Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες θα «χαλάσουν» το τριήμερο -Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία-εξπρές

Αισθητή έχει γίνει η αλλαγή καιρού στην Ελλάδα ήδη από την Παρασκευή (29/4), με το μικρό απριλιάτικο καλοκαίρι να παίρνει τέλος.

Μάλιστα, η αλλαγή αυτή θα είναι ακόμη πιο έντονη τις επόμενες ώρες, ενώ ήδη αρκετός κόσμος έχει αποχωρήσει από το κλεινόν άστυ ενόψει του τριημέρου της Πρωτομαγιάς. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του καιρού για τις επόμενες ώρες, αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια, αν και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα παραμείνουν στα δυτικά και τα νότια.

Η μεταβολή του καιρού ήδη ξεκίνησε από το απόγευμα της Παρασκευής 29/04. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των δυτικών και βορείων τμημάτων της χώρας.

Μεταβολή του καιρού με φαινόμενα έως τη Δευτέρα -Πού αναμένονται βροχές την Πρωτομαγιά [χάρτης]

Πρωτομαγιά: Οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν με κάθε διαθέσιμο μέσο την πόλη -Με τι καιρό θα κάνουν τριήμερο

Στον χάρτη που ακολουθεί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr παρουσιάζεται ο υετός των πρώτων βραδινών ωρών της Παρασκευής.

Κατά το τριήμερο Σάββατο 30/4 – Δευτέρα 2/5 ο καιρός θα παραμείνει άστατος, με τα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, τις επόμενες ώρες αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες -κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας, ενώ την Πρωτομαγιά (Κυριακή) τα ίδια φαινόμενα προβλέπονται σε όλα τα ηπειρωτικά.

Τη Δευτέρα 2/5, άστατος θα είναι ο καιρός στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Παράλληλα, θα διατηρηθούν οι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι ασθενέστεροι. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

ΕΜΥ: O καιρός ανά περιοχή το Σάββατο 30/4/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για το Σάββατο 30 Απριλίου, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στο βόρειο Ιόνιο αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες ανατολικοί έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και δεν θα ξεπεράσει στα βορειοδυτικά τους 18 με 20 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Αραιή συννεφιά.
  • Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα γύρω ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και στην Ήπειρο μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Βελτίωση από τις βραδινές ώρες σε όλες τις περιοχές.
  • Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και από τις μεσημβρινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πιο πυκνές τις πρωινές ώρες.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές στα νότια.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα -Εξαίρεση τα βόρεια

Από την πλευρά του, το Meteo αναμένει αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά, αλλά και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της δυτικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης με εξαίρεση τα βόρεια τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη, στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά από 11 έως 24, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 11 έως 27, στην Πελοπόννησο από 12 έως 26, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 23, στα νησιά το Βορείου Αιγαίου από 14 έως 23, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 15 έως 26, στις Κυκλάδες από 15 έως 21, στα Δωδεκάνησα από 16 έως 21 και στην Κρήτη από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το μεσημέρι στο Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και στο Νότιο Ιόνιο σε νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις ενώ τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Μικτές συνθήκες το Σάββατο 30/4/22 -Βροχές και καταιγίδες το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Το επόμενο 24ωρο θα υπάρχει καιρική αστάθεια, κυρίως στη Μακεδονία, στα βορειότερα βορειοδυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και στην Ήπειρο με κάποιες μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στο δελτίο καιρού ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με μια φωτογραφία τον καιρό του επόμενου 24ώρου. Πάντως, στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται ανοίγματα με αραιή συννεφιά και κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα, η οποία θα διατηρηθεί στα νότια νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η Αττική θα ξεκινήσει με αραιές συννεφιές, κατά διαστήματα πιο πυκνές και κάποια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα κυρίως τις πρωινές προμεσημβρινές ώρες, όμως όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι και μετέπειτα τα διαστήματα ηλιοφάνειας θα είναι ολοένα και μεγαλύτερα ενώ θα βελτιωθεί και η διαύγεια. Ο άνεμος θα είναι βορεινός αρκετά ενισχυμένος στα 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 16 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Η Κεντρική Μακεδονία μέσα στη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο θα έχει άστατο καιρό με κάποιες τοπικές βροχές ή μπόρες οι οποίες θα διατηρηθούν και τις πρωινές προμεσημβρινές ώρες κυρίως στα πιο δυτικά, κεντρικά και στα βόρεια τμήματα της περιφέρειας. Καθώς θα βαδίζουμε προς το απόγευμα ο καιρός θα ανοίξει στις περισσότερες πεδινές και παράκτιες περιοχές και τα όποια φαινόμενα εκείνες τις ώρες θα πρέπει να εντοπίζονται στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας στα ορεινά. Όσο θα βραδιάζει τόσο πιο άστατος θα γίνεται ο καιρός και από το βράδυ αναμένονται κάποιες μπόρες, ίσως και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά κεντρικά και στα βόρεια τμήματα της περιφέρειας. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά βόρειοι στα 3 με 4 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι και η θερμοκρασία στους 14 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή, Πρωτομαγιά, η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια εκτός από την Κεντρική Μακεδονία, όπου και θα σημειωθούν διάσπαρτες βροχές και μπόρες. Το απόγευμα, ωστόσο, θα συννεφιάσει και στα νοτιοδυτικά της χώρας, καθώς και στα ορεινά Στερεάς, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκ νέου μπόρες. Μάλιστα, στα νοτιοδυτικά αναμένονται και λασποβροχές.

Αρκετά σύννεφα σε δυτικές, νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας αναμένονται τη Δευτέρα 2 Μαΐου, με λασποβροχές στα νότια ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ο καιρός μέχρι και την Πέμπτη 5/5/22

Σύμφωνα με την πρόβλεψη 3-7 ημερών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Πρωτομαγιά προβλέπονται στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Το βράδυ στα δυτικά θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις και στο Ιόνιο και τη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο, θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί και πρόσκαιρα ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και δεν θα ξεπεράσει στα βορειοδυτικά τους 18 με 20 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 2 Μαΐου αναμένονται αυξημένες νεφώσεις αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές, με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Την Τρίτη 3 Μαΐου στα ανατολικά θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα θα κάνουν την εμφάνισή τους λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, την Τετάρτη 4 Μαΐου και την Πέμπτη 5/5 αναμένεται γενικά αίθριος καιρός τις περισσότερες ώρες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά πρόσκαιρες νεφώσεις, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης στα δυτικά θα στραφούν σε ανατολικούς και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


Πηγή