Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Κατρακυλάει ασταμάτητα η τουρκική λίρα υπό το φόβο κατάρρευσης της οικονομίας

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε σήμερα το τουρκικό νόμισμα καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για κατάρρευση της οικονομίας υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων και των κινήσεων του Ερντογάν. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε προς στιγμήν να κάνει «βουτιά» 12% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να σπάει το φράγμα των 6 λιρών ανά δολάριο. Στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν στο 5%, με την ισοτιμία στις 5,82 λίρες ανά δολάριο.

Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 35% από τις αρχές του έτους.

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα λόγω της βουτιάς της τουρκικής λίρας, με τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη χώρα να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA σημείωσαν βουτιά περίπου 3% αφού η εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεσή τους στην Τουρκία λόγω της δραματικής πτώσης της λίρας.

Ενώ οι περισσότεροι κλάδοι κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, οι τράπεζες κατέγραφαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με πτώση 1,3%. Στις 10:14 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5%.

Την ίδια ώρα τη βοήθεια του Θεού επικαλείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αντιμετώπιση της κρίσης της τουρκικής οικονομίας.

«Αγνοήστε τις εκστρατείες εναντίον της Τουρκίας» τόνισε το βράδυ της Πέμπτης σε συγκέντρωση οπαδών του ο τούρκος πρόεδρος. «Αυτοί μπορεί να έχουν τα δολάρια τους, εμείς όμως έχουμε το λαό μας και το Θεό» δήλωσε, σε ομιλία του στη γενέτειρά του στην επαρχία της Ριζούντας (Ριζέ) στη Μαύρη Θάλασσα.

«Θα δουλέψουμε πολύ και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο σύγχρονη με όλες τις επαρχίες της, με τη βοήθεια του Θεού. Απλά να ξέρετε ότι είμαστε καλύτερα από χθες, και αύριο θα είμαστε καλύτερα από σήμερα. Μην ανησυχείτε» δήλωσε ο Ερντογάν.

localStorage.clear();


Πηγή