Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ισχύουν από τις 6 το πρωί παραμονής Χριστουγέννων | ΕΛΛΑΔΑ

Σε ισχύ τίθενται από τις 6 το πρωί, παραμονή Χριστουγέννων (24/12), τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και τα οποία αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών για τον κορωνοϊό, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Πλεύρης, η μάσκα δεν θα χρησιμοποιείται μόνον όταν κάποιος καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως στα σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ή ενισχυμένης μάσκας.

Ρεβεγιόν με test, «στοπ» στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους

Η Επιτροπή έκανε επίσης ισχυρή σύσταση για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, οι νεότεροι να βγουν, αλλά να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες ημέρες από την έξοδό τους.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, που θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου, δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.

Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν από την είσοδό τους, θα πρέπει -μετά από ισχυρή σύσταση της Επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Πώς οδηγήθηκε η κυβέρνηση στα νέα μέτρα

Αλλαγές στον τρόπο που κινούμαστε στους εξωτερικούς χώρους / Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-EUROKNISSI
Αλλαγές στον τρόπο που κινούμαστε στους εξωτερικούς χώρους / Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-EUROKNISSI

Η ανησυχητική εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η αυξητική πορεία των κρουσμάτων και η εγγύτητα που φέρνουν οι γιορτινές ημέρες ήταν αυτά που οδήγησαν κυβέρνηση και ειδικούς στη λήψη των νέων μέτρων.

Οπως προκύπτει από συζητήσεις με μέλη της Επιτροπής και κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη της πανδημίας -και δη η μετάλλαξη Όμικρον-, τα αυξημένα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και τα θύματα που αυξάνονται καθημερινά, καθώς περάσαμε τους 20.000 νεκρούς, ήταν τα στοιχεία που χτύπησαν το «καμπανάκι».

Οι ειδικοί βλέπουν ότι πλέον έχει σταματήσει η ύφεση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και προκύπτει ξανά ανοδική πορεία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 6.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 71 θανάτους και 665 διασωληνωμένους.

Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. για την εφαρμογή των μέτρων

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων μέτρων, λοιπόν, από αύριο ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι της Αστυνομίας.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ευρεία διαδικτυακή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι γενικοί διευθυντές Αστυνομίας, προκειμένου να δοθούν οι τελευταίες κατευθύνσεις για τις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. οι έλεγχοι να είναι αυστηροί και διαρκείς παντού. «Οι επόμενες 15 ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες για όλη τη χώρα» επισήμανε ο υπουργός, και τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

Σημειώνεται ότι 10.000 αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε ημέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή (24/12), Σάββατο (25/12) και Κυριακή (26/12) κορυφώνονται οι έλεγχοι, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.

Ειδικότερα, κλιμάκια αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες έχουν εντολές να ελέγχουν με κάθε αυστηρότητα, ουσιαστικά και όχι δειγματοληπτικά, τους υπεύθυνους αυτών των επιχειρήσεων, εάν τηρούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού και, σε αντίθετη περίπτωση, να επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται. Για τον λόγο αυτόν στις ομάδες ελέγχου θα συμμετέχουν και υπάλληλοι από άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με εντολές που έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι έλεγχοι θα αφορούν τόσο στο αν τηρούνται οι κανόνες για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όσο και για τη χρήση μάσκας κατά την προέλευση των πελατών στα κέντρα.

Μάσκες: Τι πρόστιμο «πέφτει» για την παράβαση

Το διοικητικό πρόστιμο για τις μάσκες δεν είχε πάψει ποτέ να ισχύει, όπως εξήγησε κατά το briefing ο κ. Πλεύρης. Αυτό που είχε αλλάξει ήταν πως η μάσκα ήταν υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους.

Πλέον, με την αλλαγή των μέτρων, το ίδιο πρόστιμο θα επιβάλλεται και για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Στο τελευταίο ΦΕΚ με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας αναφέρονταν τα εξής για τις μάσκες:

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων, καθώς και τους λοιπούς κανόνες του άρθρου 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, εφόσον δεν υφίσταται στην παρ. 1 ειδικότερη διάταξη, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε μάλιστα για σαρωτικούς ελέγχους στο διάστημα των εορτών. «Οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο δεκαήμερο συνολικά θα παραπέμπουν σε όσους ελέγχους έχουν γίνει σε όλο το έτος. Έχουμε μεγάλη πίστη ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή