Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Καιρός: Συνεχίζεται το… απριλιάτικο καλοκαίρι -Σε ποιες περιοχές αναμένεται να βρέξει την Πέμπτη

Συνεχίζεται και τις επόμενες ώρες το καλοκαιρινό σκηνικό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου στη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καιρού.

Η θερμοκρασία, που παρέμεινε την Τετάρτη (27/4) αρκετά ψηλά για την εποχή, θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα και την Πέμπτη 28 Απριλίου. Ωστόσο, ο καιρός θα είναι σε κάποιες περιοχές της χώρας άστατος και από το μεσημέρι στα ορεινά και στα βόρεια ηπειρωτικά θα εμφανιστούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι συνθήκες θα είναι ακόμη πιο περίπλοκες τις επόμενες ημέρες, με το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (από τις 30 Απριλίου το Σάββατο μέχρι και τι 2 Μαΐου τη Δευτέρα) να περιλαμβάνει βροχοπτώσεις. Μάλιστα, θα υπάρξει και μείωση της θερμοκρασίας, κάτι λογικό, δεδομένου ότι ο υδράργυρος είναι αρκετά υψηλά τα τελευταία 24ωρα.

Τριήμερο Πρωτομαγιάς: Άστατος καιρός, με βροχές -Η πρόβλεψη Αρναούτογλου

Καιρός: Ανοιξιάτικο «καμίνι» η χώρα, με πάνω από 30°C -Παρόμοιες συνθήκες προβλέπονται για την Τετάρτη

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη (27/4) το θερμόμετρο έφτασε μέχρι και τους 29,4 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε στην Αττική και συγκεκριμένα στη Βάρη. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οποίοι κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ο καιρός ανά περιοχή την Πέμπτη 28/4/22

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ για την Πέμπτη 28 Απριλίου, αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, όμως από τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στη Μακεδονία τις απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια τις βραδινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα στα δυτικά και βόρεια τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 25 με 27 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα γύρω ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και τις βραδινές ώρες βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στη Μακεδονία θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και τις απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στη Θράκη ανατολικοί έως 4 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της Ηπείρου τις απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στη δυτική Πελοπόννησο τις βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τις βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα κεντρικά και νότια 4 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Πού θα βρέξει την Πέμπτη 28/4/22

Από την πλευρά του, το Meteo αναφέρει πως για την Πέμπτη (28/4) αναμένονται τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα ορεινά και από το απόγευμα σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των βόρειων ηπειρωτικών. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες με εξαίρεση τα δυτικά και βορειοδυτικά. Η ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη έως το πρωί.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 9 έως 27, στην Θεσσαλία, στην Στερεά και στην Πελοπόννησο από 11 έως 28, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 25, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 12 έως 29, στις Κυκλάδες από 12 έως 26, στα Δωδεκάνησα από 16 έως 26 και στην Κρήτη από 8 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και στα βόρεια τοπικά έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές μόνο νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στο νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών κυρίως στα ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Πέφτει η θερμοκρασία την Πρωτομαγιά -Συγκέντρωση σκόνης τα επόμενα 24ωρα

Το επόμενο 24ωρο αναμένεται να κυλήσει με αρκετό ήλιο, αν και σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα υπάρξουν αραιές συννεφιές, που θα δώσουν τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Πάντως, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Από την ερχόμενη Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο υδράργυρος θα εναρμονιστεί με τις ημερολογιακές ενδείξεις και θα πέσει κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα έχουμε και αστάθεια κατά τόπους.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Πρωτομαγιά, ημέρα Κυριακή, ο έμπειρος μετεωρολόγος υποστήριξε ότι θα εμφανιστούν νεφώσεις από τα δυτικά, που θα επεκταθούν ανατολικότερα προς το μεσημέρι και μετά. Επίσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται ένα ακόμα επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στα νότια τμήματα της χώρας. Το φαινόμενο θα σταματήσει το Σαββατοκύριακο, για να επιστρέψει -ενδεχομένως- δριμύτερο την επόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά την Αττική, για την Πέμπτη (28/4) αναμένεται ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες και κατά τις διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν κάποιες αραιές συννεφιές πρόσκαιρα λίγο πιο πυκνές. Στο ανατολικό κομμάτι του λεκανοπεδίου και στον νότιο Ευβοϊκό οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα 4 με 5 μποφόρ, πρόσκαιρα νότιοι στο Σαρωνικό, βορειοανατολικοί στον Κορινθιακό στα 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 13 έως τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια. Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα υπάρξουν κάποια σύννεφα αστάθειας τα οποία θα δώσουν στους ορεινούς όγκους κάποια μπόρα ή και τοπική καταιγίδα. Προς το βράδυ τα σύννεφα θα γίνονται περισσότερα στις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας και δεν αποκλείεται να βρέξει με μικρή όμως διάρκεια. Οι άνεμοι θα εξασθενημένοι νότιοι νοτιοδυτικοί στα 2 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 12 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός μέχρι και την Τρίτη 3/5/22

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού 3-7 ημερών της ΕΜΥ, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες την Παρασκευή 29 Απριλίου. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια, ενώ από το μεσημέρι στη Μακεδονία και κατά τόπους στην Ήπειρο και τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου θα φτάσει έως τους 20 με 22 βαθμούς. Στην νότια χώρα θα φτάσει στους 23 με 25 ενώ στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο 30 Απριλίου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στο βόρειο Ιόνιο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες βόρειοι έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και το Αιγαίο.

Την Κυριακή, Πρωτομαγιά, στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, το διήμερο 2 και 3 Μαΐου (Δευτέρα και Τρίτη), αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση την Τρίτη. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Πηγή