Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Καιρός: Με άγριες διαθέσεις το νέο ψυχρό κύμα -Μπόρες χιονιού, παγετός, τσουχτερό κρύο

Ραγδαία είναι η επιδείνωση του καιρού στην Ελλάδα, με τα φαινόμενα να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους, ενώ αναμένεται πως θα παραμείνουν για αρκετές ημέρες.

Οι προβλέψεις ΕΜΥ, Meteo και μετεωρολόγων συγκλίνουν στο ότι το σκηνικό του καιρού θα είναι «άγριο» τα ερχόμενα 24ωρα, ενώ ήδη τα… σημάδια άρχισαν να φαίνονται στα βόρεια της χώρας -από όπου και αναμενόταν άλλωστε να ξεκινήσει η κακοκαιρία.

Είναι ενδεικτικό ότι, οι Αρχές σε Κεντρική και Νότια Μακεδονία ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου των περιοχών αυτών στα οποία απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Η κακοκαιρία θα… κατηφορίσει προς τα νότια τις επόμενες ώρες, με αποτέλεσμα παρόμοιες συστάσεις να αναμένονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αυτό που δείχνει σίγουρο, είναι ότι παρότι σε κάποιες ώρες θα διανύουμε θα διανύουμε το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, η βαρυχειμωνιά θα επιστρέψει και πάλι στη χώρα μας, φέρνοντας τσουχτερό κρύο, παγετό, ακόμη και χιονοπτώσεις.

Καιρός, Μαρουσάκης: Πώς μέσα σε λίγες ώρες η χώρα θα μπει στην κατάψυξη -Πού θα χιονίσει στην Αθήνα

Κακοκαιρία: Χιονίζει στη Μακεδονία -Οι δρόμοι που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σημειώνεται ότι, ήδη από σήμερα η απότομη αλλαγή του καιρού και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή σε αρκετές περιοχές.

Meteo: Ο καιρός χαλάει, ο υδράργυρος πέφτει

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις, κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά και σποραδικές βροχές στα ηπειρωτικά χαμηλού υψομέτρου αναμένονται το Σάββατο 19 Μαρτίου. Θα παρατηρηθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά ηπειρωτικά αλλά και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Στα ηπειρωτικά χαμηλού υψομέτρου αναμένονται σποραδικές βροχές ενώ ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια υπάρχει πιθανότερα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων ή χιονόνερου.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -4 έως 7, στην Θεσσαλία από -3 έως 8, στην Ήπειρο από -3 έως 12, στην Ανατολική Στερεά από -2 έως 7, στη Δυτική Στερεά από 1 έως 10, στην Πελοπόννησο από -2 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 10, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 0 έως 8, στις Κυκλάδες από 2 έως 8, στα Δωδεκάνησα από 3 έως 10 και στην Κρήτη από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Ιδιαίτερα στον Πατραϊκό, οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα ασθενών, πρόσκαιρων βροχών και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, χιονοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στο νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, χιονοπτώσεων. Πιθανότητα χιονόνερου ή χιονιού υπάρχει και για το κέντρο της Θεσσαλονίκης έως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 και στα δυτικά του νομού έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Το σκηνικό του καιρού ανά περιοχή

Ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στην ανατολική χώρα και κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το Σάββατο (19/3). Πρόσκαιρες και μικρής έντασης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί με ένταση, στο Ιόνιο έως 7, στο Αιγαίο μέχρι 8 και τοπικά και στην περιοχή των Κυθήρων έως και 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 6 με 8 βαθμούς περίπου. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπερνά στις περισσότερες περιοχές τους 6 με 8 βαθμούς και μόνον στα δυτικά και τα νότια θα φτάσει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Σημειώνεται ότι, αυτά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και την Κυριακή (20/3).

Αττική

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Από το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών, ενώ το βράδυ θα χιονίσει στην Πάρνηθα.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
  • Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα αυξημένες και θα σημειωθούν χιονόνερο ή χιόνι. Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με χιονόνερο και κατά τόπους μικρής έντασης χιονοπτώσεις.
  • Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Θρακικό 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -3 έως 7 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
  • Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 3 έως 11 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στα ορεινά – ημιορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ασθενούς και τοπικά έως μέτριας έντασης, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -1 έως 10 βαθμούς και στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Νεφώσεις και από το απόγευμα τοπικές βροχές. Στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και στη δυτική Κρήτη μέχρι νωρίς το πρωί τοπικά 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και τοπικά, το πρωί στα νότια και από το απόγευμα στα βόρεια 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 5 έως 12 και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός μέχρι και την παραμονή της 25ης Μαρτίου

Την Κυριακή 20 Μαρτίου, σύμφωνα με την ΕΜΥ, στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές στα κεντρικά με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 8 με 10 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν κι είναι πιθανό στα νοτιοδυτικά να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ενώ τη νύχτα χιόνια θα πέσουν στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές στα κεντρικά με χαμηλότερο υψόμετρο. Από τη νύχτα τα φαινόμενα στα ανατολικά και τα νότια θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Την Τρίτη 22 Μαρτίου, προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες σε όλη τη χώρα, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Είναι πιθανό οι χιονοπτώσεις στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης να είναι πρόσκαιρα πυκνές. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, ενισχυόμενοι το βράδυ στα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου, στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα έχουν ασθενή έως μέτρια ένταση. Σταδιακά τα φαινόμενα από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Τέλος, την Πέμπτη 24 Μαρτίου, γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά. Στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Αρναούτογλου: Μπόρες χιονιού και τσουχτερό κρύο στην Αττική το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, από την Παρασκευή 18 Μαρτίου η χώρα θα επηρεαστεί από την «ψυχρή εισβολή». Οι περισσότερες χιονοπτώσεις να αναμένονται το Σάββατο (19/3) και θα απασχολήσουν αρκετά περισσότερες περιοχές της χώρας. Όχι μόνο σε ορεινά και ημιορεινά, αλλά ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στα κεντρικά ή και σε πεδινά της βόρειας Ελλάδας.

Μάλιστα, με ανάρτησή του στα social media ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ έκανε λόγο για «νιφάδες και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης… κι αυτό με δυσκολία για τρίτη φορά φέτος ενώ είναι η δέκατη, αν δεν κάνω λάθος φορά, με χιονόπτωση γύρω από την πόλη».

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την πρόβλεψή του και όπως αναφέρθηκε στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ3, το Σάββατο (19/3) θα εμφανιστούν σύννεφα στη Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, τα οποία θα δώσουν τοπικές χιονοπτώσεις και χιονόνερο. Παράλληλα, κρύο θα εμφανιστεί σε πολλές περιοχές, ενώ στην Αττική μπόρες χιονιού θα εμφανιστούν τις βραδινές ώρες, όμως από το πρωί θα επικρατήσει τσουχτερό κρύο.

Την Κυριακή (20/3) τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν προς την Εύβοια και τη Βοιωτία (θα επηρεαστεί μερικώς και η Αττική). Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη (23/3), όπου αναμένεται σταδιακή εξασθένηση, με βάση τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα.

Τη Δευτέρα (21/3) προβλέπονται επίσης αυξημένες συννεφιές και σε Φθιώτιδα, Αττική και Εύβοια θα υπάρξουν βροχές και χιόνια (πάνω από τα 200 μέτρα υψόμετρο) και βροχές στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Την Τρίτη (22/3) οι ίδιες περιοχές θα έχουν φαινόμενα, αλλά περισσότερα σύννεφα θα παρατηρηθούν στη Θράκη, όπου θα υπάρξει αστάθεια. Άστατος θα είναι ο καιρός και στο Αιγαίο. Παρόλα αυτά, αυτή θα είναι η πρώτη ημέρα κατά την οποία ο καιρός θα αρχίσει να δείχνει βελτίωση.

Την Τετάρτη (23/3) η τάση δείχνει χιονοπτώσεις στη Ροδόπη -τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, βροχή στο Αιγαίο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Όλα αυτά τα φαινόμενα θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Όσον αφορά την 25η Μαρτίου, θα κάνουν την εμφάνισή τους θερμές αέριες μάζες και ο καιρός θα εναρμονιστεί με την εποχή.

Μαρουσάκης: Μέσα σε λίγες ώρες η χώρα θα μπει στην κατάψυξη -Πού θα χιονίσει στην Αθήνα

Ραγδαία αλλαγή του καιρού, με έντονη κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες στη χώρα, σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου, Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρουσάκης παρουσιάζοντας χάρτες αναφορικά με την επέλαση της κακοκαιρίας η βαρυχειμωνιά θα επιστρέψει και πάλι στη χώρα μας φέρνοντας τσουχτερό κρύο, παγετό, βοριάδες, αλλά και χιονοπτώσεις.

Σημειώνεται ότι ήδη από σήμερα η απότομη αλλαγή του καιρού και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή σε αρκετές περιοχές.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Με τον Μάρτη να μας δείχνει για άλλη μια φορά το «σκληρό» του πρόσωπο καιρικά, αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες αρκετές ημέρες επιβεβαιώνοντας την παροιμία «Μάρτης Γδάρτης».

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη είναι η μεταφορά πολικής αέριας μάζας από τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου προς την περιοχή μας, μια μεταφορά η οποία εμφανίζει δυναμική Ιανουάριου ή γενικότερα δυναμική όπως θα τη συναντούσαμε στην καρδιά του Χειμώνα που και πάλι δεν τη συναντάμε συχνά!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χαμηλή ατμόσφαιρα όπως μπορούμε να δούμε και στον χάρτη μας η θερμοκρασία αγγίζει τους -10 με -12 βαθμούς κελσίου κι όχι πολύ βόρεια στη χώρα μας, μα κοντά στην Αττική.

Τα 4 χαρακτηριστικά του καιρού το Σαββατοκύριακο

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ, ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αν θα θέλαμε να κατατάξουμε με σειρά επικινδυνότητας τα φαινόμενα εκείνα που θα χαρακτήριζαν αυτό το νέο πολικό κύμα αυτά θα ήταν:

  1. Κρύο
  2. Παγετός
  3. Βοριάδες
  4. Χιονοπτώσεις

Παρακάτω αναλύουμε ένα προς ένα αυτά τα φαινόμενα:

Η χώρα θα μπει στην κατάψυξη -Σε ποιες περιοχές θα έχει τσουχτερό κρύο

ΚΡΥΟ

Το τσουχτερό κρύο θα αφορά ολόκληρη την επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές θα βρεθεί ακόμα και 10 με 12 βαθμούς πιο κάτω από τη μέση για την εποχή θερμοκρασία. Για παράδειγμα στο νομό Αττικής αυτή την εποχή θα συναντούσαμε μια μέγιστη θερμοκρασία υπό φυσιολογικές συνθήκες κοντά στους 15 με 16 βαθμούς κελσίου.

Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να συναντήσουμε μέγιστες θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους 5 με 6 βαθμούς κελσίου μια πτώση δηλαδή της τάξης των 10 περίπου βαθμών κελσίου. Περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου και βορειότερα των Κυκλάδων όπως επίσης και περιοχές στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού και προς τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, ενδέχεται να εμφανίσουν τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε αυτό το νέο ισχυρό ψυχρό κύμα.

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία της θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες μέσα από τα προγνωστικά μας μοντέλα. Το βαθύ μπλε χρώμα κυριαρχεί για τις επόμενες πολλές ημέρες που σημαίνει τσουχτερό κρύο.

Πού θα φέρει παγετό το νέο κύμα κακοκαιρίας

ΠΑΓΕΤΟΣ

Ο παγετός θα αφορά κυρίως περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας αλλά ενδέχεται να παρατηρηθεί ακόμη και σε νησιά μας που βρίσκονται στο δυτικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο.

Μάλιστα σε ορισμένες των περιπτώσεων ο παγετός θα είναι και ισχυρός που σημαίνει με δυσκολία θα διαλύεται μέσα στην ημέρα ενώ προς τα βόρεια ενδέχεται τοπικά να είναι και ολικός που σημαίνει θα κρατάει όλη την ημέρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προς τα βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά στους -15 βαθμούς κελσίου και μιλάμε για μήνα Μάρτη και μάλιστα στο τελευταίο δεκαήμερό του.

Πολικές αέριες μάζες και δυνατοί άνεμο στη χώρα

ΒΟΡΙΑΔΕΣ

Η έλευση πολικών αερίων μαζών θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ισχυρής βαροβαθμίδας δηλαδή μεγάλης διαφοράς πίεσης. Αυτό συνεπάγεται ανέμους βόρειας συνιστώσας με μεγάλες ταχύτητες όπου ενδεχομένως να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 8 με 9 μποφόρ (επίπεδα θυέλλης).
Στον τρίτο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία και εξέλιξη των ανέμων.

Χιόνι από Κυριακή έως Τετάρτη, πού θα χιονίσει

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Σε μια τέτοιας έντασης ψυχρή εισβολή θα ήταν παράδοξο να απουσιάζουν και οι χιονοπτώσεις. Αυτές μέχρι και το Σάββατο δεν αναμένεται να προβληματίσουν ιδιαίτερα, από Κυριακή όμως μέχρι και Τετάρτη αναμένεται να ενταθούν και να πυκνώσουν προς τα ανατολικά και νότια ενώ θα αφορούν ακόμη και πεδινές περιοχές.

Σε ότι αφορά το νομό Αττικής, αναμένουμε αξιόλογες χιονοπτώσεις από το βράδυ του Σαββάτου στις περισσότερες περιοχές του νομού με τη χιονόστρωση όμως να αφορά περιοχές κυρίως προς τα βόρεια τμήματα όπως επίσης ορεινά και ημιορεινά. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί σημαντικά οπότε και το λιώσιμο του χιονιού είναι αρκετά πιο εύκολη υπόθεση.

Στον τέταρτο και πέμπτο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων όπως επίσης και της χιονοκάλυψης που αναμένουμε. Το εντυπωσιακότερο όλων τα χιόνια ακόμη και στα χαμηλά της Κρήτης!!!

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!
Να είστε όλες και όλοι καλά!».


Πηγή