Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Κουτσούμπας για φάρμακα: Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, καμία νέα αύξηση τιμών

«Αν ένα πράγμα αποδείχθηκε όλο αυτό το διάστημα είναι ότι ανάμεσα στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων και των φαρμακοβιομηχάνων, από τη μια μεριά και στα συμφέροντα του ελληνικού λαού από την άλλη υπάρχει άβυσσος», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή.

Στην επερώτηση που κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στη φαρμακευτική περίθαλψή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε, «Η πραγματικότητα είναι πως όσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα, όσο οι φαρμακοβιομήχανοι ιδιοποιούνται την κοινωνική εργασία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στην έρευνα και στην παραγωγή, όσο κριτήριο είναι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ομίλων και όχι οι ανάγκες του λαού, τότε τα άδεια ράφια των φαρμακείων θα εναλλάσσονται με τα λίγο πιο γεμάτα που όμως θα τα χρυσοπληρώνει πάλι ο ίδιος ο λαός».

«Το λιγότερο που μπορεί να γίνει στο ζήτημα του φαρμάκου είναι να απαγορευθούν όλες οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Να μη γίνει καμία νέα αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας και επιμένουμε σε αυτό γιατί το κρίσιμο ζήτημα είναι να υπάρχει δωρεάν φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή την ώρα που το χρειάζεται», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Κουτσούμπας: Ενα άθλιο σύστημα υγείας για τον λαό

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους έχουν διαμορφώσει «αυτό το άθλιο σύστημα υγείας για τον λαό» ενώ όταν λένε ότι το έφτιαξαν “σύγχρονο και εύρωστο” προφανώς εννοούν “σύγχρονο και εύρωστο” για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται στον ελληνικό λαό, σε όλους αυτούς που παράγουν τεράστιο πλούτο με τη μορφή της επιστημονικής γνώσης, των τεχνολογικών επιτευγμάτων, της εκπαίδευσης ενός σχετικά πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, και επισημαίνει ότι φαίνονται οι μεγάλες δυνατότητες, «όμως αυτές όλο και πιο δύσκολα, όλο και λιγότερο πλέον αξιοποιούνται για τις ανάγκες της σύγχρονης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Κουτσούμπας για τη σχολική στέγη: Το ΚΚΕ έχει στο επίκεντρο μια κοινωνία που «θα έχει στο νου της το παιδί»

Κουτσούμπας για διενέργεια πλειστηριασμών από funds: Αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα, ψηφίστε την τροπολογία του ΚΚΕ

Όπως εξήγησε, «όταν κάποιος επιχειρήσει να κλείσει ένα ραντεβού για ιατρική εξέταση, χειρουργείο, θεραπεία, στις δημόσιες μονάδες υγείας, ξέρουμε τι Γολγοθά τραβάει, ενώ όταν μετά βγαίνει ο λογαριασμός για να πληρώσει τα απαιτούμενα φάρμακα αποκαλύπτονται όλες οι φούσκες της κυβέρνησης της ΝΔ περί δήθεν αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας».

Υπογράμμισε ότι η περίοδος της πανδημίας έφερε με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια «τα σαθρά υλικά κατασκευής του λεγόμενου Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο κατέρρευσε και αποδείχθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει τις λαϊκές ανάγκες».

Κουτσούμπας για έκθεση ΟΟΣΑ

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι η τελευταία Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μητρώου Ανισοτήτων του ΟΟΣΑ «ξευτιλίζει την πολιτική τής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αφού χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει οργανωμένη στρατηγική προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, ότι δεν διαθέτει, επίσης, επαρκή αριθμό επαγγελματιών σε ειδικότητες στον τομέα της Ογκολογίας, ότι η δυναμικότητα υπηρεσιών ακτινοθεραπείας είναι χαμηλή και άλλα πολλά».

Επικαλούμενος και άλλη διαπίστωση της ίδιας Έκθεσης, υπενθύμισε ότι την περίοδο της πανδημίας «το σύστημα υγείας μετατράπηκε σε σύστημα “της μιας νόσου” κλείνοντας την πόρτα στους ασθενείς άλλων παθήσεων».

«Η αιτία όλων αυτών όμως, έχει ονοματεπώνυμο. Λέγεται καπιταλιστικό σύστημα, υγεία – εμπόρευμα, “κόστος – όφελος”, “ενιαίο και ελάχιστο επίπεδο παροχών για όλους”, “αύξηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών των ασθενών”, “μείωση των κρατικών δαπανών”, κ.λπ., κ.λπ. Με τα ίδια σαθρά υλικά, οικοδομείτε το “νέο ΕΣΥ”. Με μέτρα που δοκιμάστηκαν στην εφαρμογή τους την περίοδο της πανδημίας από την κυβέρνησή σας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα που διαρκώς εξαγγέλλει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, καθώς, αφενός ένα σημαντικό μέρος τους έχει μπει σε εφαρμογή από τα προηγούμενα χρόνια αφετέρου αποτελούν «μέτρα που έχουν σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πριν, αποτελούν κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ, είναι μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο, διότι αποτελούν προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των διαφόρων ομίλων».

«Βέβαια, την κατεύθυνση αυτών των μέτρων τη γνωρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή συμφωνεί, πρότεινε και υπουργό “κοινής αποδοχής. “Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο”. Άλλωστε, το σύνολο των σχεδίων νόμων που έφερε η ΝΔ για την υγεία και τα φάρμακα ήταν τροπολογίες των νόμων που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση, που και αυτός τροποποιούσε τους προηγούμενους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μάλλον εδώ βρίσκει εφαρμογή, αυτό που όλοι σας, λέτε: “Το κράτος έχει συνέχεια”, επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία, με τα οποία «η κάθε κυβέρνηση βάζει τη δική της μαύρη πινελιά, συνεχίζοντας και επεκτείνοντας το αντιλαϊκό έργο που δεν είχε προλάβει να εφαρμόσει η προηγούμενη».

Όπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ με τα πρόσφατα μέτρα προβάλλει «τη “συμπληρωματική” αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα της υγείας με θεσμοθετημένο τρόπο, όπως είναι οι συμβάσεις των δημόσιων νοσοκομείων για αξιοποίηση υποδομών του ιδιωτικού τομέα, π.χ. για να μειωθούν τα ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία».

«Δηλαδή, ξανά πριμοδοτείτε τον ιδιωτικό τομέα με ζεστό χρήμα, αντί να εφαρμόσετε μέτρα που έχουν προτείνει εδώ και χρόνια οι υγειονομικοί και τα σωματεία τους», εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως «το έδαφος στρώθηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν άνοιξε τα κλειστά δημόσια νοσοκομεία, αλλά ακολούθησε πολιτική διατήρησης του μειωμένου προσωπικού και των ανεπαρκών δημόσιων υποδομών και εξοπλισμού».

«Αυτό, βεβαίως, κύριοι της ΝΔ, δεν σας απαλλάσσει καθόλου από τις ευθύνες σας», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «υλοποιεί τώρα τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία -που βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” να καταργήσει- δίνοντας μια πιο “φτηνή” λύση σε σχέση με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα».

Όπως τόνισε, «έχουμε μια επέκταση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων νοσοκομείων, η οποία ανταποκρίνεται στην πολιτική της ΝΔ, αλλά και των υπολοίπων, για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως “αυτοτροφοδοτούμενων οικονομικών μονάδων”. Δηλαδή, να πουλάνε τις εργασίες τους για να έχουν έσοδα, για να είναι “βιώσιμα”, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτό το μέτρο της κυβέρνησης της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν “βγήκε στα κάγκελα”», καθώς «έχει πλήρως την αντίληψη της υγείας ως “κόστος” για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, όπου η αύξηση των πληρωμών των ασθενών για τις ανάγκες της υγείας τους είναι προδιαγεγραμμένη».

Ακόμη, επεσήμανε ότι τα διάφορα «pass» που εφηύρε η κυβέρνηση της ΝΔ και στον χώρο της υγείας «στην ουσία δεν απηχούν τίποτα παραπάνω από τον περιορισμό της κρατικής ευθύνης στο ελάχιστο και στην αποθέωση της “ατομικής ευθύνης” για σοβαρά προβλήματα της υγείας του πληθυσμού» και στηλίτευσε την έλλειψη ανεπτυγμένου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, «το οποίο πρέπει να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις εργασίες πρόληψης, είτε στις υποδομές του είτε με τις κινητές του μονάδες, εκεί και γι’ αυτούς που απαιτείται».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν βάλει το χέρι τους στη δημιουργία ενός σάπιου και επικίνδυνου για τον λαό συστήματος υγείας και πρόσθεσε: «Ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να δώσετε λύσεις στα λαϊκά προβλήματα της υγείας και του φαρμάκου, γιατί είστε δεσμευμένοι με τα εχθρικά για τον λαό συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

«Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτε απολύτως από σας. Ο ίδιος πρέπει να δώσει λύση με την οργάνωση, με τον αγώνα του. Με όσο γίνεται, επίσης, πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές. Το ΚΚΕ έχει δώσει εξετάσεις με επιτυχία στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη που η σύγχρονη και δωρεάν λαϊκή υγεία θα είναι ένα καθολικό δικαίωμα», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας.


Πηγή