Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Κοτζιάς για Έλληνες στρατιωτικούς: Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν έπεσαν σε παγίδα ή ήταν σχεδιασμένο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε καλεσμένος στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Ιστορίες με τον Αλέξη Παπαχελά μιλώντας για τις πρόσφατες εξελίξεις με την τουρκική επιθετικότητα, το νέο επεισόδιο στα ίμια αλλά και την κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολή της Τουρκίας.

«Αντιλαμβάνεται και η Τουρκία πρέπει να κρατάμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Κάναμε ένα βήμα να επαναφέρουμε το διάλογο με την Τουρκία. Η σχέση είναι δύσκολη καθώς έχει την ιστορική κληρονομιά αλλά και τη σημερινή συμπεριφορά της που είναι πλήρως αντιφατική. Η ηγεσία της Τουρκίας είναι νευρική και ελαφρώς αλαζονική», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Και συμπλήρωσε ότι «ο Ερντογάν έχει καιρό να κάνει θερμό επεισόδιο αλλά σκέφτεται με τρόπο αναθεωρητικό. Συνολικά δείχνει αυτή την τάση και για τα ελληνοτουρκικά. Βλέπει ότι αναπτύσσονται πρότζεκτ τα οποία δεν εμπεριέχουν την Τουρκία».

«Δεν ήταν σχεδιασμένο το επεισόδιο με τον εμβολισμό», τόνισε στη συνέχεια.

Ο υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε και στην κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών: «Είναι πρωτοφανές, όπως εξηγούσα στο ΝΑΤΟ προχθές, να συλλαμβάνονται γιατί περάσανε 20 μέτρα, δύο αξιωματικοί Νατοϊκού Στρατού, από έναν άλλο Νατοϊκό Στρατό που υποτίθεται ότι οι δύο αυτοί στρατοί πολεμούν για κάποιες ιδέες, αρχές και αξίες. Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν έπεσαν σε παγίδα ή ήταν σχεδιασμένο, ο τρόπος όμως της συμπεριφοράς δείχνει αλλαγή αντίληψης. Δεν είναι η Τουρκία που παλαιότερα ανταλλάσσαμε – εγώ έχω ένα ολόκληρο αρχείο επάνω στο γραφείο μου- που ανταλλάσσαμε τους φαντάρους που έμπαιναν, που συλλαμβανόντουσαν. Τους χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή με διαφορετικό τρόπο. Εγώ απέφυγα να μιλήσω όλο τον πρώτο καιρό για το ζήτημα διότι η δική μου μελέτη ήταν ότι έρχεται κάποια στιγμή που οι Τούρκοι αλλάζουν την συμπεριφορά τους και αυτή ήταν αυτή η περίπτωση. Δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να διαπραγματευτούν όσον αφορά τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς. Οι 8 ήρθαν εδώ και ζητούσαν άσυλο. Οι δύο στρατιωτικοί μας συνελήφθησαν από εκείνους».

Ενώ τέλος συμπλήρωσε «Πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουμε διαφορετική αντίληψη για τη σημασία της ελευθερίας και της ζωής από το τουρκικό κατεστημένο».

Για το αν θα επιστρέψουν γρήγορα ανέφερε: «Εγώ νομίζω δεν έχουμε ακόμη ανακοίνωση της καταγγελίας ή του κατηγορητηρίου από τον εισαγγελέα. Έχουμε και ένα πρόβλημα νομικού πολιτισμού. Στην Ελλάδα εάν συλληφθείς ακόμη και αυτόφωρο, πρέπει ο εισαγγελέας ή κάποιος, ο ανακριτής, να σου αποδώσει κατηγορίες. Στην Τουρκία έχουμε φτάσει σχεδόν τους δύο μήνες τώρα και δεν έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο. Ίσως δεν είναι σε θέση να απαγγείλουν αλλά δεν τους δεσμεύει ο Νόμος τους να το κάνουν. Γι’ αυτό ήμουν εξαρχής πολύ προσεκτικός και δεν διατύπωσα απόψεις».

Για το αν έχουν παραβιαστεί οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές»

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο σοβαρό επεισόδιο με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους από την τουρκική ακταιωρό: «Φτάσανε σε μία – δύο περιπτώσεις πιο κοντά. Δεν την παραβιάσανε όμως. Για παράδειγμα ή μία είναι η πρόκληση που έγινε στα Ίμια με τον εμβολισμό λιμενικής βάρκας ή πλεούμενου. Αυτός ο εμβολισμός, αν δεν υπήρχε η ηρεμία και ψυχραιμία από ελληνικής πλευράς ποιος ξέρει πού θα οδηγούσε.

Γενικά αυτού του είδους τα επεισόδια ή πας να “πουλήσεις τσαμπουκά” και τα συνεχίζεις ή προσπαθείς να τα κατευνάσεις. Και εννοώ και αυτά τα επεισόδια αλλά και τα φραστικά επεισόδια. Η δική μου αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής είναι ότι αν θέλω να “χοντρύνω” ένα παιχνίδι πρέπει να έχω πάρει απόφαση πώς και μέχρι πού το πάω. Αν έχει απόφαση να προκαλεί η Τουρκία τότε εγώ δεν πρέπει απαραίτητα να απαντάω στις προκλήσεις της. Δηλαδή δε θεωρώ ότι είναι σοφό κάθε μέρα, τώρα κάνει προεκλογικό αγώνα η Τουρκία, εγώ να πρέπει να απαντάω κάθε μέρα ως να τους παίρνω και εξίσου σοβαρά.

localStorage.clear();


Πηγή