Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Τουρκία: Προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα για μουσουλμανικό νεκροταφείο στη Θράκη -Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Για προσπάθεια να δημιουργηθεί θέμα σχετικά με μουσουλμανικό νεκροταφείο στη Θράκη, εγκαλεί την Άγκυρα το ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση αναφέροντας ότι καταδικάζει την «καταστροφή» μουσουλμανικού νεκροταφείου στον Πετεινό Αβδήρων, στην Ξάνθη κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην επίσημη ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει τα πανάρχαια ελληνικά Άβδηρα (πατρίδα του φιλόσοφου Δημόκριτου, του σοφιστή Πρωταγόρα και άλλων) ως «Bulustra» και τον Πετεινό της Ξάνθης ως «Horozlu»

Παράλληλα το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι έκανε διαβήματα στην ελληνική πλευρά και χαρακτήρισε προσχηματική την δημιουργία γηπέδου στο χώρο του μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Η απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στην Άγκυρα, για δήθεν «καταστροφή» οθωμανικού κοιμητηρίου στον Πετεινό Αβδήρων δήλωσε τα εξής:

«Προκαλεί έκπληξη η προσπάθεια δημιουργίας θέματος όταν δεν υπάρχει, αφού και οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές κινήθηκαν αστραπιαία, και η τουρκική πλευρά αναγνώρισε την υπεύθυνη στάση των αρμόδιων κρατικών φορέων της χώρας μας, οι οποίοι με δηλώσεις, αλλά και πράξεις επί του πεδίου, απέδειξαν τον σεβασμό μας στην προστασία του συνόλου των μνημείων της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην επικράτειά μας».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει:

«Καταδικάζουμε την καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου της Οθωμανικής εποχής που ανήκει στη Μειονότητα στο χωριό Horozlu (Πετεινός) της Ξάνθης στη Δυτική Θράκη στις 16 Μαρτίου 2022, με πρόσχημα την ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου σε αυτό.

Έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα ενώπιον της Ελλάδας σχετικά με αυτή την απάνθρωπη πράξη, που όπως αποδεικνύεται έγινε με τις οδηγίες του Δημάρχου στην Bulustra (Αβδήρα).

Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές, που ανταποκρίθηκαν θετικά στα διαβήματά μας, να επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία για να ολοκληρωθεί η έρευνα το συντομότερο δυνατό και να επαναφέρουν το νεκροταφείο στην προηγούμενη κατάσταση».

Βίντεο από τις εργασίες στον χώρο:


Πηγή