Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κακοκαιρία στην Κρήτη: 100 χρόνια είχαν να συμβούν τέτοια φαινόμενα -Επεσε βροχή πέντε χρόνων

Ενας νεκρός και μια αγνοούμενη είναι ο τραγικός απολογισμός της καταστροφικής κακοκαιρίας που χτύπησε την Κρήτη το πρωί του Σαββάτου.

Για το φαινόμενο αυτό που όπως είπε και ο Ευθύμης Λέκκας ήταν σφοδρό με αποτέλεσμα να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές μέσα σε δέκα λεπτά, μίλησε και ο Τάσος Αρνιακός αλλά και τοπικοί παράγοντες της Κρήτης.

«Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που ήταν ραγδαίο. Στο Ηράκλειο έπεσαν 90 τόνοι νερού ανά στρέμμα, όταν όλο τον Οκτώβριο ανά μέσο όρο πέφτουν μόνο 60. Στα Χανιά είχαμε 110 τόνους το στρέμμα όταν για έναν ολόκληρο μήνα έχουμε 70. Στο Ρέθυμνο 90 όταν για όλο τον μήνα πέφτουν 65 και τέλος στον Αγιο Νικόλαο έπεσαν 140 τόνοι νερού με τον μέσο όρο του Οκτωβρίου να είναι 50. Στη Σητεία χάλασε το μηχάνημα και πιστεύω ότι πλησίασε ή ξεπέρασε τους 200 τόνους το στρέμμα. Ήταν τόσο ραγδαία τα φαινόμενα που είχαμε 100 τόνους την ώρα. Είναι μια μεγάλη καταστροφή και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί τα τελευταία 80 με 90 χρόνια Η Κρήτη θα δέχεται βροχές μέχρι την Τετάρτη όχι όμως με αυτή την ένταση και έκταση. Τα έντονα φαινόμενα έχουν μεταφερθεί σε Καστελόριζο και Ρόδο. Σε Κρήτη και Δωδεκάνησα θα συνεχιστούν τα φαινόμενα», ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

Αρναουτάκης: Τέτοια φαινόμενα έχουν να παρατηρηθούν εδώ και 100 χρόνια

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για τεράστιες καταστροφές. «Οι καταστροφές είναι μεγάλες και τέτοια φαινόμενα έχουν να παρατηρηθούν εδώ και 100 χρόνια. Οι ζημιές είναι μεγάλες στη Σητεία που βρίσκομαι. Ουδέποτε είχαν πέσει τόσες μεγάλες ποσότητες νερού σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Περιμένουμε το κυβερνητικό κλιμάκιο. Οι δύο περιοχές που έχουν πληγεί είναι η Αγία Πελαγία και η Σητεία».

Δήμαρχος Σητείας: Σε 4 ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε πέντε χρόνια

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης είπε ότι στην περιοχή έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες ποσότητα βροχής που πέφτει σε πέντε χρόνια! «Το φαινόμενο που είχαμε στη Σητεία δεν ήταν μόνο ακραίο αλλά πρωτόγνωρο, δεν έχει ξαναγίνει. η μέτρηση από τον σταθμό στο αεροδρόμιο Σητείας είναι 1.878 χιλιοστά βροχής σε τέσσερις ώρες. Η βροχή που πέφτει μέσα σε πέντε χρόνια στη Σητεία έπεσε σε 4 ώρες. Καταλαβαίνετε το τι ζημιές έχουν προκληθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη που μίλησε στο OPEN οι έμποροι βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοκληρωτική καταστροφή στις επιχειρήσεις τους: «Αυτή τη στιγμή ο μισός εμπορικός κόσμος της Σητείας έχει καταστραφεί. Εδώ ήταν 280 χιλιοστά ραγδαίας βροχής την ώρα. Τα μαγαζιά του μισού εμπορικού κόσμου είναι κατεστραμμένα ολοσχερώς στη Σητεία. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική».


Πηγή