Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κοτζιάς: Η Ε.Ε. να μην εκπέμπει αρνητικά σήματα στην Τουρκία

Την ανάγκη να αποφεύγονται τα αντιφατικά μηνύματα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και να διέπονται αυτές από ειλικρίνεια και συνέπεια τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), στο οποίο παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας στη συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και την πορεία των Ευρω-τουρκικών σχέσεων.

«Η ΕΕ πρέπει να μιλά με τρόπο που να γίνεται κατανοητός από την Τουρκία και να μη στέλνει μηνύματα ότι δεν θέλουμε να έχουμε σχέσεις μαζί της, να μην εκπέμπει δηλαδή αρνητικά λανθασμένα σήματα», είπε ο κ. Κοτζιάς και υπογράμμισε: «Πρέπει να διευκρινίζουμε και να επιμένουμε ότι οι σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας πρέπει να στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, στους διεθνείς κανόνες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο που ανάμεσα σε αυτά είναι βέβαια ο σεβασμός στις διεθνείς συνθήκες και στα ίδια τα σύνορα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά οποιονδήποτε βάζει θέματα και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο για τα σύνορα της περιοχής». Μολονότι δεν συζητήθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, ο κ. Κοτζιάς θέλησε να υπογραμμίσει την σημασία της ανταπόκρισης στη συμφωνία αυτή όχι μόνο από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και της ΕΕ.

Στη συζήτηση σχετικά με τις βαλκανικές χώρες ο κ. Κοτζιάς έκανε αναφορά στα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Αλβανία και την περιοχή γενικά των Βαλκανίων.

Ειδικότερα για την Αλβανία και την ενταξιακή της πορεία ο υπουργός Εξωτερικων επανέλαβε τη θέση της χώρας μας ότι η Αλβανία πρέπει να ικανοποιήσει και τις πέντε προϋποθέσεις και όχι μόνο τη μία που αφορά τη δικαστική μεταρρύθμιση , για να έχει ουσία η ένταξή της στην ΕΕ, όπως σημείωσε.

Ειδικότερα με τον Αλβανό ομόλογό του, τον κ.Μπουσάτι, όπως είπε «κάναμε μία συνολική αξιολόγηση και εκτίμηση για το που πανε οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και για το που βρίσκονται οι συζητήσεις που κάνουμε για τη λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει ανάμεσα στις δύο χώρες. Σημειώσαμε ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι που με διάφορους τρόπους εκδηλώνονται πάνω σε αυτή τη σχέση».

Σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημέρώσει τον πρωθυπουργό, πέραν της ενημέρωσης που έχει ήδη κάνει ως προς τα βασικά σημεία για τις συζητήσεις που έχουν γίνει στη Γενεύη, τις προτάσεις λύσεων που υπήρξαν και τη συνέχεια της διαδικασίας για την λύση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς αν υπάρχει αισιοδοξία ως προς την επίτευξη λύσης σύντομα ο κ. Κοτζιάς είπε: «Νομίζω ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο στον οποίο πρέπει να παλέψουμε για να παραμείνει. Προφήτης ουδείς».

Ερωτηθείς για την επικείμενη 2η τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ, Αλβανίας που είχε προγραμματιστεί για τις 21-22 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι τόσο στη Βουλγαρία, όπου ηττήθηκε η παρούσα κυβέρνηση, όσο και οι εκλογές στα Σκόπια στις 11 Δεκεμβρίου, ώθησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, που συνάντησε στο Συμβούλιο, όπως και τον κ. Μπουσάτι, με τον οποίο είχε συνομιλία στην έδρα της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο, να συναποφασίσουν να αναβληθεί για μετά τις εκλογές της πΓΔΜ.


Πηγή