Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κωνσταντίνος Φίλης: «Η Τουρκία έχει τα κλειδιά του μεταναστευτικού» -Τι απάντησε ο Μηταράκης στο παραλήρημα Σοϊλού [βίντεο] | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική των ευθείων προκλήσεων κατά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή το μεταναστευτικό.

Τελευταίο «χτύπημα» ήταν αυτό από τον υπουργό Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος με δηλώσεις του επιτέθηκε κατά της Frontex, της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τα όσα είπε προκάλεσαν την αντίδραση του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Φίλης: «Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό -η Frontex δεν κάνει τα στραβά μάτια»

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την προσφιλή τακτική των Τούρκων, λέγοντας ότι «η Τουρκία κρατάει τα κλειδιά του μεταναστευτικού. Και ανάλογα τη συγκυρία εργαλειοποιεί το ζήτημα είτε επί του πεδίου, είτε με δηλώσεις και απειλές».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «αυτήν τη φορά εξέφρασαν την ενόχλησή τους για τη Frontex, γιατί θα την ήθελαν σε ρόλο παθητικού παρατηρητή στο Αιγαίο. Μετά από τα γεγονότα στον Έβρο, όμως, η Frontex δεν κάνει τα στραβά μάτια και συνδράμει ουσιαστικά την Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτού, οι δουλέμποροι παρακάμπτουν την Ελλάδα και κατευθύνονται στην Ιταλία. Κάτι που αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρώμη».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «η Τουρκία προσπαθεί να αντιστρέψει όσα ορθά της καταμαρτυρούν, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρεώνοντας στην Ελλάδα απάνθρωπες συμπεριφορές. Εμφανίζει έτσι μια ευρωπαϊκή χώρα να περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο και να πνίγει ανθρώπους. Το μεταναστευτικό ζήτημα παραμένει πολιτικά ευαίσθητο για την ΕΕ και αυτό είναι ακριβώς που θέλει να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα.

»Χθες, προσπάθησε να διχάσει τους Ευρωπαίους, απευθυνόμενοι σε όσους -κι δεν είναι λίγοι- υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών και θεωρούν ότι πρέπει να τους υποδεχόμαστε σε μαζικούς αριθμούς και ακανόνιστα. Ωστόσο, κάθε φορά που οι Τούρκοι απειλούν, υπενθυμίζουν στους Ευρωπαίους τις ευθύνες της ίδιας της Τουρκίας».

Ο Σοϊλού προκάλεσε ξανά -Τα έβαλε με Ελλάδα, ΕΕ και Frontex

Νωρίτερα, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε ότι η Frontex πρέπει να καταργηθεί και τη χαρακτήρισε «μαύρο θεσμό του αιώνα μας». Ακόμη, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί ένα μάθημα στον οργανισμό, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ακόμη, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στη Σύσκεψη Αξιολόγησης του 2021 στη Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος, είπε ότι η χώρα του είναι το απομεινάρι της τελευταίας πραγματικής και κλασικής αυτοκρατορίας που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σοϊλού, «το πιο σημαντικό ζήτημα φυσικά είναι η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ και τα pushback που γίνονται εδώ, ειδικά από την Ελλάδα, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Είπε ακόμη ότι πέρσι καταγράφηκαν δύο θάνατοι και τρεις περιπτώσεις εξαφάνισης λόγω των επαναπροωθήσεων και πρόσθεσε ότι οκτώ θάνατοι οφείλονται σε αυτήν την αιτία, το 2021.

Απάντηση Μηταράκη σε Σοϊλού: «Προστασία των συνόρων κόντρα σε εκβιαστικές απαιτήσεις»

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σχολίασε τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας τόσο για τη Frontex και τον ρόλο της όσο και για τις κατηγορίες σχετικά με τα pushback.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης της μεταναστευτικής κρίσης και εμφανώς η προστασία των συνόρων καθιστά την Ευρώπη ισχυρή απέναντι σε εκβιαστικές απαιτήσεις. Αυτή είναι η αποστολή της Frontex, αυτή είναι η κυριαρχική ευθύνη της χώρας μας», σχολίασε ο κ. Μηταράκης.

Και συνέχισε: «Προστατεύουμε τα σύνορα μας με αποφασιστικότητα και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Θα έπρεπε, βέβαια, η Τουρκία, εφαρμόζοντας την Κοινή Δήλωση, να είχε προλάβει -ως οφείλει- τις παράνομες αναχωρήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα είχε προλάβει και τα πρόσφατα θανατηφόρα ναυάγια. Κάθε βάρκα που δεν ξεκινά, σώζει ζωές και βοηθά στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών».

Νωρίτερα, ο κ. Μηταράκης έστειλε το μήνυμά του για το νέο έτος, κάνοντας μάλιστα και τον απολογισμό της χώρας σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, «το 2021 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για το μεταναστευτικό. Η σταθερή και διατηρήσιμη μείωση των ροών, η ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών μας και της ηπειρωτικής Ελλάδας, η ολοκλήρωση των πρώτων κλειστών ελεγχόμενων δομών του εθνικού συστήματος υποδοχής, ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης είναι μερικά μόνο από τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής ανάκτησης του ελέγχου που εφαρμόζουμε.

»Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και κερδίζουμε το στοίχημα της εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες. Η Σάμος, η Κως και η Λέρος γύρισαν οριστικά σελίδα. Με το νέο χρόνο το ίδιο θα κάνουν η Λέσβος και η Χίος, με τα διαμερίσματα σε αυτά τα νησιά να έχουν ήδη κλείσει από τέλη Νοεμβρίου. Φυλάσσουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας με σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, και διαθέτουμε πλέον ισχυρή φωνή στα διεθνή fora».


Πηγή