Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Κορυφαία Σύνοδος την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, παρουσία Σολτς -Αναβαθμισμένη η Ελλάδα

Μια άχρωμη Σύνοδος για τη συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία φέτος πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, μετατράπηκε αιφνιδιαστικά σε ισχυρό διπλωματικό εργαλείο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τιμητική πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, προκειμένου να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (South – East European Cooperation Process) άλλαξε τα πάντα. Ο κ. Σολτς πραγματοποιεί περιοδεία στα Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό του πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να έρθει στη Θεσσαλονίκη για τη Σύνοδο και να παρακαθίσει στο δείπνο με όλους τους Βαλκάνιους ηγέτες. Στη σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, συμμετέχουν επίσης η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Η Τουρκία, που έπειτα από την παύση κάθε επικοινωνίας με την Ελλάδα, ήταν αβέβαιο αν θα παρευρισκόταν στη Σύνοδο, ενημέρωσε τελικά ότι θα στείλει αντιπροσωπεία υπό τον Φαρούκ Καϊμακτσί, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις,

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, δεδομένης της έντασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Αν και δεν αναμένεται να αλλάξει το γενικότερο κλίμα, καθώς τον Μάρτιο, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος του είπε αποχαιρετώντας τον ότι θα τα ξαναπούν στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ερντογάν, μετά από την ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, δεν θα μπορούσε πλέον να κρατήσει την υπόσχεση του, αλλά δεν μπορούσε να αγνοήσει και μια σύνοδο στην οποία θα παρευρεθούν όλοι οι ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, ο Γερμανός καγκελάριος, και αναμένενται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αν μποϊκοτάριζε τη Σύνοδο, θα άφηνε ελεύθερο όλο τον χώρο στην Ελλάδα να εμφανιστεί ως δύναμη σταθερότητας και προοπτικής στα Βαλκάνια. Διότι όλοι οι παρευρισκόμενοι στη Σύνοδο γνωρίζουν πολύ καλά τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, και επιπλέον τα ζιζάνια που σπέρνει σε διάφορες Βαλκανικές χώρες μέσω των μειονοτήτων.

Η Τουρκική πλευρά ενημέρωσε την Αθήνα στο παραπέντε για την υποβαθμισμένη αντιπροσωπεία που θα στείλει στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καϊμακτσί, θα βρεθεί σε έναν άχαρο ρόλο, εξαιτίας όλων των παραπάνω, αλλά και των δηλώσεων που έκανε ο ίδιος πρόσφατα ότι αν η Ελλάδα δοκιμάσει και άλλο την υπομονή της Τουρκίας επιμένοντας να εμποδίζει την ενταξιακή προοπτική της χώρας του στην ΕΕ λόγω Κύπρου, «θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μεγάλη κρίση».

Όλα αυτά εξελίσσονται ενώ πέρυσι η Τουρκία είχε την προεδρία της SEECP και την παρέδωσε στην Ελλάδα, στη Σύνοδο που είχε πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια. Την χώρα μας είχε εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και την Τουρκία ο ομόλογός του Σεντάντ Ονάλ, με τον οποίο εργάζονταν για τη θετική ατζέντα. Η τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση των δύο υφυπουργών, ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Ιουνίου στην Άγκυρα, αλλά το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την ακύρωσε στο τέλος του περασμένου μήνα.

Η Αθήνα, ασφαλώς, ρίχνει το βάρος της στην ίδια τη Σύνοδο, η οποία με παρούσα την ηγεσία της ΕΕ και του Γερμανού καγκελαρίου αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παραθέσει γεύμα σε ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ο κ. Εντι Ράμα της Αλβανίας, ο κ. Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μίλο Τζουγκάνοβιτς του Μαυροβουνίου και η κυρία Βιόσα Οσμάνι του Κοσόβου.

Το τελικό πρόγραμμα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς εκκρεμούν διάφορες επιβεβαιώσεις προσκλήσεων. Το ίδιο ισχύει και για το επίσημο δείπνο, στο οποίο έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει ότι θα παρευρεθούν ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσούκα, η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου, η οποία υπέγραψε την αίτηση της χώρας της για ένταξη στην Ε.Ε., οι τρεις ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κ.α.


Πηγή