Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Καιρός: Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία και υποχωρούν οι βροχές -Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Μετά από ένα διάστημα βροχοπτώσεων και καταιγίδων, επιστρέφει σήμερα ο ανοιξιάτικος καιρός στη χώρα.

Ο καιρός σήμερα Παρασκευή (12/5) θα περιλαμβάνει κυρίως ηλιοφάνεια, την οποία θα «σπάσουν» νεφώσεις, αλλά και κάποιες σποραδικές, πρόσκαιρες και ασθενείς βροχοπτώσεις σε ηπειρωτικά και Ιόνιο.

Οι άνεμοι θα πνέουν έως 6 Μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

EMY: Ο καιρός ανά περιοχή σήμερα Παρασκευή 12/5/23

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Παρασκευή 12 Μαΐου, αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια έως τις απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 Μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ και στα νότια πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 20°C και στα υπόλοιπα τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
  • Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους κυρίως στη Μακεδονία έως τις απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5, στα ανατολικά τοπικά 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές έως τις απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά το μεσημέρι- απόγευμα.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα νότια έως 7 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Οι περιοχές που θα έχει φαινόμενα σήμερα Παρασκευή 12/5/23

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για σήμερα Παρασκευή 12 Μαΐου αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνότερες, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Σποραδικές, πρόσκαιρες και ασθενείς βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα δυτικά της χώρας καθώς στα νότια και ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 22°C, στη Θεσσαλία από 11 έως 24°C, στην Ήπειρο από 9 έως 23°C, στη Στερεά από 9 έως 24°C, στην Πελοπόννησο από 8 έως 24°C, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 20°C, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από 12 έως 19°C, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από 13 έως 22°C, στις Κυκλάδες από 13 έως 21°C, στα Δωδεκάνησα από 17 έως 21°C και στην Κρήτη από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ με μικρή σταδιακή εξασθένηση από το πρωί. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ με μικρή σταδιακή εξασθένηση από το πρωί. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε δυτικούς 4 έως 6 Μποφόρ στα ανατολικά και 3 έως 5 Μποφόρ στα δυτικά. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις έως το πρωί, στη συνέχεια όμως θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ όμως από το πρωί έως το απόγευμα θα γίνουν νότιοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Περιορισμένες βροχές και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας την Παρασκευή 12/5/23

Μ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας θα κυλήσει ο καιρός σήμερα Παρασκευή 12 Μαΐου σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Κάποιες τοπικές βροχές που θα κάνουν την εμφάνισή τους, θα περιοριστούν τις πρωινές ώρες σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ενώ το μεσημέρι θα επηρεάσουν και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

Στην Αττική αναμένονται λίγα σύννεφα και κυρίως ηλιοφάνεια, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έντασης 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην κεντρική Μακεδονία, η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιές και τοπικές βροχές στα ανατολικά αλλά προς το μεσημέρι ο καιρός θα ανοίξει και αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις στα 4 με 5 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 14 και 19 βαθμών Κελσίου.

Διάσπαρτες μπόρες θα πέσουν το Σάββατο 13 Μαΐου στα δυτικά, αλλά οι περισσότερες περιοχές της χώρας θα έχουν αρκετά μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Την Κυριακή 14 Μαΐου θα εξασθενήσουν κι άλλο οι άνεμοι, η θερμοκρασία θα ανέβει, και στα κεντρικά και νότια θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια. Περάσματα από μπόρες θα έχουμε τοπικά στα δυτικά και στα βόρεια.

Η πορεία του καιρού μέχρι και την Τετάρτη 17/5/23

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΡΤ, για το Σάββατο 13 Μαΐου προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια, ενώ τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 6 με 7 Μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα βόρεια τους 19 με 21°C και στα υπόλοιπα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 14 Μαΐου αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες, με τοπικές βροχές στα βόρεια. Στα νότια θα έχει λίγες νεφώσεις, ενώ ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου προβλέπονται λίγες νεφώσεις, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια, ενώ ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Στα ανατολικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Την Τρίτη 16 Μαΐου προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Για άλλη μια ημέρα ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, την Τετάρτη 17 Μαΐου προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Ευνοείται ξανά η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.


Πηγή