Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου: Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία [εικόνες]

Διευρύνει τη συνεργασία και τους δεσμούς η Ελλάδα στην περιοχή και μέσα από την κοινή στρατιωτική άσκηση με την πολεμική αεροπορία της Αιγύπτου.

Από την Κυριακή 27 έως την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 διεξήχθη η Διμερής Αεροπορική Άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου με την ονομασία «ΜIΝΑ ΙΙ», η οποία έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του FIR Καΐρου, με την συμμετοχή Πολεμικών Αεροσκαφών από τις 2 Χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «η άσκηση “ΜIΝΑ ΙΙ” εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων για την ενδυνάμωση της συνέργειας και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των συμμετεχουσών Χωρών, όπως και στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδος και Αιγύπτου για το έτος 2022 και αποσκοπούσε στην εξάσκηση των συμμετεχόντων σε σύνθετες Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Composite Air Operations – COMAO).

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το πέρας της διμερούς διακλαδικής άσκησης Ελλάδας και Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» με την συμμετοχή 4 Μαχητικών Αεροσκαφών (Α/Φ) F–16/Β50 της Πολεμικής Αεροπορίας αμέσως μετά την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 12», και Α/Φ F-16/B52, F16/B40, MIG-29 και RAFALE της Αιγυπτιακής Αεροπορίας».

Κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθετων αεροπορικών σεναρίων που κάλυψαν όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, όπως παρακάτω:

  • Εναέρια Μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
  • Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης (Offensive Counter Air – OCA).
  • Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης (Defensive Counter Air (DCA).
  • Σύνθετες Αεροπορικές Επιχειρήσεις Εναέριας Υπεροχής [Defensive Counter Air (DCA) vs Offensive Counter Air (OCA)]

Εικόνες από την κοινή αεροπορική άσκηση


Πηγή