Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Καλωσόρισμα πρωτοετών φοιτητών στη Θεσσαλονίκη με μηνύματα

«Εμείς, οι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δεσμευόμαστε να συνδράμουμε στη γνώση, να προάγουμε τη διανόηση και να υιοθετήσουμε την νοοτροπία της αριστείας μέσα από τη μελέτη και την έρευνα. Δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ποιότητας, ελευθερίας, δημοκρατίας, αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης”». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την τελετή υποδοχής των πρωτοετών, ο αριστούχος Ευστράτιος Αβραμίδης, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ο Ε. Αβραμίδης, ο οποίος αρίστευσε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, με συνολικό βαθμό 19.219, πρώτος των εισαχθέντων στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διάβασε δυνατά το κείμενο διαβεβαίωσης (όρκο) των πρωτοετών φοιτητών, οι οποίοι έχουν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα τελετών του Ιδρύματος.

«Να κάνετε αυτά τα χρόνια να αξίζουν, να κερδίσετε γνώσεις και εμπειρίες. Χαρείτε τη διασκέδαση, απολαύστε τη φοιτητική ζωή, εντός και εκτός του πανεπιστημίου, σας συμβουλεύω όμως να μην ξεχνάτε ότι τώρα είναι η στιγμή να διεκδικήσετε τα όνειρά σας. Τα πανεπιστημιακά χρόνια είναι τα χρόνια που δημιουργείτε τη δική σας ζωή. Είναι η ώρα να βάλετε νέους στόχους και σας παροτρύνω να στοχεύσετε ψηλά». Με τα λόγια αυτά καλωσόρισε τα νέα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον επιτυχημένο επιχειρηματία Τηλέμαχο Μαυράκη, απόφοιτο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (πρώην ΔΕΟΠΣ) και πλέον CEO της εταιρίας ADMINE Advertising, προκειμένου να μοιραστεί τις δικές του μνήμες από όταν είχε βρεθεί στη θέση των πρωτοετών φοιτητών πριν από 18 χρόνια και πώς επηρέασαν τη μετέπειτα διαδρομή του όσα αποκόμισε στα φοιτητικά χρόνια.

«Στην Αγγλία γουστάρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια»

«Τη χρονιά που έδινα πανελλαδικές είχε βγει μία έρευνα, η οποία έλεγε ότι στη ζωή σας, είναι πιθανόν να αλλάξετε και 11 επαγγέλματα και τότε γελούσαν όλοι, γιατί έλεγαν ότι προφανώς αυτά δε θα μπορούσαν να έχουν καμία δυνατότητα εφαρμογής στην Ελλάδα», θυμήθηκε ο κ. Μαυράκης, εξηγώντας, πώς ο ίδιος έμελλε να είναι η… επιβεβαίωση των ευρημάτων εκείνης της έρευνας, καθώς χρειάστηκε να αλλάξει πολλές δουλειές.

«Εγώ στο πανεπιστήμιο τα δύο πρώτα χρόνια δεν πάτησα, μετά όμως ασχολήθηκα πολύ σοβαρά. Το πανεπιστήμιο έχει πάρα πολλά να δώσει, αρκεί να ξέρετε να τα πάρετε. Αν από το Πανεπιστήμιο θα βγείτε κορυφαίοι ή άσχετοι είναι καθαρά δικό σας θέμα», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι το κορυφαίος, καμία σχέση δεν έχει με το επαγγελματίας.

«Μετά το ΔΕΟΠΣ πήγα στην Αγγλία, στο Λιντς, και έκανα ένα μεταπτυχιακό στη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων. Εκεί κατάλαβα ότι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας είναι η νοοτροπία στο τι εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να κάνει ένα Πανεπιστήμιο. Εδώ συνέχεια ακούμε και από τους πολιτικούς ότι πρέπει να υπάρχει πιο ισχυρή διασύνδεση μεταξύ αγοράς και Πανεπιστημίων», ανέφερε εξηγώντας ότι «στην Αγγλία γουστάρουν πάρα πολύ τα ελληνικά πανεπιστήμια, επειδή από εδώ βγαίνεις έτσι, δεν μαθαίνεις επάγγελμα».

Για του λόγου (του) το αληθές μοιράστηκε την πρώτη του εμπειρία συνέντευξης για δουλειά, σε πανευρωπαϊκή θέση της HSBC: «Δίπλα μου ήταν κάτι τύποι, που άλλος είχε τελειώσει γεωγραφία, άλλος φιλοσοφία. Ξέρετε γιατί; Ψάχνουν καλούς ανθρώπους, καλά μυαλά. Το γεγονός ότι τελείωσα το ΔΕΟΠΣ και μετά έκανα κάτι άλλο και προσπαθούσα να βρω πραγματικά πού μπορώ να γίνω καλύτερος δεν ήταν μειονέκτημα, όπως ήταν για την Ελλάδα».

Έχοντας εργαστεί στο Λονδίνο, τη Βιέννη, τη Γενεύη, το Άμστερνταμ από θέσεις ευθύνης σε κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ο κ.Μαυράκης αποφάσισε κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάδα και μαζί με τρεις φίλους ίδρυσε την «Admine», που διατηρεί σήμερα διεθνές πελατολόγιο.

Συνοψίζοντας τις συμβουλές τους προς τους πρωτοετείς μέσα από ό,τι ο ίδιος βίωσε ανέφερε: «Τι γίνεται μετά; Δε χρειάζεται να ξέρετε, χρειάζεται όμως να ασχολείστε. Πού να ξέρετε τι να κάνετε μετά το πανεπιστήμιο; Και ούτε θα έπρεπε να ξέρετε, θα σας μάθουν τη δουλειά. Μην κάθεστε στα αβγά σας, δουλειά θα βρείτε επειδή είστε καλοί όχι γιατί τελειώσατε κάποιο καλό πανεπιστήμιο. Δουλειά θα βρεις επειδή είσαι καλός και επειδή στα μάτια σου υπάρχει σπίθα».


Πηγή