Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Μάλι: Δημοσιογράφος εξαφανίστηκε αφού οργάνωσε συνέντευξη Τύπου για να ζητήσει την αποφυλάκιση συναδέλφου του

Ένας δημοσιογράφος στο Μάλι εξαφανίστηκε την Πέμπτη (6/4), αφού προηγουμένως συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου με αίτημα την απελευθέρωση ενός συναδέλφου του.

Την εξαφάνιση του δημοσιογράφου από το Μάλι ανακοίνωσε την Παρασκευή 7 Απριλίου το επαγγελματικό συνδικάτο του και η συλλογικότητα στην οποία ανήκε.

Η Συλλογικότητα για την Ανάπτυξη της Δημοκρατίας (CDR) ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι «δεν έχει καμία είδηση για τον διοικητικό γραμματέα της» από τις 8 το βράδυ της 6ης Απριλίου.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου που οργάνωση η CDR, κανείς δεν ξαναείδε το Αλιού Τουρέ, «ούτε η οικογένειά του, ούτε οι φίλοι του, ούτε οι συνεργάτες του. Όλες οι προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε μαζί του μέσω των συνηθισμένων διαύλων απέβησαν άκαρπες», πρόσθεσε.

Το Σπίτι του Τύπου, η οργάνωση που προασπίζεται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, εξέφρασε επίσης την ανησυχία της και κάλεσε τις Αρχές «να κάνουν τα πάντα για να ξαναβρεθεί σώος και αβλαβής».

Μάλι: Η χούντα έχει βάλει στο στόχαστρό της δημοσιογράφους

Ο Αλιού Τουρέ συμμετείχε στον συντονισμό της συνέντευξης Τύπου με αίτημα την αποφυλάκιση του Μοχάμεντ Γιουσούφ Μπατιλί ή Ρας Μπατ, ενός γνωστού παρουσιαστή στο Μάλι και μέλους της CDR.

Ο Ρας Μπατ προφυλακίστηκε στις 13 Μαρτίου, αφού δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σουμεϊλού Μπουμπέγιε Μαϊγκά, ο οποίος πέθανε πριν από έναν χρόνο, όντας υπό κράτηση από τη στρατιωτική χούντα του Μάλι, «δολοφονήθηκε».

Ο Μαϊγκά ήταν μεταξύ 2017-19 ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που ανατράπηκε τον Αύγουστου του 2020 από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Ο Αλιού Τουρέ αντικατέστησε τον Ρας Μπατ στο μικρόφωνο της εκπομπής που παρουσίαζε ο τελευταίος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Renouveau FM.

Στην ανακοίνωσή της, η CDR απευθύνεται στη χούντα, γράφοντας ότι «το κράτος εγγυάται την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των πολιτών».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, σε μια έκθεσή τους αυτήν την εβδομάδα, ανέφεραν ότι η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος γίνεται ολοένα και δυσκολότερη στο Σαχέλ -οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν από τη μία τη βία των τζιχαντιστών και άλλων ενόπλων οργανώσεων και από την άλλη τις πιέσεις που τους ασκούν οι αρχές και τα στρατιωτικά καθεστώτα.


Πηγή