στην επικινδυνότητα της επικείμενης κακοκαιρίας, η οποία φέρνει μαζί της βροχές και καταιγίδες, αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο μετεωρολόγος έκανε λόγο για μια επιδείνωση με διάρκεια και περιέγραψε τα τρία στάδια με την οποία θα εμφανιστεί τις επόμενες ώρες και για τις προσεχείς ημέρες.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας το επόμενο τριήμερο με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές – καταιγίδες που πιθανόν να συνοδεύονται και από χαλάζι ή και ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους, τους θυελλώδεις έως και πολύ θυελλώδεις ανέμους κατά κύριο λόγο βοριάδες και με έμφαση το Αιγαίο αλλά και χερσαία τμήματα που βρέχονται από αυτό, τις πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο σε ορεινές περιοχές αλλά και πιο χαμηλά προς τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, αλλά και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κυρίως σε κεντρικά, ανατολικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ

ΣΤΑΔΙΟ 1
Αύριο Τετάρτη με τα πιο έντονα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

ΣΤΑΔΙΟ 2
Την Πέμπτη με τα πιο έντονα φαινόμενα προς τα ανατολικά και νότια και με έμφαση σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές.

ΣΤΑΔΙΟ 3
Την Παρασκευή με τα πιο έντονα φαινόμενα προς Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Από Σάββατο μεσημέρι και στη συνέχεια θα μπορούμε να μιλάμε για υποχώρηση της κακοκαιρίας».

Επίσης, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισύναψε χάρτες της χώρας, στους οποίους με κόκκινους κύκλους επισημαίνονται οι περιοχές με τον υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Τετάρτη (15/3):

  • Α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη δυτική Στερεά, και από το μεσημέρι στη Δυτική Πελοπόννησο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Β) Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Την Πέμπτη (16/3):

  • i) Μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου.
  • ii) Από το μεσημέρι κατά διαστήματα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
  • iii) Στα Δωδεκάνησα νωρίς το πρωί και ξανά από το απόγευμα.

Την Παρασκευή (17/3) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Ο καιρός μέχρι και τη Δευτέρα 20/3/23

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Πέμπτη 16 Μαρτίου νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις βραδινές ώρες, στις Κυκλάδες, την Κρήτη κατά διαστήματα από το μεσημέρι και στα Δωδεκάνησα νωρίς το πρωί και ξανά πάλι από το απόγευμα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και από το απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης. Το βράδυ τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Θράκη θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ που το απόγευμα θα στραφούν βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα ως προς τις μέγιστες τιμές της. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 10 με 14, στη νησιωτική Ελλάδα τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά στις Κυκλάδες, την Κρήτη μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 Μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και τα βόρεια.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά και τα βόρεια 3 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια 4 με 6 και τοπικά Αιγαίο 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Τέλος, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου προβλέπεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Ωστόσο, από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 5 με 6 και τοπικά έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Πηγή