Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

ΚΚΕ για τη σύσκεψη σχετικά με την επισιτιστική επάρκεια: Τώρα μέτρα για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα

Σχόλιό σχετικά με την κυβερνητική σύσκεψη για την επισιτιστική επάρκεια στην Ελλάδα εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

«Οι “ράγες” της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, στις οποίες κινούνται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, έχουν οδηγήσει στην υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας για διατροφική επάρκεια σε μια σειρά από απαραίτητα προϊόντα (πχ μαλακό σιτάρι, ζωοτροφές, ζάχαρη, κρέας, γάλα κλπ), που έγινε εμφανής ακόμα περισσότερο τώρα, στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρει το ΚΚΕ για την κυβερνητική σύσκεψη σχετικά με την επισιτιστική επάρκεια.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα προσθέτει: «Οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη διυπουργική σύσκεψη, αναδεικνύουν το γεγονός ότι μοναδικό κριτήριο της κυβέρνησης είναι η λειτουργία της αγοράς, ώστε να συνεχίζεται αδιατάρακτα η κερδοφορία εμποροβιομηχάνων και εισαγωγέων. Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του λαού που στενάζει από την ακρίβεια»

Το ΚΚΕ καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτούνται άμεσα μέτρα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της ακρίβειας και του πολέμου».

Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για την επισιτιστική κρίση

  • Επίταξη των αποθεμάτων και των εισαγωγών σε είδη διατροφής και ζωοτροφές όπου καταγράφεται έλλειμμα και διάθεσή τους στην κατανάλωση και στην κτηνοτροφία χωρίς χονδρεμπορικό και βιομηχανικό κέρδος.
  • Πλαφόν στις τιμές λιανικής στα βασικά είδη διατροφής.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να κρατικοποιηθεί και να στηριχθεί η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) για παραγωγή και διάθεση φθηνών λιπασμάτων στους αγρότες.
  • Να σταματήσει η παραγωγή βιοντίζελ από φυτικά έλαια.
  • Να απαγορευτούν οι εξαγωγές στα προϊόντα στα οποία η παραγωγή είναι ελλειμματική.
  • Να στηριχθούν οι καλλιέργειες εαρινών σιτηρών και ηλίανθου και η κτηνοτροφική παραγωγή.
  • Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών (πχ αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα) και κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να τους εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Επισιτιστική κρίση: «Υπάρχει απόλυτη επάρκεια προϊόντων»

Υπενθυμίζεται ότι, σε διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάσθηκε η λειτουργία της αγοράς και η επισιτιστική επάρκεια της χώρας.

Επίσης, εξετάστηκαν τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής, ενώ επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Υπάρχει καθημερινή επαφή των αρμόδιων υπουργών με όλους τους συντελεστές της αγοράς, μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών.

Ειδικά για το ηλιέλαιο επιβεβαιώθηκε και για αυτό το προϊόν η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, ο εφοδιασμός είναι επαρκής, ενώ σε ό,τι αφορά την κίνηση ορισμένων  εφοδιαστικών αλυσίδων να προχωρήσουν σε προληπτικό πλαφόν, αυτή έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αποθεματοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα  αύξησης εγχώριας παραγωγής, ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων για κατανάλωση.

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών, η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

Η κυβέρνηση
αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την
επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως
προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση
για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτόν αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου / Φωτογραφία: Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου / Φωτογραφία: Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, καθώς και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.


Πηγή