Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού το Νεκροτομείο του ΑΠΘ, καταγγέλλουν οι Ιατροδικαστές

Κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένει από τον Ιανουάριο του 2016 το Νεκροτομείο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταγγέλλει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (EIE). Σε όλο αυτό το διάστημα, οι νεκροτομές γίνονται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στα Διαβατά σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρει η ΕΙΕ «το Εργαστήριο του ΑΠΘ κάλυπτε όλα τα περιστατικά θανάτων από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ενώ η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν αρμόδια για τη δυτική Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς. Τους τελευταίους μήνες, όμως, όλες οι νεκροτομές – ιατροδικαστικές πράξεις διεκπεραιώνονται μόνο από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία που εδρεύει στα Διαβατά Θεσσαλονίκης».

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλαος Ράικος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιβεβαίωσε ότι το Νεκροτομείο παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού, επισημαίνοντας ότι προσωρινά η διεκπεραίωση των νεκροτομών γίνεται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία στα Διαβατά και ότι ο ίδιος, με έγγραφό του, έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης τη διάθεση τουλάχιστον ενός νεκροτόμου ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει.

«Δεν υπάρχει ούτε νεκροτόμος, ούτε τεχνικό προσωπικό, ούτε διοικητικό προσωπικό, ούτε παρασκευαστές. Γι’ αυτό ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης πρόσκαιρη διεκπεραίωση των νεκροτομών στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία στα Διαβατά. Με έγγραφο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησα να μας δοθεί με διάθεση -γιατί απόσπαση δεν μπορεί- τουλάχιστον ένας νεκροτόμος για να μπορέσει να λειτουργήσει πάλι το Νεκροτομείο», είπε ο κ. Ράικος.

Η EIE αναφέρει ότι: «Αυτό που προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά είναι το γεγονός πως η διεύθυνση του Εργαστηρίου του ΑΠΘ φέρεται να έχει εκδώσει πιστοποιητικό, στο οποίο αναφέρεται ότι ειδικευόμενος ιατρός έχει διενεργήσει στο εργαστήριο όλο το 2016 και τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 ικανοποιητικό αριθμό νεκροτομών. Μάλιστα, το πιστοποιητικό βεβαιώνει ότι στο ίδιο διάστημα ο ειδικευόμενος συμμετείχε και σε διενεργηθείσες αυτοψίες επί εγκληματικών ενεργειών. Δηλαδή, στη διάρκεια αυτών των 17 μηνών που το εργαστήριο δεν διενεργεί νεκροτομές, ο διευθυντής του εργαστηρίου φέρεται να βεβαιώνει ότι ο ειδικευόμενος ιατρός παρακολουθούσε σε αυτό και νεκροτομές και αυτοψίες».

Ο κ. Ράικος, απαντώντας σε αυτή την καταγγελία, είπε:«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ειδικευόμενους. Το διάστημα που είχαμε ειδικευόμενους, οι νεκροτομές γίνονταν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία στα Διαβατά με την επίβλεψη της προϊσταμένης της, ιατροδικαστού Ελένης Ζαγγελίδου. Είχαμε υποβάλλει έγγραφο αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να γίνεται στα Διαβατά η πρόσκαιρη διεκπεραίωση και έγινε αποδεκτό».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία δεν εκπροσωπεί τους ιατροδικαστές.

localStorage.clear();


Πηγή