Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Κουτσούμπας: Κομμένο και ραμμένο το νομοσχέδιο σε ένα πανεπιστήμιο που όλα θα πωλούνται και όλα θα αγοράζονται

Αιχμές κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, περιείχε η τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για την Παιδεία και τα πανεπιστήμια.

Αρχικά, ο κ. Κουτσούμπας θέλησε να αναφερθεί στην επίθεση στα γραφεία του Real FM και της εφημερίδας Real News. «Είναι απολύτως καταδικαστέα και αποτρόπαιη αυτή η πράξη και στρέφεται κυρίως ενάντια στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και γι’ αυτό έχουν την αμέριστη αλληλεγγύη μας», ανέφερε.

«Ξεκινώντας την παρέμβασή μου στη σημερινή συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο θέλω καταρχάς να καταγγείλω το γεγονός ότι με το άρθρο 296 και εντελώς αιφνιδιαστικά, βάζετε τα πανεπιστημιακά δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, στο πιάτο επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για δάση μοναδικής φυσικής ομορφιάς, για τα οποία, εδώ και χρόνια, “τρέχουν τα σάλια” των επενδυτών, που τα βλέπουν ως “φιλέτα”. Σταματήστε το έγκλημα εδώ και τώρα! Αποσύρετε το κατάπτυστο άρθρο, μαζί με άλλα βεβαίως που θα πω παρακάτω», συνέχισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Βουλή: Με εντάσεις και ένσταση αντισυνταγματικότητας η συζήτηση για τα ΑΕΙ, στη σκιά της επίθεσης Βερναρδάκη στην Κεραμέως

Μητσοτάκης: Θα έρθει να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Τσίπρας; -Εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής οι αθλιότητες Βερναρδάκη

Στη συνέχεια και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια, ανέφερε: «Θα ήταν πραγματική έκπληξη, εάν φέρνατε τον νόμο προς συζήτηση με ανοιχτά πανεπιστήμια, για να μπορούν οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, οι εργαζόμενοι, να συζητήσουν ουσιαστικά, ελεύθερα, μαζικά, πάνω στις προβλέψεις του νόμου. Πήρατε κι εσείς μαθήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κι αυτός έφερνε νόμους για την παιδεία, ή κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα ή στις 2 Αυγούστου».

Μάλιστα, πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ότι «εσείς που κόπτεστε τόσο πολύ για την αριστεία, αποκλείσατε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων -ανάμεσα σε άλλους συλλόγους- τους φοιτητικούς Συλλόγους της Ιατρικής που πρότεινε το ΚΚΕ. Δηλαδή τους νέους που αύριο θα κληθούν να στηρίξουν την υγεία του λαού μας. Τους νέους που όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι “οι πρώτοι των πρώτων”, αφού γράφουν άριστα, για 18,19,20 στις Πανελλήνιες!».

«Δεν θέλετε να ακούσετε από αυτά τα άριστα παιδιά την άποψή τους για το νομοσχέδιό σας. Αυτά τα παιδιά δεν τα θέλετε. Όπως δεν θέλετε και τη γνώμη των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, που δημόσια σας έχουν καλέσει να αποσύρετε το σχέδιο νόμου και κάνετε τους κουφούς. Τι θέλετε; Μήπως τους περίφημους “επιχειρηματικούς αγγέλους”, τους “business angels”, όπως τους αποκαλείτε, στο άρθρο 222;», διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας, επισήμανε: «Μήπως μπερδευτήκατε λιγάκι από άλλο κεφάλαιο του νόμου, που αφορά την εκκλησία και μιλάτε για αγγέλους; Ή μήπως έχετε τόσο απογειώσει την “επιχειρηματικότητα”, ώστε να την θεοποιείτε κιόλας; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Βέβαια, θα ήταν όντως έκπληξη αν δεν ντύνατε με ψέματα την προσπάθειά σας να δώσετε τη χαριστική βολή στα πτυχία των πανεπιστημίων! Γιατί αυτό κάνετε και θα σας το αποδείξουμε».

Κουτσούμπας: Στηρίζεστε σε κάτι δημοσκοπήσεις που πιο πολύ μοιάζουν με εκθέσεις ιδεών της κακιάς συμφοράς

«Δεν ντρέπεστε να φτάνετε στο σημείο να παρουσιάζετε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, ωσάν να είναι κάποια λαϊκή απαίτηση; Στηρίζεστε σε κάτι δημοσκοπήσεις που πιο πολύ μοιάζουν με εκθέσεις ιδεών της κακιάς συμφοράς που θα έπαιρναν κάτω από τη βάση ή, στην καλύτερη περίπτωση, μοιάζουν με εκείνες τις γελοίες ερωτήσεις που κάνουν σε καλλιστεία κυρίως στην Αμερική με την SOS και “ασφαλή” απάντηση να είναι η “παγκόσμια ειρήνη”, την οποία ποθούν όλες οι διαγωνιζόμενες, ακόμα κι όταν έχουν σπόνσορες εμπόρους πολεμικών όπλων. 1300 νοικοκυριά -λέτε- απάντησαν στο αν θέλουν να υπάρχουν κέντρα ψυχολογικής στήριξης για φοιτητές και πανεπιστημιακούς!

»Αλήθεια; Αυτή είναι η ουσία του νόμου; Τον φέρατε για να φτιάξετε κάποια κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης στα πανεπιστήμια; Σε λίγο θα φτάσετε να ρωτάτε αν συμφωνεί ο λαός μας οι αόμματοι να βρούνε το φως τους. Είναι δυνατόν; Μα αυτά, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, είναι αυτονόητα πράγματα. Γιατί δεν κάνετε μια δημοσκόπηση για τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τα πανεπιστήμια; Γιατί δεν ρωτάτε, για παράδειγμα, τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, τους πανεπιστημιακούς, τους εργαζόμενους μέσα στα πανεπιστήμια, το λαό μας, που κάνει θυσίες για να σπουδάσει τα παιδιά του, τα εξής απλά πάνω – κάτω:

  • “Θέλετε το παιδί σας να πάρει ένα πτυχίο-«σούπα», χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα;”
  • “Θέλετε να απελευθερωθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και να πληρώσετε ένα σκασμό λεφτά;”
  • “Θέλετε το κράτος να συνεχίζει να μειώνει τη χρηματοδότηση για τις φοιτητικές ανάγκες για να επιδοτεί αβέρτα εφοπλιστές ή να ξοδεύει 4 δισ. στο ΝΑΤΟ;”
  • “Θέλετε να πληρώνετε νοίκια στις εστίες;”
  • “Θέλετε να διοικείται το πανεπιστήμιο από managers που θα κοιτάνε τους φοιτητές στην τσέπη;”
  • “Μήπως θεωρείτε περισσότερο ότι σας κοροϊδεύουν για τα κέντρα ψυχολογικής στήριξης που εξαγγέλλονται, όταν για παράδειγμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υπάρχει μόλις 1 ψυχολόγος για 10.000 φοιτητές;”
  • “Θέλετε οι φοιτητές να μην έχουν κανένα δικαίωμα στη διεκδίκηση και να ενισχυθούν οι πελατειακές σχέσεις στην εκλογή των εκπροσώπων τους;”

Αφήστε λοιπόν τα μεγάλα λόγια, τις μεγάλες κουβέντες, τα ψέματα. Αυτά και άλλα σχετικά, φέρνει το νομοσχέδιό σας, που είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρυσμα. Σε ένα πανεπιστήμιο που όλα θα πωλούνται και όλα θα αγοράζονται», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε δε: «Και σε αυτό πάλι, παίρνετε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς, δεν φέρατε γενίκευση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά; Εσείς, δεν φέρατε ρύθμιση για αναγνώριση πτυχίων κολεγίων; Εσείς δεν ιδρύσατε το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα; Εσείς, μόλις πρόσφατα, δια στόματος κ. Τσίπρα, δεν είπατε ότι δεν έχει σημασία αν το πτυχίο έχει αντίκρυσμα στην εργασία; Μιλάτε σοβαρά; Αν δεν είναι αυτό βούτυρο στο ψωμί της εργασιακής ζούγκλας, των μεγάλων επιχειρηματιών, τότε τι είναι;».

«Χιλιάδες φοιτητές των καθηγητικών σχολών, δεν θα έχουν παιδαγωγική επάρκεια»

«Τελικά θα βάλετε και εδώ εισοδηματικά κριτήρια… Μετά το power pass και το fuel pass θα έχουμε και τα book pass; Δεν καταλάβατε καλά κύριοι της κυβέρνησης! Ο λαός μας τα έχει πληρώσει ήδη ακριβά τα πανεπιστημιακά συγγράμματα! Πάρτε το πίσω τώρα αυτό το κατάπτυστο άρθρο. Αλλά τι λέω; Αφού, αυτοί είστε!», είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Συνεχίζοντας, είπε: «Και μας μιλάτε μάλιστα για παθογένειες των ελληνικών πανεπιστημίων! Και δεν μιλάτε πρώτα απ’ όλα για τις δικές σας παθογένειες. Μήπως, αλήθεια θέλετε να μιλήσουμε για παθογένειες και για προβλήματα;. Δεν καταλάβατε καλά κύριοι της κυβέρνησης κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ που έχετε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου! Από πού κι ως πού κυριολεκτικά χιλιάδες φοιτητές των καθηγητικών σχολών, δεν θα έχουν παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο; Γιατί αυτό φέρνετε με το κατάπτυστο άρθρο 99».

«Είστε τελείως απαράδεκτοι. Και σας πληροφορούμε ότι δεν πρόκειται να περάσει αυτό. Έφαγε τα μούτρα της και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό. Αλλά μυαλό δεν βάζετε. Κυριολεκτικά, το εννοούμε. Σταματήστε να τρώτε παντεσπάνι σαν άλλες Μαρίες Αντουανέττες -μεταφορικά μιλάμε, μην εξεγείρεστε- με τους διάφορους συνδαιτυμόνες σας. Τους ανθρώπους των μεγάλων επιχειρήσεων εννοούμε, που θέλετε να τους βάλετε ακόμα πιο βαθιά στα Πανεπιστήμια και μάλιστα τούς προικίζετε και με ένα εκατομμύριο τον χρόνο, τον καθέναν! Δηλαδή, ο λαός μας θα πληρώνει 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να πληρώνονται τα golden boys για να διοικούν τα Πανεπιστήμια σαν επιχείρηση, να αντιμετωπίζουν και να βλέπουν, τις νέες και τους νέους της χώρας μας, σαν πελάτες! Έλεος! Αυτές είναι οι προτεραιότητές σας», επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Ο φοιτητής, που είναι και εστιακός και ξέρει σαν τα δάχτυλα του χεριού του τους χώρους του πανεπιστημίου -κατειλημμένους, ελεύθερους και κλειδωμένους- δεν έχει πρόβλημα με τα “στέκια των φοιτητικών συλλόγων”. Έχει πρόβλημα με το internet που δεν δουλεύει και δεν μπορεί να κάνει την εργασία του. Έχει πρόβλημα με την ποιότητα του φαγητού στο εστιατόριο και με τα λεφτά που δεν του φθάνουν να φάει έξω. Έχει πρόβλημα με τα χωρίς συντήρηση κτίρια που καταρρέουν και τους σοβάδες που κρέμονται πάνω από το κρεβάτι του», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας.

Και πρόσθεσε: «Αν πάλι είναι υποψήφιος διδάκτορας, δεν τον καθηλώνουν ούτε τον εμποδίζουν οι Συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις. Τον καθηλώνει το χαρτζιλίκι της υποτροφίας και ιδρώνει στη σκέψη τού τι θα κάνει μετά. Μέχρι πότε θα μένει με τους δικούς του, 30 χρόνων έφτασε, μήπως να τα παρατήσει και να βρει δουλειά με το βασικό πτυχίο; (Να μην τον λένε και τεμπέλη, όπως οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης, με τα διάφορα “δομημένα βιογραφικά”)! Δίνει καμιά απάντηση σε αυτά ο νόμος πλαίσιο; Όχι και πάλι όχι. Πέρα βρέχει για σάς».

Ακόμη, σημείωσε ότι «μας μιλάτε υποκριτικά για ελευθερία, για εσωτερικά Erasmus, και την ίδια στιγμή οι φοιτητές 94 τμημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων -δηλαδή το 25% του συνόλου- δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα! Για ποια ευελιξία και ελευθερία επιλογών μιλάτε, όταν δεν μπορείτε ούτε τις μετεγγραφές μεταξύ ομώνυμων τμημάτων να διασφαλίσετε; Αν αυτό δεν είναι εγκλωβισμός των φοιτητών, που τόσο στενοχωρεί την Υπουργό, τότε τι είναι;

Και για να έχουμε καλό ερώτημα: Ποιος θα καλύψει το κόστος για να μπορέσει ένας φοιτητής να σπουδάσει για ένα εξάμηνο σε άλλη πόλη; Με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατά 20% την τελευταία μόνο πενταετία, τις φοιτητικές εστίες να μην επαρκούν; Μήπως ήρθε η ώρα να διπλασιαστεί το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στα 2.000 ευρώ και να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του, μαζί με την έναρξη νέου προγράμματος για την ανέγερση φοιτητικών εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια;».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «ο λαός μας και οι φοιτητές έχουν χορτάσει από “νοικοκύρεμα των πανεπιστημίων”! Έχετε μετατρέψει τις νέες και τους νέους σε πειραματόζωα. Μπαίνουν σε ένα τμήμα και βγαίνουν από άλλο. Αυτό δεν είναι νοικοκύρεμα του ακαδημαϊκού χάρτη. Με το ίδιο επιχείρημα, από το 2011 και την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, μέχρι το 2018 και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χιλιάδες φοιτητές είδαν τις σπουδές και τα πτυχία τους να μένουν “στον αέρα”!

Όσο, για το πιο σύντομο ανέκδοτο, αυτό της αντιμετώπισης της διαπλοκής, υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι αυτή δεν διαμορφώνεται μόνο στο έδαφος της οικογενειοκρατίας. Γύρω από τις δομές της επιχειρηματικής δράσης αναπτύσσεται ένα πολυπλόκαμο σύστημα με σχέσεις πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης και τροφοδότησης επιχειρηματιών και διδασκόντων. Αυτό είναι που τελικά οδηγεί και σε αλλοτρίωση συνειδήσεων, για να υποστηρίζουν, συντηρούν και γιγαντώνουν την επιχειρηματικότητα!».

Κουτσούμπας σε Κεραμέως: Δεν παρακολουθούσε -Έπαιζε με το κινητό της, ή μιλούσε με το τηλέφωνο

Τέλος, σε απάντηση του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ στην παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, μετά την ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Επειδή συνεχώς προκαλεί η κυρία υπουργός, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια, λες και έχει το μαγνητοφωνάκι στην τσέπη και το βάζει στο στόμα και τα λέει, φαντάζομαι και ο ελληνικός λαός και εδώ μέσα η Βουλή την άκουσε και πώς μιλάει κάθε φορά, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια. Αυτά που έλεγε στις επιτροπές, αυτά που είπε στην εισήγησή της, αυτά που κάνει στις διάφορες παρεμβάσεις της. Απάντηση υπάρχει! Τουλάχιστον η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Πριν με άκουσαν όλοι και είπα συγκεκριμένα πράγματα, γι’ αυτά που επανέλαβε δήθεν ως ερωτήματα.

Οι πανεπιστημιακοί, οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν δώσει προτάσεις δημόσια για το πώς θέλουν να διοικούνται, για το πώς θέλουν να εκλέγονται, πώς θέλουν να διοικούνται τα πανεπιστήμια και λοιπά και λοιπά και για όλο το νόμο πλαίσιο και γι’ αυτά τα κατάπτυστα άρθρα τα οποία τα ανέλυσα. Αλλά δεν παρακολουθούσε. Έπαιζε με το κινητό της, ή μιλούσε με το τηλέφωνο, ή με τον συνάδελφό της. Αυτά θέλω να πω και δεν μου χρειάζεται απάντηση».


Πηγή