Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κουτσούκος: Η οπισθοδρόμηση της οικονομίας κατέστησε το χρέος μη εξυπηρετούμενο

«Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει το κόστος που σώρευσε σε βάρος του λαού μας αυτή η πολιτική» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιωάννης Κουτσούκος.

Υπογράμμισε ότι το κόστος είναι μεγάλο για να επιστρέψουμε τελικά εκεί που ήμασταν το 2014. Είπε ακόμη ότι η οπισθοδρόμηση της οικονομίας κατέστησε το χρέος μη εξυπηρετούμενο και μη βιώσιμο. Ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι το φάντασμα του κόφτη πλανιέται πάνω από την κυβέρνηση και την αναγκάζει να παίρνει επαχθή μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο γενικός εισηγητής αναφέρθηκε στην υστέρηση εσόδων του 2016 από αποκρατικοποιήσεις και την απόκλιση των δημοσιονομικών μέτρων και των δημοσιονομικών δαπανών. «Το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016 δεν έχει σχέση ούτε με την ανάπτυξη, ούτε με την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά με την άμεση και έμμεση φορολογία, την περικοπή των συντάξεων» είπε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να αναρωτηθεί πόσο αριστερή είναι μια τέτοια πολιτική.

Για τα δημοσιονομικά μέτρα του 2017 είπε πως το συντριπτικό μέρος αφορά τα έσοδα από αύξηση έμμεσων φόρων και καινούριους φόρους που θα τους πληρώσει το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, και δεν θα τους πληρώσουν ούτε οι βιομήχανοι ούτε οι εφοπλιστές. Αναφέρθηκε επίσης στις περικοπές κοινωνικών δαπανών που θα φέρουν νέες απώλειες για συντάξεις, για να υπογραμμίσει ότι αυτό είναι το αποτύπωμα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.

Ο κ. Κουτσούκος κατήγγειλε ότι επιδεινώνεται η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων και πρόσθεσε: «ο προϋπολογισμός συνίσταται σε μια συντηρητική διαχείριση με συνέχιση της λιτότητας, σκληρή δημοσιονομική διαχείριση και αδιέξοδα, αυτή η πολιτική δεν είναι αριστερή».

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι με τις αμφιθυμίες της δεν μπορεί να πείσει τους επενδυτές για επενδύσεις ενώ υπογράμμισε ότι συζητάμε προϋπολογισμό χωρίς να γνωρίζουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αυτό το γεγονός καλλιεργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας ένα κλίμα «στενή διαχείριση και βλέπουμε».

«Αυτό το ζοφερό τοπίο με την επαναφορά στο τραπέζι ζητημάτων που είχαν αποκλειστεί όπως αυτό του υποκατώτου μισθού, των ομαδικών απολύσεων και του lock out είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ερήμου του κυρίου Τσίπρα» είπε και υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση όταν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.


Πηγή