Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Λύνει τη σιωπή της η γυναίκα στο επίκεντρο της «πολιτικής βόμβας» στον Καναδά

Λύνει τη σιωπή της η γυναίκα στο επίκεντρο της «πολιτικής βόμβας» στον Καναδά

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στον Καναδά, μετά την παραίτηση του στενού συνεργάτη του Τζάστιν Τριντό Τζέραλντ Μπατς και την υποβάθμιση, που έγινε παραίτηση, της υπουργού Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ.

Η πρώην υπουργός, το πρόσωπο στο επίκεντρο του σκανδάλου το οποίο προκάλεσαν οι καταγγελίες περί απόπειρας επηρεασμού του έργου της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, ανήγγειλε την Τρίτη ότι θα σπάσει τη σιωπή της, την ώρα που η ομάδα του Τριντό πασχίζει να εξουδετερώσει την «πολιτική βόμβα», τη σοβαρότερη κρίση της πολιτικής σταδιοδρομίας του Καναδού πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση των Φιλελεύθερων έχει βρεθεί σε θέση άμυνας αφότου η εφημερίδα Globe & Mail αποκάλυψε, στις 7 Φεβρουαρίου, ότι στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου πίεζαν την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει προκειμένου ο κατασκευαστικός όμιλος SNC-Lavalin να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο και να αποφύγει μια μακρά, δυνητικά καταστροφική γι’ αυτόν, δίκη με την κατηγορία της δωροδοκίας λίβυων αξιωματούχων την εποχή του Μουάμαρ Καντάφι στην εξουσία. Ο όμιλος έχει αποφύγει ως τώρα να σχολιάσει την υπόθεση.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ «αψήφησε» την απαίτηση του γραφείου του πρωθυπουργού, κάτι το οποίο της στοίχισε τη θέση της: στα μέσα Ιανουαρίου υποβιβάστηκε σε υπουργό Υποθέσεων των Βετεράνων, σε έναν μίνι-ανασχηματισμό. Και την περασμένη Τρίτη παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Τριντό. Μέχρι σήμερα, δεν έχει μιλήσει δημόσια για την υπόθεση.

Η επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει ποια πρόσωπα θα καλέσει να καταθέσει για την υπόθεση. Η βουλευτής των Φιλελευθέρων Ίκρα Κάλιντ ανέφερε μέσω Twitter πως θα καλέσει την Ουίλσον-Ρέιμπουλντ να προσέλθει. «Σέβομαι την επιτροπή Δικαιοσύνης και θα πάω να καταθέσω» διαβεβαίωσε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC, διευκρινίζοντας πως συζητά ακόμα με δικηγόρους τι μπορεί να αποκαλύψει και σε ποιο βαθμό.

Η ημερομηνία που θα πάει να καταθέσει η πρώην υπουργός δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής ακόμη και αύριο Πέμπτη.

Η ίδια επιτροπή, στην οποία οι Φιλελεύθεροι έχουν την πλειοψηφία, αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην την καλέσει, πράγμα που κατήγγειλε η αντιπολίτευση, βλέποντας απόπειρα συγκάλυψης.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ συναντήθηκε, κάτι μάλλον απροσδόκητο και ασυνήθιστο, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με μέλη της κυβέρνησης χθες.

Ο Τζέραλντ Μπατς, προσωπικός γραμματέας του πρωθυπουργού, το δεξί χέρι και ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Τριντό, για πολλούς αναλυτές ένας από τους αρχιτέκτονες της μάλλον απροσδόκητης νίκης του ηγέτη των Φιλελεύθερων το 2015, παραιτήθηκε τη Δευτέρα για να υπερασπιστεί «την υπόληψή του», διαψεύδοντας κατηγορηματικά πως ασκήθηκαν πιέσεις στην πρώην υπουργό Δικαιοσύνης. Αναδεικνύοντας τις διαστάσεις του σκανδάλου, νέα δημοσκόπηση δείχνει το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Τριντό πίσω από τους αντιπάλους του στην πρόθεση ψήφου, ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τώρα διατηρούσαν έστω ισχνό προβάδισμα.

Η ηγεσία της μείζονος αντιπολίτευσης απαιτεί να διενεργηθεί έρευνα για την υπόθεση. Ο Άντριου Σιρ, ηγέτης των Συντηρητικών, δήλωσε στη Βουλή ότι η παραίτηση του Μπατς δεν επιλύει απολύτως τίποτα. «Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο πολιτικό σκάνδαλο. Έχουμε κάτι πιο βαρύ εδώ. Αν διαπράχθηκε έγκλημα, οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν» επέμεινε ο Σιρ, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρξε παρακώλυση της δικαιοσύνης. Δημοσκόπηση των Ipsos-Reid που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Global News μετά την παραίτηση της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ υποδεικνύει ότι το ποσοστό των Φιλελεύθερων υποχώρησε τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση τον Δεκέμβριο, στο 34%, ενώ οι Συντηρητικοί αντίθετα αύξησαν το δικούς τους ποσοστό κατά δύο μονάδες, στο 36%. Κατ’ αυτή τη δημοσκόπηση αν διεξάγονταν εκλογές σήμερα, κανένα κόμμα δεν θα διέθετε αριθμό βουλευτών ικανό να του εξασφαλίσει αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή