Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Καιρός: Παραμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη -Ένα αέρινο τείχος «σπρώχνει» βροχές στην Ελλάδα

Αρκετή συννεφιά στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τοπικές βροχές, κυρίως στη δυτική Ελλάδα, προβλέπεται για τον καιρό της Τετάρτης (16/11).

Πάντως, παρά τις συννεφιές και τις τοπικές βροχοπτώσεις, το σκηνικό όσον αφορά τη θερμοκρασία δεν θα διαφοροποιηθεί. Έτσι, θα παραμείνει ο σχετικά ζεστός για την εποχή καιρός, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να ξεπεράσει ξανά σε αρκετές περιοχές τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη 15 Νοεμβρίου η μέγιστη θερμοκρασία πλησίασε τους 23 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η απολύτως μέγιστη της ημέρας καταγράφηκε στην Καλαμάτα και ήταν ίση με 22,8°C.

Αρναούτογλου: Αλλάζει ο καιρός, έρχονται… «χορταστικές» βροχές το Σαββατοκύριακο

Καιρός: «Βουτιά» στο μηδέν έκανε η θερμοκρασία στα βόρεια -Πού θα έχει τοπικές βροχές σήμερα

Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ σταθμοί του δικτύου με τις υψηλότερες θερμοκρασίες την Τρίτη (15/11).

O καιρός ανά περιοχή την Τετάρτη 16/11/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στα δυτικά, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, την ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, οι οποίες τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα βόρεια θα αυξηθούν. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και κυρίως στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα δυτικά και τα νότια πελάγη τοπικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα δυτικά έως 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, οι οποίες τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες κυρίως στα βόρεια.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια βαθμιαία έως 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Οι περιοχές στις οποίες αναμένονται βροχοπτώσεις την Τετάρτη 16/11/22

Για την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το Meteo προβλέπεται ηλιοφάνεια με περιορισμένη ορατότητα στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές τις πρωινές ώρες. Μετά το μεσημέρι και από τα δυτικά, οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχοπτώσεις στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, και τα Επτάνησα, και τοπικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Παροδικές ασθενείς βροχοπτώσεις δεν αποκλείονται και στη δυτική Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 16 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα (στη δυτική Μακεδονία από 1 έως 15 βαθμούς), 9 έως 22 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, 11 έως 21 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 8 έως τους 15 βαθμούς, ενώ στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο έως τους 21 βαθμούς), 14 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 12 έως 22 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-4 Μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4-5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και από το απόγευμα μέτριοι από νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις μετά το μεσημέρι προβλέπεται για την Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες και δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Αρναούτογλου: Τι φαινόμενα θα φέρει η σημαντική αλλαγή στον καιρό από το Σαββατοκύριακο

Νέα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού στην Ελλάδα έδωσε, με τη σειρά του, ο Σάκης Αρναούτογλου. Ένας αντικυκλώνας στη βορειοανατολική Ευρώπη θα κατευθυνθεί και προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να φέρει βροχές και καταιγίδες.

Αρχικά, τις επόμενες ημέρες και μέχρι και την Παρασκευή (18/11), οι όποιες βροχές εμφανιστούν στη χώρα, θα εντοπίζονται στα δυτικά, τα βορειοδυτικά και στο ανατολικό Αιγαίο. Επίσης, το επόμενο 24ωρο αναμένονται το πρωί κάποιες παροδικές βροχές μικρής διάρκειας στα νότια της Αττικής.

Στην Αττική το επόμενο 24ωρο θα έχει συννεφιά τις πρωινές ώρες, με πιθανότητα μικρής διάρκειας βροχής στα νότια τμήματα του νομού. Στη συνέχεια της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο κομμάτι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι νοτιοδυτικοί στα 3 με 4 Μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία διατηρούνται η συννεφιά και οι τοπικές ομίχλες, κυρίως τις πρωινές ώρες, χωρίς όμως φαινόμενα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στα 3 με 4 Μποφόρ και η θερμοκρασία από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Η σοβαρή αλλαγή του καιρού, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ έρχεται από τους νοτιάδες σε Ιόνιο και Αιγαίο, οι οποίοι θα πνέουν σε ένταση 7 με 8 Μποφόρ.

Επίσης, το αέρινο τείχος που δημιουργεί ένας αντικυκλώνας στη Σκανδιναβία και την Ουκρανία, δεν θα αφήνει τις βροχές από τα δυτικά να κινούνται προς τα βορειοανατολικά και θα τις αναγκάζει να κινούνται προς την περιοχή μας. Σύμφωνα με τους χάρτες που έδειξε ο Σάκης Αρναούτογλου, φαίνεται πως μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, η Ελλάδα να δέχεται αρκετές βροχές.

Πώς επηρεάζουν τον καιρό στη χώρα οι νοτιάδες που έρχονται -Πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό μέχρι 21/11/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, για τον καιρό της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου στα δυτικά προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που βαθμιαία στα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στα δυτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και μόνο στα βορειοανατολικά θα πρόσκαιρα είναι ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στη δυτική Ελλάδα και την ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από τις μεσημβρινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά και τα ανατολικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στο Ιόνιο τοπικά 7 όπου αναμένεται να στραφούν σε βορείων διευθύνσεων από το απόγευμα και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου σε όλη τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα και θα εξασθενήσουν. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Πηγή